קמפיין זמן השרון: שמים סוף למפוחי העלים המזהמים
בגלל הזיהום והרעש ולמען הסביבה, זמן השרון פותח בקמפיין מיוחד וקורא לעירייות השרון: הפסיקו את השימוש במפוחי העלים. בכפר סבא כבר החליטו, הרצליה והוד השרון בדרך, וברעננה וברמת השרון נעשו עד כה צעדים מינוריים בלבד. עכשיו תורכם לשנות

יורם גבאי, בודק רעש מחברת גלית - החברה לאיכות הסביבה, מסביר על המטרד: "מדובר ברעש מטורף", הוא מבהיר. "בשעות היום הרעש פחות מפריע. כשיש לגננים את קו הגינון והם לא רוצים לעבוד בשמש, אז הם מתחילים לעבוד בשעות הבוקר המוקדמות.
"אני תושב רעננה ולא מזמן הגיעו לעבוד אצלנו גננים עם המפוחים האלה. פניתי אליהם כדייר מן המניין וביקשתי מהם להפסיק לאלתר את העבודה, אחרת אבקש מוועד הבניין שלא יעבדו איתם, כי הם פעלו בשעת צהריים".
אגב, למי שבמקרה פספס, מפוחי העלים לא מנקים את העלים או שואבים אותם, אלא פשוט מעיפים אותם בחזרה לצידי הדרך או הגינה. כמו הילדים שדוחפים את כל הבגדים מתחת למיטה ואומרים שהם סידרו את החדר, כך עושים מפוחי העלים, מעבירים את הלכלוך ממקום למקום.
בדף מידע של המוסד לבטיחות וגיהות שיצא לפני כשנה, ציין יואב גרשון רכז תחום החקלאות במוסד כי תושבי ערים רבות בישראל מתעוררים מדי בוקר לרעש מנוע טורדני. כמו כן סיפר כי תושבים רבים טוענים כי ניתן לבצע את אותן המשימות באמצעים הפשוטים אשר קדמו למפוח, קרי מטאטא ומגרפה.
גרשון אף הביא כדוגמא את עיריית כפר סבא שלקחה את התלונות הללו לתשומת ליבה ויזמה חוק עזר עירוני בעניין. "מדובר במנוע מחריש אוזניים עם מנוע כמו של טוסטוס", כותב גרשון במסמך. "ליד כל מנקה רחובות עם מפוח מסתחררת עננת אבק עצומה". על פיו, מרבית חלקיקי האבק הזעירים מסוגלים לעבור דרך הסתעפויות דרכי הנשימה, נכנסים למערכת הנשימה והריאות וגורמים נזק רב.
לכן יוצא זמן השרון בקמפיין מיוחד - להביא להפסקת השימוש במפוחי העלים בערי השרון באופן מוחלט. הראשונה שהחליטה ללכת בכיוון היא עיריית כפר סבא שחוקקה חוק עזר עירוני מיוחד בנושא לפני מספר שבועות, חוק שכולל גם את הגננים הפרטיים, ולא רק את גנני העירייה. בדקנו מה המצב גם ביתר ערי השרון: היכן הכי סובלים התושבים, מי כבר מנסה לקדם יוזמה בנושא ומי מצפצף על תושבי עירו.
מבין כל עיריות האיזור, עיריית כפר סבא היא זו שלקחה את הטיפול במטרד הכי רחוק. בתחילת החודש אישרה מועצת העיר חוק עזר עירוני המגביל את הגננים הפועלים בשטחה בשימוש במפוחי העלים. הוראות החוק כבר הוחלו על קבלני העירייה כהוראות מחייבות הנאכפות בידי מנהלי העבודה האזוריים.
החוק קובע כי "לא יפעיל אדם מפוח עלים, באזור מגורים או בתוך אזורים שבהם משולבים מגורים או באזורים הסמוכים לאזור מגורים, אלא בשעות המותרות בלבד, וכן תיאסר הפעלתו בימי המנוחה". כמו כן, לא יופעל בכפר סבא מפוח עלים לניקיון הרחוב, אלא באישורו של ראש העיר, וגם אז - אך ורק בצמוד לרכב
עוד קובע החוק שאושר, כי מפוח עלים לא יופעל בכיוון הולכי-רגל. עבודת מפוח העלים תופסק או תוסט בכל מקרה שהאבק שנוצר עשוי לפגוע בהולכי רגל. מפלס הרעש המותר בהפעלת מפוח עלים לא יעלה על 64 dba ממרחק מדידה של 15 מטר.
על מנת ללמד על חשיבות האינטרס הציבורי שבשמירה על החוק הוחלט בעיריית כפר סבא כי הקנס בגין ביצוע עבירה על חוק העזר יעמוד על הדרגה העליונה האפשרית - 660 שקל. "אנחנו כעיר ירוקה, לא יכולים להרשות לעצמנו שימוש במפוחים מרעישים, הגורמים מטרד סביבתי וזיהום אוויר בלתי נסבל", אמר ראש העירייה יהודה בן חמו לאחר אישורו של החוק.
בעקבות תלונות של תושבים, פנייה של חברי הירוקים, ופנייה נוספת של חבר המועצה ירון עולמי שטיפל בעניין, הודיעה עיריית הרצליה כבר לפני כשנה כי בכוונתה להפחית את השימוש במפוחי העלים. "אין מדובר בניקוי מדרכה כי אם הרחפת אבק המכיל חומרים מסוכנים הטמונים בין חריצי המדרכה אל עוברים ושבים ברחוב, לתוך הבתים והחצרות, ולתוך גני ילדים", כתבו אז הירוקים בעקבות פעילות מפוח עלים בשכונת נווה ישראל.

בהמשך, פנו חברי הירוקים לסגן מנהל אגף שאיפ"ה דאז, שפתר עבורם את הבעיה. "לאחר שיחה, קיבלנו ממר כהן הבטחה שלא יהיה שימוש במפוחים בנווה ישראל אלא במטאטא. המנהלים והעובדים אינם מודעים כי הם נחשפים לסיכונים המיותרים ולחוסר התוחלת של שיטה זו".
הפתרון בהרצליה, לא נעצר רק בשכונת נווה ישראל וכעבור זמן קצר התקבלה בעירייה החלטה, לפיה עובדי הניקיון של העירייה לא ישתמשו במפוחים לניקיון הרחובות הפנימיים שבדרך כלל סמוכים יותר לבתי התושבים, אלא ישתמשו בהם רק את לשם ניקיון הצירים העירוניים הראשיים.
ברחובות אשר הופסק השימוש במפוחים, מנקים עובדי הניקיון העירוניים את הרחובות בידידנו המטאטא, אמצעי שקט, נוח וידידותי למשתמש הרבה יותר. לפיכך, המצב כיום בהרצליה משביע רצון: אמנם מדי פעם עוד ניתן לראות שימוש במפוחי אויר גם לא בצירים הראשיים, אך התושבים מעידים כי הם נתקלים בתופעה פחות ופחות והשקט שב לרחובות. "התופעה נרגעה מאד", אמר השבוע אחד התושבים, "מזה זמן רב איני זוכר שראיתי מפוח בעבודה".
עיריית הוד השרון הפסיקה לאחרונה את השימוש במפוחים בקרב עובדיה, ומטרתה הבאה היא מניעת השימוש במפוחי העלים גם בקרב גננים פרטיים. כיום לא קיים חוק עזר מיוחד כנגד השימוש במפוחים, אך העירייה תנסה למנוע את השימוש בכלי באמצעות הסתייעות בחוקי עזר הנוגעים לרעש ולזיהום אוויר.
תושבים בעיר מעלים תהיות מדוע גם לאחר שמשה ארז, חבר המועצה שחרט על דגלו את הפסקת השימוש במפוחי עלים, מונה לראש אגף תפעול וחזות פני העיר - השימוש בכלים המזהמים והמרעישים עדיין נמשך. "הרעש הבלתי נסבל של המפוחים פוגע ישירות באיכות החיים של תושבי העיר, בכל אספקט שניתן להעלות על הדעת", טוען תושב שכונת נווה נאמן. "אני מאוד מקווה שבקרוב ארז ימגר את המכשיר המטריד הזה מרחובות הוד השרון".
באוקטובר 2008 הגיע ארז לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, שם טען בדיון מיוחד בנושא מפוחי עלים כי "מפוח עלים אחד יורה אוויר במהירות של כ-200 קמ"ש ומעלה מהמדרכות ענני אבק רעילים, בהם גם צואת ציפורים, כימיקלים מקוטלי חרקים, כספית מאגזוזים של מכוניות, חול ואבק". כעת מבטיח ארז כי בקרוב "מפוחי העלים ייעלמו מרחובותיה של הוד השרון, כפי שהבטחתי לפני הבחירות האחרונות".
אך למרות דברים אלה, מהעירייה נמסר כי כבר התבצעה הפחתה משמעותית בשימוש במפוחים. "עיריית הוד השרון ממשיכה לפעול כרשות מקומית בה איכות החיים של התושבים מתבססת על שימוש אחראי במשאבי הטבע דאגה לבריאות והקפדה על איכות הקרקע, האוויר, המים והנוף ועל כן, פועלת בהתאם להמלצת המשרד לאיכות הסביבה והפחיתה בכ-95 אחוז את השימוש במפוחים בעיר", הבהירו מהעירייה עוד אמרו כי "השימוש במפוחים מתבצע רק במקרים מיוחדים ביותר. הוד השרון כעיר קהילה ירוקה תמשיך לספק לתושביה איכות חיים גבוהה תוך שמירה על קיימות ועל הסביבה בה אנו חיים".
בישיבת המועצה בפברואר האחרון דנו חברי מועצת העיר, על פי בקשתה של חברת המועצה מלי פולישוק, בנושא השימוש במפוחי העלים ברעננה. במהלך הישיבה נבדקה האפשרות למנוע מגנני העירייה את השימוש במפוחים. הצעה למנוע זאת מגננים פרטיים, לא עלתה על הפרק.

עיריית רעננה משתמשת במפוחי עלים גם בימים אלה, כשהמטרה היא שלא יהיה שימוש בהם לפני שבע בבוקר. לגבי השימוש הפרטי במפוחים, ברעננה טוענים כי לא ניתן לעשות דבר על מנת למנוע מאותם גננים פרטיים להשתמש במפוח העלים, טיעון מוזר משהו על רקע העובדה שבעיר הצמודה אליהם ממזרח דווקא מצאו גם מצאו פתרון.
תושב העיר שעבר להתגורר לפני מספר חודשים בעיר זועם על השימוש היומיומי במפוח העלים. "מדובר במטרד רעש בלתי נסבל", טוען אותו תושב, שמספר כי לעיתים "ההשכמה שלי בבוקר היא לצלילי מפוח עלים מחריש אוזניים". תושב נוסף מספר על שלושה גננים שמגיעים בו זמנית למתחם בו הוא גר, ועושים רעש כמו של שדה תעופה קטן. "עברתי מקרבת שדה תעופה", הוא מספר, "וקיבלתי פעם בשבוע שעה של רעש בלתי נסבל באדיבות גנני המתחם".
חברת המועצה מלי פולישוק טוענת כי העובדה שהעירייה ממשיכה להשתמש במפוחי עלים למרות חוק העזר שטוען כי השימוש במפוח העלים ייאסר "במקום ובאופן העלול לגרום רעש בלתי סביר...", לא מקיים את המונח "נאה דורש, נאה מקיים" וקוראת לעירייה "להפסיק השימוש במפוחים לאלתר".
מעיריית רעננה נמסר כי: "מועצת העיר רעננה אישרה בחודש פברואר האחרון את חוק העזר 'מניעת רעש (תיקון) התשס"ט 2009', ולפיו ניתן יהיה להפעיל מפוחים רק אחרי השעה שבע בבוקר, במקום שש בבוקר כפי שהיה קודם לאישור התיקון בחוק. חוק העזר טעון את אישור שר הפנים.
"עוד נקבע בחוק כי העירייה רשאית לאסור על שימוש במפוחים שעוצמת הרעש שלהם בלתי סבירה, בהתאם לתקנות. בימים אלה הוחל בתהליך הכנסת מפוחים שקטים וידידותיים לסביבה בעבודתם של קבלני הגינון העירוניים. העירייה בוחנת את נושא השימוש במפוחים של קבלני הגינון הפרטיים".
גם ברמת השרון סובלים ממפוחי העלים. "לא ברור לי מאיפה נולד המנהג הקלוקל הזה של השימוש במפוחי העלים הגורמים למטרדי רעש ואבק קשים", אומר חבר המועצה אבי גרובר, "בכוונתי להעלות כבר בישיבת המועצה הקרובה הצעה לסדר בה יונחו הגורמים המקצועיים בעירייה לנקוט בכל הפעולות והאמצעים על מנת להביא להפסקה מיידית של השימוש במפוחים, תוך מתן שיניים לצעדים אלה בדמות קנסות כבדים למפרים אותם, ובכך להסיר מעל תושבי רמת השרון מפגע מיותר זה".
מהעירייה נמסר כי "קברניטי העיר מודעים לנושא של מפוחי העלים והרעש הבלתי נסבל הפוגע בשגרת חיי התושבים וכבר החלו בתהליך שינוי מתוך מגמה להתמודד מול התופעה ולעקור אותה מן השורש. במסגרת מדיניות העירייה, יחויבו קבלני גינון לעבור לשימוש במפוחים שקטים (הקיימים בשוק) וכמו כן הנחייה דומה הועברה ליתר הגורמים המקצועיים במערכת, במטרה לשנות את המציאות ולמזער ככל הניתן את הפגיעה באיכות חיי תושבי רמת השרון".
בנובמבר 2006 החל עיתון "זמן תל אביב" בפרויקט דומה שנשא פרי: העירייה הורתה לכל מנהלי האגפים שעובדיהם משתמשים במפוחי העלים, על תקנות שימוש חדשות במכשיר. אלו כללו למשל, את הגבלת השימוש מהשעה7:00 בבוקר בלבד.
באותו הפרוייקט צוטט גם מי שסבור כי בידיו הפתרון לבעיית מפוחי העלים: דן ריינר, מנכ"ל חברת "רש"ד מערכות אלקטרוניות". לרש"ד חברת בת בשם "טופלאט", המייבאת לארץ כלים מכאניים. ריינר סבור שעובדי העיריות עושים עבודה כפולה וחלמאית: עובד אחד מפזר את העלים באמצעות המפוח מהמדרכה לכביש, אלו מצטברים מתחת למכוניות החונות, ובו בזמן עובד אחר מנקה את הכביש.
לדברי ריינר, החברה שלו מייבאת מכשיר בשם "המלקט המכאני". המלקט הוא דמוי מטאטא ידני בעל ראשים מסתובבים השואב את האשפה לתוך מיכל. המכשיר נפוץ בגרמניה, בצרפת ובאוסטרליה, ובארץ הוא נפוץ בעיקר בבתי המלון. כמו כן, כבר אז צויין כי במשרד להגנת הסביבה הוצא מכתב לכל הרשויות המקומיות בבקשה להימנע ככל שניתן מן השימוש במפוחי העלים. מנכ"ל המשרד, ברוך ובר, אף הביע נחרצות בנושא: "העמדה שלנו היא שבמקום שאין בו צורך חיוני, אין טעם להשתמש במפוחים".
גם אתם סובלים ממפוחי העלים? גם לכם נמאס להתעורר בשבע בבוקר לרעשם של שלושה מטוסים קטנים בגינה? אנחנו רוצים לדעת מזה. כתבו לנו ל- Hasharon@maariv.co.il או שלחו פקס ל-097676120.