הצעד הראשון: מה זה בכלל תוכנית עסקית?

כל מי שמתכנן להקים עסק חדש בעזרת רעיון למוצר או שירות חדש, או להרחיב עסק קיים לאפיקים חדשים, צריך לבנות תוכנית עסקית כצעד ראשון בתהליך

בשיתוף ברק רום | 20/02/2017 18:58
תגיות:

תוכנית עסקית היא למעשה תיאור כתוב של העסק העתידי, מסמך-על ניהולי שמטרתו היא להתוות בפני היזם, המנהלים והמשקיעים את הדרך ליישום הפעילות העסקית.

123rf.com
123rf.com

הרבה יזמים נוטים לחשוב שתוכנית עסקית נועדה לסייע בהצגת הרעיון העסקי שלהם בפני משקיעים פוטנציאליים בשלבי גיוס ההון לפרוייקט. זה נכון, אבל לא לגמרי: התוכנית יכולה לסייע ליזם להחליט האם בכלל יש טעם בהקמת המיזם, לאפשר לו לגייס שותפים לדרך ותשפר את התיאום בין כל המעורבים בפרוייקט. בנוסף, לאחר שבתוכנית העסקית הוגדרו תחזיות בתחומים שונים, כגון רווחים והפסדים צפויים, ניתן להשתמש בהן מקץ תקופת מה בה העסק פועל על מנת לבחון האם הוא עמד בתחזיות.

איך כותבים תוכנית עסקית

ראוי לציין שכל סעיף המופיע בתוכנית העסקית חייב להיות מבוסס על נתוני אמת ולא על ניחושים או משאלות לב. התוכנית אמורה לשקף את המציאות, ועל כן יש להשקיע מאמץ באיסוף המידע המדויק ביותר.

לתכניות עסקיות אין מבנה קבוע המחייב את כל היזמים, שכן כל עסק שונה מאחרים ואין סיבה שתוכנית עסקית להקמת חנות בגדים תהיה דומה לזו של עסק לייבוא מוצרי חשמל. עם זאת, כל תוכנית עסקית צריכה להכיל התייחסות לנושאים הבאים:

מיהו היזם: לטובת השותפים והמשקיעים הפוטנציאליים, כדאי שיידעו עם מי הם הולכים לצאת להרפתקה הזו. על כן מומלץ לפרט ניסיון קודם רלוונטי, קשרים אסטרטגיים שיכולים לסייע לעסק בעתיד וכן הלאה.

מהי ההזדמנות העסקית: זהו המקום לפרט את כל מה שקשור לרעיון העסקי, נתוני השוק, סקירת מתחרים, פילוח קהל היעד, סיכונים פוטנציאליים ודרכי פתרון אפשריות למצבים בהם עשויות לצוץ בעיות שלא ניתן לצפות מראש.

מהם המשאבים הקיימים והנדרשים: כאן יש לתאר את כל התהליכים הקשורים לפרוייקט בהיבטים של משאבי זמן, ציוד נדרש, הון אנושי וכמובן סך ההון הקיים וכיצד נעשה בו שימוש לטובת העסק.

מה קורה בסביבה העסקית: אמנם קשה להשפיע על הסביבה, אולם ניתן להיערך לקראת שינויים צפויים בתחומים שיכול להיות להם קשר להצלחת העסק בהווה או בעתיד: שינויים טכנולוגיים, חקיקתיים, חברתיים, דמוגרפיים ובינלאומיים.

מהו מבנה ההון של העסק: אם התוכנית העסקית משמשת לגיוס הון ממשקיעים, יש לפרט עבורם האם קיימים משקיעים נוספים, גורמים פיננסים אחרים כגון בנקים או קרנות ואיך, אם בכלל, מתחלקת הבעלות בעסק.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים