גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מתקשקשים

קירות מקושטים פסים, חולצות עם הדפסי אותיות ורהיטים מאוירים בשושנים - האלמנטים הגרפיים חוזרים בגדול. חובבי המינימליזם, תתחילו להתרגל

אהוד רז | 16/3/2006 12:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נוכחותם של אלמנטים גרפיים דו ממדיים בכל תחומי העיצוב שסביבנו, היא בהחלט לא מגמה חולפת. מדובר בטרנד שבא לידי ביטוי גם בעיצובים להמונים, וגם בחברות עילית. בדיקה היסטורית קצרה מגלה כי השילוב המוצלח בין עיצוב גרפי בעל נוכחות בולטת לבין מוצרי צריכה ועיצוב פנים, אינו המצאה של העת הנוכחית.

שני תחומים אלה הדגימו כבר שיתוף פעולה מוצלח בעבר, ובשנים מסוימות אף הפכו לסמני תקופה מובהקים. המקום שהעיצוב הגרפי ממלא בחיינו הוא אדיר, וניבט אלינו מכל מדיה אפשרית.
בפועל, בלעדיו העיצוב התעשייתי לא יכול היה להתקיים, מסיבה פשוטה: ייצור סדרתי של מוצרים ושיווקם בהיקפים גדולים מחייב את היצרן למתג את המוצר באמצעות לוגו קליט שייצג אותו נאמנה.

מיתוג נכון יכול להוביל גם חברת עיצוב בינונית אל ההצלחה המיוחלת, לעומת חברה איכותית שתתקשה לשרוד בשוק התחרותי ללא מיתוג נכון. מעבר לחשיבות המיתוג, העיצוב הגרפי הפך לחלק בלתי נמנע מעולם החפצים שמקיף אותנו. הוא נמצא שם מהרגע שבו נוצרה ההבנה כי הכלים בשירות האדם יכולים להיות יפים וחינניים, בנוסף להיותם פונקציונליים. ביום שבו נולד העיצוב, הפכה הממדיות לכלי עזר בידי המעצב.
אגרטל שחור ולבן, עילית. צילום: יחסי ציבור
אגרטל שחור ולבן, עילית. צילום: יחסי ציבור יחצ
הסיקסטיז והסבנטיז העליזות

מידת הנוכחות של הגרפיקה בעיצוב השתנתה במהלך השנים, בהתאם למגמות האופנה המתחלפות. בתקופת הבארוק, למשל, קושט כל חפץ באיורים מורכבים, שחלקם הפכו בידי אמני גילוף לעיטורים תלת ממדיים במסגרות של תמונות, ריהוט וכלי בית.

היחסים העיצוביים בין הדו ממד לתלת ממד היו בולטים: אלמנטים דו ממדיים פופולריים, שהתקיימו בעיקר על הנייר, הפכו לגשמיים ונוצרו חפצים עיצוביים כהגשמה תלת ממדית של אייקונים מוכרים, כמו מוצרים דמויי מיקי מאוס, למשל.

התקופה העיצובית שבה נעשה השימוש המסיבי ביותר בדו ממדיות בעיצוב היא שנות ה-60 וה-70 העליזות . באותה העת הפך העיצוב לכלי ביטוי רב עוצמה עבור הזרם החברתי הבולט - דור הפרחים. הסמים והחופש הובילו את הדור הצעיר למרד חברתי כולל, החל בדעות הפוליטיות וכלה בצבעי הבגדים. חליפות החאקי בצבע הבז' הושלכו לפח והוחלפו בגלימות מולטי צבעוניות עם הדפסים גרפיים חזקים. המגמה חלחלה מעולם האופנה

לעולם העיצוב, וחיש קל לבשו הקירות טפטים רועשים.

הסיפור לא הסתיים בציפויי הקירות, כמובן, והמשחקים הגרפיים זלגו גם לעיצוב הרהיטים. הפלסטיק, חומר שיכולותיו התגלו באותם הימים, הפך למוביל בעיצוב, בשל כושר נשיאת הצבע שלו. הרהיטים הפכו מקונסטרוקציות אפרוריות עשויות חומרים מסורתיים דלי פיגמנטים, לכתמי צבע תלת ממדיים.

שטיחים, וילונות, אגרטלים וכלי בית - כולם נשאו אופי זורם וצבעוני, משל שורבטו ביד חופשית על דף נייר והוקמו לתחייה תלת ממדית. במקרים אחרים עוטרו חפצים אלה בהדפסים גרפיים עם נוכחות חזקה.

אחרי רגיעה מסוימת, שב העיצוב הדו ממדי לשלוט בעולם העיצוב של שנות ה-80. קבוצות עיצוב מהפכניות שחזרו את עולם הצבע הגרפי של דור הפרחים, אלא שהפעם עשו זאת עם פלטת צבעים אחרת וגישה שונה. את התוצאה אנו מנסים עדיין להדחיק: צורות וצבעי בסיס הפכו לבון טון, עד שהסביבה העיצובית נראתה דו ממדית וקרטונית.
כורסא בהדפס נועז, רשת ביתילי. צילום: יחסי ציבור
כורסא בהדפס נועז, רשת ביתילי. צילום: יחסי ציבור יחצ

העיקר האיכות

עכשיו, לאחר תקופת הרגיעה המינימליסטית היחסית שאפיינה את סוף שנות ה-90, הצבע וההדפסים הגרפיים חוזרים לעיצוב. בחסות מגמת הרטרו שנראתה כגל חולף, ובינתיים הכתה שורשים עמוקים, החלו לצוץ בכל פינה דימויים גרפיים מתוחכמים. השתלטות המחשבים והמדיה הדיגיטלית על חיינו העשירה אותם בעיצובים גרפיים חדשים ומהירים. עולם האמנות לא נשאר אדיש ומיהר לשאת את הגרפיקה על כפיו, וחיש קל הפך הדו ממד לחזק מתמיד.

אם לפני פחות מעשור, עיצוב שולחן עם הדפס של פרח היה נחשב לכפירה בטעם הטוב, הרי כעת זהו עניין שבשגרה. היום הכל מותר: הדפסי רטרו צבעוניים, טפטים במראה ויקטוריאני, גרפיקה ממוחשבת, טקסטים מודפסים בשפות שונות ואימג'ים ויזואליים בכל סגנון.

אז מה מבדיל את העת הנוכחית מהעיצוב הגרפי בעבר? דבורה שוורץ, מעצבת גרפית ומרצה לעיצוב גרפי במסלול האקדמי של "המכללה למינהל", טוענת שמעבר לעיצוב הקלאסי בעל הנוכחות, האלמנטים האופנתיים הם דינאמיים ומשתנים עם הזמן, ומתחלקים לשניים: "קיימת מגמה רחבה וברורה של רטרו, חזרה לכל העשורים החל משנות ה-50 ועד שנות ה-80", היא קובעת.

"המגמה השנייה היא מה שאני מכנה'עיצוב השיק החייזרי'-עיצוב בקו נקי של יצורים עגלגלים, שמופיע המון במערכות שמע, במכוניות ובמוצרי חשמל. לא מדובר בעיצוב עתידני אלא בעתידנות רומנטית, פנטזיונרית. כך שיש רטרו ויש עתידנות משועשעת.

כיוון שצבע הוא כלי ביטוי חזק של העיצוב הגרפי, אפשר לומר שמגמת הרטרו היא החזקה. טפטים בשילובי תכלת וחום, כתום וחום. הפסים שחזרו לככב בבתי קפה ובחנויות, הם דוגמה לאופנה עכשווית".

מה הסיבה לכך שהשילוב בין גרפיקה לעיצוב תעשייתי מצליח להחזיק מעמד במשך מאות שנים?
"בלי ספק, מדובר בשילוב עתיק שהתחיל מאז ציורי המערות. הקברים המצריים והכדים היווניים - כולם היו מצוירים.לפי דעתי מדובר בסוג של תקשורת. חפצים מצוירים או מעוטרים הם תקשורתיים יותר כי יש בהם סיפור. אנשים מעדיפים חפצים מעוטרים כי הם נראים יותר אישיים וחמימים, וכמובן יותר מושקעים וקלים לעיכול. גם עקרת הבית העממית ביותר תבחר חפץ שמשולבת בו גרפיקה, כיוון שבחירתו מוכיחה טעם אישי, חשיבה ותשומת לב.

"בניסוי שהתבצע באנגליה, שהיתה עד לפני מספר שנים מעוז של טעם עיצובי קלוקל, נדרשו נשים לבחור בין כמה אופציות של טוסטרים - חלקם פשוטים וחלקם מעוטרים. רוב הנשים בחרו בטוסטרים שעוטרו בדוגמה פרחונית, בהדפס אופייני לעיצוב האנגלי המסורתי. ניסוי זה הוכיח שטעם הוא תלוי תרבות, ורוב הבחירות שלנו ייעשו על פי טעם הרוב".

שולחן עם עיטורי פרחים, קרני תכלת, אלקבס. צילום: יחסי ציבור
שולחן עם עיטורי פרחים, קרני תכלת, אלקבס. צילום: יחסי ציבור יחצ

היום מותר לקשט

מוצר שמשולבת בו גרפיקה נבדל מהשאר - כוס עם ציור של שושנה מזוהה עם טרנדים ועם תקופות מסוימות יותר מאשר כוס חלקה. האם הגרפיקה לא מקצרת את ימי המוצר שעליו היא מודפסת?
"פה אנחנו מגיעים לעניין התרבותי. ברור שכוס מאוירת שעוצבה מחומרים זולים תהיה פחות עמידה מבחינת הסטייל שלה, אבל יש עיצובי-על שהם עמידים ועתיקים. העיטור הגרפי בטח שלא מוריד את ערך המוצר. זה עניין של איכות הביצוע והעיצוב".

אבל עיצובים קלאסיים שיופיים אינו שייך לאופנה, אינם מעוטרים בדרך כלל.
"במובן מסוים זה נכון. בסך הכל זה עניין של טעם, דבר שמשתנה ונרכש. מה שנראה אופנתי עלול להימאס, אך כבר היו מקרים שבהם טרנד נשאר והתפתח".

איך את מסבירה את העובדה שבעבר קישוטים כאלה היו אסורים בתכלית, והיום הם לוהטים?
"המינימליזם האופנתי שהעיד על טעם טוב, זה משהו שחיקינו מהעיצוב הדני. היום יש חזרה לנושא הקישוטים מהמזרח הרחוק, מדרום אמריקה ועוד.

היום מותר לקשט, כי אנחנו מאמצים טעמים לא לנו, ואפילו יש מקום לעיצוב האירופי הכבד. אולי בגלל העובדה שהמגמה היום היא פנייה לעבר האקלקטיות הרב תרבותית, מותר לשלב קישוטים בכל התחומים: אופנה, עיצוב מוצרים, ארכיטקטורה".

מאיפה הגיע שילוב הטקסט בעיצוב?
"טקסט על מוצרים הוא משהו פופי ומותגי יותר. התיקים שנושאים את לוגו החברה כאלמנט עיצובי הם צעקניים, בדיוק ההפך מעיצוב מעודן. במוצרי קרמיקה ובעיצוב פנים, הטקסט הפך למעין רקמה גרפית, כלומר מדובר בתחליף או ביטוי אחר לשושנה שעל הכוס. הטיפוגרפיה, עיצוב האותיות, הפכה לקישוטיות עכשווית. הטקסט הפך לבעל ערך עיצובי, מעבר לתוכן שלו".

לאן מועדות פני העיצוב להערכתך - להקצנה של הקישוטיות, או לחזרה אל המינימליזם?
"היום אנחנו מצויים בשלב השיא של התופעה הגרפית, החל בשלטים תמימים וכלה בחנויות מעוצבות. הכל מוכפל, תזזיתי ומעוצב יתר על המידה, אבל קשה לדעת לאן זה הולך.

לפי המהלכים ההיסטוריים, אנחנו נמצאים בפתחה של תקופה מינימליסטית ורגועה יותר; אך אם נביט על מה שמתרחש בטלוויזיה, באינטרנט ובמדיה בכלל, לא נראה שזה הולך לחלוף. הנוער של היום צריך גירויים, את הרעש מול העיניים, את האנימציה ואת פעלולי הווידיאו. נראה שאין דרך חזרה".

אכן , טרנד האלמנטים הגרפיים ממש לא הולך להסתיים בקרוב, אבל זה לא אומר שלא תוכלו למצוא פריטים נטולי קישוטים. המוצרים הפשוטים והחלקים יהיו כאן תמיד, אולם נוכחותם של כל אותם אלמנטים צבעוניים ובעלי אופי אישי יותר רק תלך ותגבר. גם אם אתם חובבי מינימליזם מושבעים, זה רק עניין של זמן עד שתיתקלו באותו חפץ מקושט שיעורר בכם את הרצון לקחת אותו לביתכם, כי בדיוק על כזה חלמתם.

צלחות מאוירות של פורנסטי, רשת קלאסיגן. צילום: יחסי ציבור
צלחות מאוירות של פורנסטי, רשת קלאסיגן. צילום: יחסי ציבור יחצ

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''עיצוב ואדריכלות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים