בפעם השנייה: מתגבש בג"צ נגד "הצהרת רגב"
לאחר משיכת העתירה הראשונה, מתגבשת עתירה נוספת בגין תנאי רגב לקבלת תמיכה ממשרד התרבות, במקביל לדרישת האגודה לזכויות האזרח לבטל את טופס ההצהרה. משרד התרבות: "מדובר בהסדר סביר אשר דואג לאינטרסים של אזרחי ישראל"
בימים אלה בוחן פורום מוסדות התרבות הגשת בג"צ נוסף כנגד מסמך "הצהרת רגב" שהופץ החודש על ידי המשרד. במקביל, האגודה לזכויות האזרח באמצעות עו"ד דן יקיר, שלחה מכתב לשרה רגב כדי לבטל את טופס ההצהרה, שכל מנהלי התיאטראות בישראל כבר חתמו עליה, כך נודע ל-nrg תרבות.עוד כותרות ב-nrg:
• משחקי הכס: נפרדים עם מיטב הממים
• מרגש: 11 ישראלים משחזרים תמונות עבר
• זועמת: טל גלבוע נגד אדריאנו מהמירוץ למיליון
• "כפוית טובה": לטהוניה אסור להביע דעה בישראל?
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
בג"צ הורה לפורום מנהלי מוסדות התרבות בישראל למשוך את עתירתו הקודמת נגד משרד התרבות והספורט, שעניינה היה החלת המבנה החדש של התבחינים לתמיכה על כספי התמיכה המועברים למוסדות כבר השנה.
התיקון המשמעותי ביותר במה שמכונה "תיקוני רגב" ונכנס כבר לתוקף, הוא תוספת של 10% לקריטריון ההרצות, מהחשובים במבנה התמיכה, כדי לעודד יותר הרצות בפריפריה מרוחקת, כולל מעבר לקו הירוק. הטיעון של שופטי בג"צ למשיכת העתירה היה שמשרד התרבות ממילא יעניק הגנה לכל המוסדות הזכאים לתמיכות ב-2016 בהתאם לתמיכות להן זכו ב-2015.
המסמך המכונה בתקשורת "הצהרת הנאמנות" הופץ על ידי המשרד באמצעות מכון פיל"ת לפני פחות משבועיים, במסגרתו מנהל המוסד צריך להצהיר האם מוסדו נמנע מלהופיע באזורים יהודה ושומרון, הנגב והגליל במהלך שנת התמיכה 2015.

במצב הנוכחי, כל התיאטראות מופיעים בכל יישוב אליו הוזמנו בכפוף לשיקולים שיווקיים בלבד. שלושת התיאטראות הגדולים - הבימה, הקאמרי ובית לסין הם המובילים בהופעות מחוץ לתיאטרון הבית ובכלל זה בגושי ההתיישבות ביהודה ושומרון. יצוין כי עד היום, במידה ונוצר מצב בו אחד השחקנים מתנגד לכך מבחינה מצפונית הוא הוחלף מבעוד מועד.
יתר התיאטראות הישראליים, יש להניח, ישמחו להופיע מעבר לקו הירוק, אם רק יוזמנו. אמנם בתוך תיקוני מבחני התמיכה החדשים שנכנסו לתוקפם לפני חודשיים, ישנם סייגים שונים ובכלל זה ניתן לכלול גם את הסיבות השיווקיות לאי הופעה ביישוב מסוים, אך בנוסח ההצהרה הכללי הסייגים לא באים לידי ביטוי, ובכך למעשה מחייבים מנהלי מוסדות תרבות קטנים, שסביר מאוד להניח שלא הופיעו בשנה החולפת באחד או יותר מהאזורים המדוברים, לחתום על הצהרה שאינה נכונה.
נעם סמל, שיעזוב בסוף השנה את תפקידו כמנהל תיאטרון הקאמרי אחרי למעלה משני עשורים בהם מיצב את המוסד בראש התיאטראות הפוריים והמכניסים בישראל, התייחס למסמך ההצהרה בביטול כחסר חשיבות וכינה אותו "ספין פוליטי". מתיאטרון הבימה נמסר כי "התיאטרון הלאומי הבימה מופיע ומתארח בכל עיר ויישוב בארץ אליו הוא מוזמן, כבעבר".
איתמר גורביץ', מנהל פורום מוסדות התרבות, הכולל תיאטראות, להקות מחול, תזמורות ומוזיאונים מסביר כי "מסמך ההצהרה אינו הוגן והניסוח של השאלות הוא מעורפל".

גורביץ', אתם עומדים לעתור, אך כל המנהלים כבר חתמו על ההצהרה.
"זה פשוט משום שהם מפחדים, החתימה על ההצהרה היא תנאי לקבלת התמיכות ל-2016, ישנם מוסדות שנמצאים במצוקה כללית ואפילו אם ישיתו עליהם קנסות, המשמעות מבחינתם היא הרסנית".
בית המשפט דחה את העתירה הקודמת שלכם, מדוע להגיש עתירה נוספת?
"בג"צ לא דחה את העתירה אלא ביקש למשוך אותה מכיוון שהמוסדות ממילא ייהנו מהגנה של 100% על סכום התמיכה שיועבר להם ב-2016 על בסיס התמיכות בשנה שעברה. למרות זאת, אנחנו גאים בעתירה שהגשנו ועומדים מאחוריה".
על מה תיסוב העתירה, על כך שהחוק הישראלי לא מוחל מעבר לקו הירוק וזה לא חוקי לחייב מוסד להופיע שם?
"בדיוק".
אחרי החלטת בג"צ משרד התרבות פנה אליכם בקריאה לחבור אליו למשימות המשותפות ולזנוח את המאבק בבתי המשפט.
"אנחנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם משרד התרבות לאורך השנה למען מוסדות שמצויים במצוקה או העברת מקדמות התמיכה במועד, כמו גם נושא ההופעות בפריפריה. השרה מירי רגב היא לא הראשונה לשאת את דגל הפריפריה, עשתה זאת גם קודמתה לימור לבנת ולמרות כל הוויכוחים שהיו לנו אני חייב לציין שהשרה הקודמת עשתה רבות למען הפריפריה, אך בצורה מתונה ואחראית יותר. מירי רגב והצוות שלה פועלים בדורסנות, בלי להקשיב לשטח. את ההרס בעקבות שינוי התבחינים לתמיכה אנחנו נתחיל להרגיש כבר בשנה הבאה ונגד זה נמשיך להתקומם".

בעקבות הפצת מסמך ההצהרה, האגודה לזכויות האזרח שלחה מכתב לשרת התרבות והספורט שהגיע לידי nrg תרבות ובו מצוין כי: "התיקונים למבחני התמיכה כוללים הגדרות מורכבות לאזור יהודה ושומרון, לנגב ולגליל, תוך הפניה להגדרות בחוקים שונים, שהם כשלעצמם לעיתים מפנים למקורות נוספים. מבחני התמיכה אף כוללים פירוט של המקרים, בהם מוסד תרבות לא ייחשב כנמנע מלהופיע באזור מסוים – אך דבר מאלה לא פורט בטופס, ובכך נמצא משרד התרבות מכשיל את המוסדות".
עוד נכתב בפניה לשרה כי: "לגיטימי ואף ראוי לקבוע תוספת תמיכה עבור הופעות בפריפריה וביישובים שהסיווג הסוציו- אקונומי שלהם נמוך. אין זה חוקי להעניק תמיכה נוספת עבור הופעות בהתנחלויות דווקא. הקריטריונים אמורים לשקף את מדיניות הממשלה ומדיניותה של שרת התרבות, אך לא את עמדותיה הפוליטיות בסוגיית ההתנחלויות. החובה להתקין קריטריונים שוויוניים הופרה כיוון שעוגת התקציב מוגבלת והתמיכה היא יחסית בהתאם לניקוד אליו הגיע כל מוסד תרבות, מתן תוספת תמיכה למוסדות תרבות שמופיעים בהתנחלויות היא לא רק בונוס להם, אלא משמעה גם הקטנת חלקם בעוגה של מוסדות שאינם מופיעים שם".
בהמשך צוין כי: "הגדה המערבית היא שטח כבוש שנמצא מחוץ לשטח הריבוני של מדינת ישראל והוא מצוי תחת שלטון צבאי מזה 49 שנים. מעמדן של ההתנחלויות מצוי בלב המחלוקת הפוליטית בישראל והרוב המכריע של מומחי המשפט הבינלאומי מחזיק בעמדה, שמפעל ההתנחלויות הוא הפרה חמורה של המשפט הבינלאומי".
בסיום הפניה, שהעתק ממנה נשלח גם למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, האגודה לזכויות האזרח מבקשת מהשרה לבטל את 'תיקוני רגב' ולדאוג לכך שתצא באופן מיידי הודעה לכל מוסדות התרבות שאין עליהם חובה למלא את טופס ההצהרה עד לבירור העניין.
ממשרד התרבות והספורט נמסר: "מאז כניסתה לתפקידה, הודיעה שרת התרבות והספורט, ח"כ מירי רגב על כוונתה לערוך תיקונים במבחני התמיכה שבסמכותה, באופן אשר ישקף את מדיניות השרה לקידום הפריפריה החברתית והגיאוגרפית של מדינת ישראל.
"תיקוני רגב התקבלו לאחר בחינת הערות הציבור שהוגשו למשרד, קיום חובת ההיוועצות הנדרשת לפי דין עם המועצה הישראלית לתרבות ולאמנות, וכן לאחר קבלת אישור הגורמים הרלוונטיים אצל היועץ המשפטי לממשלה. בתיקוני רגב נקבע כי גוף שקיים הרצות באזור איו"ש יקבל תוספת ניקוד בשל כך. הניקוד בגין הרצות יופחת אם הגוף נמנע מלקיים פעילות במהלך תקופת הפעילות הנבחנת באזור יהודה ושומרון, הגליל או הנגב. המסמך שנשלח מטעם פיל"ת נועד לוודא את עמידת הגופים בתנאי זה, לצורך ניקודם לשם קבלת תמיכה.
"סעיף זה התקבל בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה. מדובר בהסדר סביר, מידתי וראוי, אשר דואג לאינטרסים של הציבור אזרחי ישראל, תושבי הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של ישראל, לצריכת תרבות במקומות מגוריהם.
"נציין עוד כי הגופים הנתמכים לא טענו כנגד סעיף זה, במסגרת שמיעת הערות הציבור. גם פורום מוסדות תרבות לא העלה טענות כנגד הסעיף במסגרת שמיעת הערות הציבור. לכן, לא ברור מדוע פורום מוסדות תרבות מעלה את הנושא רק עתה".