מרבד הקסמים
אין משהוא מענג יותר מריצפה צמרירית בימות החורף הקרים
כעבור שנים נפתחנו לעולם המערבי התרבותי, גילינו את השטיח מחדש ואימצנו אותו כסטנדרט בנייה בלתי הגיוני בעליל: שטיח מקיר לקיר. לאלו מכם שחוו את נוכחותה של רצפת הצמר הזו על כל גווניה וצורותיה, מן הסתם אין זיכרונות טובים במיוחד ממנה.
עצם נוכחותה של רצפה צמרירית ורגישה לכתמים, הולידה סדרת הגבלות ואיסורים שהפכו את המילה פונקציונאליות לבדיחה. במקרים אחרים, כשלים שרברביים כגון סתימה באסלה יצרו אסונות אקולוגיים מחרידים, שהשאירו ד"שים נצחיים בצורת כתמי עובש בלתי הפיכים.
שימוש מוגזם באופציית השטיח מקיר לקיר, יצר בהמשך שנאה למרבדי הפרווה השעירים. מגמות עיצוביות מתחדשות כגון מינימליזם ומראה פסיאודו-כפרי, פסלו את השטיחים על בסיס אסתטי והחליפו אותו ברצפת פרקט, שפתאום נראתה מתאימה הרבה יותר לחום הישראלי המעיק ולחורף הכמעט בלתי מורגש. כך ניהלנו עם השטיח יחסי אהבה-שנאה, והיום הוא עדיין נחשב ברוב הבתים לתוספת מרגיזה וקשה לתחזוק. חבל, כי לצד חסרונותיו, השטיח טומן בחובו גם יתרונות עצומים.
ברמה הפרקטית, מדובר בפתרון מושלם לבעיית ריצוף מחומרים קרים: השטיח יהפוך את מפגש כף הרגל עם הרצפה לנעים הרבה יותר, ואם יש בבית ילדים קטנים או פעוטות בשלב הזחילה, העניין הופך לקריטי ממש.
מבחינה עיצובית, הרי שהשטיח מהווה סמן טריטוריה קלאסי. לא משנה כמה התאמצתם לבחור מרבד שדומה לריצוף הגרניט פורצלן שלכם - הוא לעולם יהיה שונה במהותו מהרצפה עליה הוא מונח; המשטח אותו מכסה השטיח יוגדר באופן בלתי רשמי, אך מוחלט, כאזור נפרד משאר הבית. אפשר לנצל את היתרון הזה לפתיחת שטחים מצומצמים, וליצירת אשליה אופטית של מרחב גדול יותר.
הדבר נכון לגבי חללים חד-פונקציונאליים וגם לכאלה פתוחים ורב שימושיים. אם חדר האורחים שלכם, למשל, תחום מכל כיוון - שימוש בשטיח צר ובאורך מקסימאלי מקצה עד קצה, ייצור אשליה של חלל ארוך ואוורירי יותר.
בחללים פתוחים, חשיבות השטיח גדולה אף יותר: חדר רחב שכולל בתוכו את הסלון ואת פינת האוכל,
חשוב לזכור כי אין חובה להניח את הריהוט כולו על המרבד - די בנגיעה של שתי רגלי הספה הקדמיות בקצהו, כדי לשייכה לקומפלקס הסלון. כך נוצרת הגדרת סביבה חכמה ואפקטיבית.
המגע החם של השטיחים - גם באווירה וגם באופן מעשי - מרכך את אופי החלל ומעגל את מכלול הרהיטים שבו. השטיח מוסיף חומר, צבע וטקסטורה חדשים לחדר המוכר. אפקט נלווה נוסף ומפנק הוא הריכוך האקוסטי. השטיח הוא בעצם חומר סופג קול, שמונע את הדהוד הצלילים הלא נעים שקיים בחללים ריקים.

מבחר השטיחים המוצע היום כולל סגנונות וחומרים חדשניים שירככו גם את ליבותיהם של המתנגדים הגדולים ביותר. מובן שרצוי להפעיל שיקול דעת זהיר בבחירת השטיח: יש להקפיד למדוד במדויק את הגודל הרצוי, ולהתאים את הגוונים ואת אופי השטיח לחלל אליו הוא מיועד.
שטיחים חדשניים מיוצרים מחומרים טבעיים כמו עור, קש וחבל, ומספקים אלטרנטיבה הולמת למרבדי הצמר והמשי המסורתיים. בתחום הסינתטי מתקיימת כבר מספר שנים חדוות עשייה של שטיחים מכל סוגי הפלסטיק, מוויסקוזה ואף מחומרים ממוחזרים כמו סיבים שהופקו מבקבוקי שתייה ומצמיגים ישנים.

מומחה השטיחים שי כזמה, מ"בזאר השטיחים" בקיבוץ גבעת השלושה, מסביר: "השטיחים מורכבים מבסיס של שתי וערב, שעשוי חוטים סינתטיים ומתוכו מגיחות השערות. הדוגמה המבוקשת מועברת מהמחשב אל המכונות שמוציאות את הדוגמה לפועל. שטיחים מיוצרים לרוב מכותנה, צמר, משי וחומרים סינתטיים ".
איך מבדילים בין הסוגים השונים?
"עולם השטיחים מתחלק לשני חלקים עיקריים: שטיחים ומרבדים. מרבדים מיוצרים על נול, מכשיר האריגה המסורתי במדינות העולם השלישי כמו פרס או אפגניסטן. המרבדים נראים כמו שמיכה והם בעלי שכבת שערות דקה מאוד. בתוך מחלקת המרבדים תמצאו את הקילים, שהם שטיחים ללא שערות ובעלי טקסטורה של בד יוטה". מהן שאריות החוטים שמשתרבבות בשולי השטיח, המכונות פרנזים? "מקורם של הפרנזים בשטיחים הפרסיים הקלאסיים. כיוון ששטיחים אלה נוצרו בעבודת יד, נותרו שיירי חוטים מבסיס השתי והערב שנקשרו זה בזה. היום אפשר למצוא פרנזים בשטיחי אריגה קלאסיים, שהם חיקוי של שטיחים פרסיים. בכל מקרה, אין קשר בין הפרנזים לטיב השטיח".
מה חשוב לדעת לפני קניית שטיח?
"יש שני פרמטרים עיקריים שחשוב לשים לב אליהם: צפיפות, וטיב הסיב. ככל שצפיפותו של השטיח גדלה, כך עולה גם איכותו. שטיח צפוף יותר הוא חזק ויפה יותר, ויסבול פחות משחיקה. אפשר להשוות את זה לעולם התמונות הדיגיטאליות - כמו שתמונה באיכות טובה תהיה צפופה יותר, ככה גם בשטיח. בנוגע לפרמטר השני: סיב מעובד יהיה יותר עדין, יפה וחזק. בסיבים טבעיים, סיב הצמר הוא החזק ביותר. סיב המשי הוא עדין, נדיר ויקר מאוד, וסיב הכותנה נעים ורך אך לא חזק". " בשטיחים הסינתטיים מומלץ לבדוק שהסיב הוא עמיד וטוב. סיב מסוג'היטסט' הוא מומלץ במיוחד. אפשר לבדוק זאת על התווית בגב השטיח, או לשאול את המוכר. לאחר מכן בידקו את צפיפות השטיח, שנמדדת לפי קשר/מטר. כששטיח עומד בסטנדרט של 75,000 קשר /מטר הוא ברמה טובה מאוד. שטיחי צמר נמדדים על פי רמת צפיפות ודירוג אוניברסאליים, לפי כוכבים. הדירוג נע בין 3 ל-6 כוכבים , כאשר הדרגה המומלצת היא 5 או 6. ככלל , מומלץ לקנות בחנויות שמחזיקות תוויות ומחירים על כל שטיח, כך תדעו שלא מרמים אתכם ".
איך מתחזקים שטיח בצורה הטובה ביותר? "שטיחים סינתטיים יש לשאוב. לטיפול בכתמים, מומלץ להשתמש בחומרים לניקוי שטיחים כמו'פנטסטיק' או'סנו מנקה שטיחים', או ניקוי רטוב. כתמים על גבי שטיחי צמר מנקים בניקוי יבש, בצורת תרסיס, לא עם מים. שטיחי משי מצריכים זהירות יתרה, כיוון שכל שימוש בתכשירי ניקיון הוא אסור, כולל שמפו. את שטיחי הכותנה מותר להרטיב ובחלק מהמקרים, אף לכבס".
עוד טיפים?
"הכי מסוכן זה לגלגל את השטיח ולעטוף אותו בניילון. בצורה כזאת נמנע ממנו אוויר, מצטברת עליו לחות שמזמינה עש והשטיח עלול להשחיר בשוליים ולהתפורר. גם חשיפה לשמש יכולה לפגוע בשטיחים מסוימים, אך זה תלוי באיכות שלהם. שטיחים שעשויים מסיבים טבעיים ייפגעו ממים. אבל האויב מספר אחת הוא פיפי של כלב. זה ריח שלא יוצא מהשטיח לעולם."