
הר הכסף: אולי גם לכם מחכה הפתעה
משרד האוצר קיבל החלטה להקים את "הר הכסף" על מנת לסייע לאזרחים באיתור כספיהם האבודים. ההחלטה התקבלה משום שמשנת 2005 החלו כספי האזרחים לנדוד מהבנקים אל חברות הביטוח ואל בתי השקעות, וזאת בעקבות "ועדת בכר". כל ההסברים בכתבה הבאה
המפקח על הביטוח במשרד האוצר נתן הנחייה ברורה המחייבת את הגופים המוסדיים לאתר את בעלי החשבונות, ובנוסף לכך, משום שגופים אלה גובים דמי ניהול, משרד האוצר קבע כי תשלומי דמי ניהול של עמיתים, אשר מוגדרים מנותקי קשר, יופחתו לאחר שנה ל-0.3 אחוזים, אך על אף ההנחייה לאתר עמיתים אלה, נמצא כי גופים אלה אינם עושים די מאמצים על מנת לאתר את בעלי החשבונות ולהשיב להם את כספם.
על- פי הנתונים הקיימים לשנת 2017 ישנם למעלה מ- 10 מיליארד שקלים הממתינים לבעליהם. המטרה של הר הכסף היא לאתר את הכספים האבודים ולהשיבם לבעליהם.

מהם הכספים האבודים?
הכספים האבודים הם חשבונות ופקדונות שאינם פעילים (ללא תנועה) שהבנק לא הצליח לאתר את בעליהם במשך חודשיים וסמוך למועד פרעונם. חשוב לציין כי פקודת הבנקאות (1941) קובעת כי פיקדון ללא תנועה הינו “פיקדון, בין במטבע ישראלי ובין במטבע חוץ, שלגביו עברו עשרה חודשים מהיום שנתקבלה ההוראה האחרונה מבעל הפיקדון”. ההערכות הן כי קיימים כ- 480,000 חשבונות בנק ופקדונות שאינם פעילים בסך מצטבר של כ- 9 מיליארד ש”ח, כאשר מתוכם ישנם כ- 65,000 חשבונות בנק של אנשים שנפטרו בסך מצטבר של כ- 1.3 מיליארד ש”ח. עוד חשוב להוסיף כי בכ- 60% מתוך כלל הפקדונות ישנן יתרות בסכום של כ- 1,000 ש”ח לפיקדון, ואילו בשאר, כלומר בכ- 40%, ישנן יתרות של כ- 50 ש”ח לפיקדון.
על יוזמת הר הביטוח תוכלו למצוא פרטים נוספים באתר היעודי להר הביטוח.

מהן הסיבות לקיומם של הכספים האבודים?
הכספים האבודים הם כספים אשר נשכחו במהלך השנים או שכלל איננו יודעים על קיומם, ולכך ישנן מספר סיבות:
- אנשים מוצאים עצמם עוברים ממקום עבודה אחד לאחר, מה שעלול להוביל לפתיחת קרן פנסיה חדשה, תוך התעלמות מהחיסכון הפנסיוני הקודם.
- חשבונות בנק ופקדונות שקיומם נשכח ואינם עוד פעילים.
- חשבון בנק של קרוב משפחה שנפטר.
- שינוי שם או כתובת מבלי לעדכן.
מהו המידע שמספקת מערכת הר הכסף?
באמצעות מערכת הר הכסף ניתן לאתר את החשבונות או הפקדונות. חשוב לציין כי המערכת מספקת מידע היכן נמצא הכסף ולא לגבי הסכום. בנוסף לכך, יש לציין כי התוצאות שיוצגו לאחר החיפוש יופיעו ברשימה של בנקים בהם יש חשבונות ופקדונות ללא תנועה, ויופיעו ללא פירוט סוג החשבון והיתרה שיש בו, וזאת בשל ההגנה על פרטיותו של הלקוח ושמירה על המידע. כמו כן, מספר החשבונות או הפיקדונות הקיימים גם הם אינם מפורטים ברשימה.
ניתן גם למצוא מידע אודות חשבונות בנק על שם קרוב שנפטר, כאשר המידע שמתקבל הינו:
- מידע על חשבונות פעילים או לא פעילים במוצרי חיסכון פנסיוני, אשר יכולים לכלול כיסוי ביטוחי במקרה של מוות, אשר מקנה למוטיבים קבלה של קצבה או סכום חד- פעמי.
- מידע על חשבונות בקרנות השתלמות.
- מידע על פוליסות ביטוח במקרה של מוות.
חשוב לציין כי המידע שמתקבל איננו כולל את מספר החשבון, מספר החשבונות הקיימים בכל בנק, סוג החשבון והיתרה שיש בו, והוא ינתן אך ורק בתנאים שידרוש הבנק ובהצגת המסמכים הרלוונטיים.
אז כיצד ניתן לבדוק האם ישנם כספים אבודים באופן הפשוט ביותר?
באמצעות בדיקה של אנשי מקצוע בתחום, ניתן לבדוק האם ישנם כספים אבודים על שמכם או על שם קרוב משפחה שנפטר. כל שעליכם לעשות הוא למלא את הפרטים ואנו נבצע עבורכם את הבדיקה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg