גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


X
ראשי » דעות » מנחם בן

מלכוד 22 הוא ספר פולחן ובצדק

יוסריאן, גיבור "מלכוד 22", מטיל פצצות ממטוסו ומרגיש רק מכה קטנה בכנף. הוא לא מתנגד להפצצות. אלא רק לאלה שמכוונות נגדו

סופ
מנחם בן | 13/9/2008 11:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הזמן כן קובע, והעובדה ש"מלכוד 22" נקרא בלהיטות ובכיף כמעט 50 שנה אחרי שנכתב, מוכיחה שקוראי דורו, שהפכו אותו לספר פולחן, לא טעו. יש לספר הזה כמה סגולות בולטות: הוא מצחיק, הוא חיוני, הוא שוצף דימויים מפתיעים, הוא חושף את טפשותה של המערכת הצבאית והממשלתית והביורוקרטית, והוא כתוב בישירות מוחלטת מן הסוג החיילי, גם אם הסופר שכתב אותו וגיבורו היו שניהם אנשי טייסת קרב, שהם לא בדיוק חיילים, כידוע.

מעבר לכך, יש לספר הזה או היתה בו תכונה בולטת מאוד: הוא היה ספר נבואי, שהקדים את זמנו אבל יצא בדיוק בזמן. זו אחת הסיבות המרכזיות להצלחתו העצומה של "מלכוד22". 61' היתה לא רק השנה שבה יצא הספר לאור, אלא גם השנה שבה הפך ג'ון קנדי לנשיא, והחל את המעורבות האמריקנית בוייטנאם.
 
מלכוד 22
מלכוד 22 צילום: יח''צ
61' היתה גם השנה שהתחילה את שנות השישים, אבל היא עדיין לא היתה ממש "שנות השישים", עם כל ההיפים שעשו אהבה, לא מלחמה. מבחינה זו היה ג'וזף הלר (יהודי, כלומר, בן לעם שיש לו מסורת של השתמטות מצבאות), מי שלא רק בישר אלא עיצב ממש את התודעה הדורית האופיינית שהבשילה רק החל מאמצע שנות השישים. כלומר, מצלעו, גם מצלעו, נבראה התנועה האנטי-מלחמתית, ואף על פי ש"מלכוד 22" עוסק במלחמת העולם השנייה, הוא כיוונן תודעה שלמה של דור צעיר שלם שיצא אחר כך לרחובות נגד מלחמת וייטנאם.

לא רק בארצות הברית. אין לי מושג אם חנוך לוין, למשל, קרא את "מלכוד 22", אבל ברור שגם רוחו של הלר שורה על הטמטום הגנרלי שהוא מתאר ב"את ואני והמלחמה הבאה" וב"מלכת האמבטיה" שלו. כי ספרים משפיעים לא רק על מי שקרא אותם בפועל ממש, אלא גם על מי שרק שמעו עליהם.
הבשורה של הלר, כמה מפתיע, היא לא שמלחמה היא דבר לא מוסרי, אלא שכדאי לך לעשות הכל כדי לשמור על התחת שלך.

יוסריאן, גיבור "מלכוד 22", בכלל לא מבין (כלומר, הוא מבין טוב מאוד) שכשהוא מטיל פצצות, ומרגיש רק מכה קלה בכנף, הוא עושה דברים איומים לאנשים אחרים. ולכן
אין לו מושג למה רוצים להרוג אותו ולמה מטוסי האויב ותותחיהם מנסים לחפש אותו:"' הם מנסים להרוג אותי', אמר לו יוסריאן בשלווה.'איש אינו מנסה להרוג אותך', קרא קלווינג'ר. 'אז למה הם יורים בי?', שאל
יוסריאן". בידי יוסריאן היתה הוכחה, שזרים, אותם לא הכיר, הפגיזו אותו בתותחים כל אימת שטס להפציצם".

כלומר, הבשורה של "מלכוד 22" היא לא עשו שלום, אלא תעשו הכל כדי לברוח מאלה שמנסים להרוג אתכם (שהם במקרה אלה שאתם ניסיתם קודם להרוג). גם משום כך אהבו אותו הקוראים. כי הוא לא דיבר מלמעלה על ערך השלום וייסורי המלחמה, אלא מגובה התחת של האנשים שניסו לשמור על התחת שלהם במלחמה האיומה.

בסופו של דבר, מה שמבדיל בין סופרים מצוינים לסופרים לא מצוינים זה לא העמדה האנטי?פטריוטית או הפטריוטית שלהם אלא הצבע של המילים. הנה דוגמית קטנה ומזהירה לצבע המילים של הלר: "דוק דניקה לא התרגש. הוא היה איש עצוב, דמוי ציפור, עם פרצוף שפכטל ותווי פנים מקורצפים וצרים כמו של עכברוש שהוברש היטב".

התרגום החדש של ירון בן-עמי מעולה, אגב, גם אם לא היה חסר כלום לתרגום המעולה הקודם של בני לנדאו ובני הדר.

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מנחם בן

צילום: נעם וינד

פירסם 12 ספרים וכשלושת אלפי מאמרים. מאמין מוחלט באלוהים ובתנ"ך ושונא את הרבנות

לכל הטורים של מנחם בן
הכי נקרא
הכי מדובר
ראשי » דעות » מנחם בן