מאמא? ליגה
הספר "אוכל רומני מבית טוב" מציע הצצה לאחד המטבחים הפחות מוכרים בישראל. רותם רוזנטל התפעמה מהפרק על הממליגה, אך התפלצה מהעיצוב
"אוכל רומני מבית טוב" של מירי ליבוביץ' שרוסטר חושף את עולם הבישול הרומני עד ליסודותיו הבסיסיים ביותר. הספר - הכשר, אם תהיתם - נע בין סלטים, מנות ראשונות, דגים, מרקים, בשרים, ירקות ותוספות, מרקחות, קינוחים למיניהם ואפילו משקאות. השוס מבין 190 המתכונים הוא פרק מיוחד המוקדש לממליגה לסוגיה. ומלבד יקירי העדה, הוא יהלום את מי שמעדיף להעביר את ימי שישי אחה"צ שלו בבליסת כבד קצוץ, חצילים מטוגנים ואיקרות.
סביר ששמה של שרוסטר לא אומר לכם הרבה. למעשה, הבישול הוא עיסוק צדדי בחייה. שכן, היא פסלת היוצרת בובות אמנותיות וזוכת בפרס ראש הממשלה בתערוכת היובל. היא גם עלתה לארץ מיאסי שברומניה בגיל שש.
הספר של שרוסטר נציג אופייני לז'אנר ה"התגעגעתי, יצאתי לבשל". מעין ספר זיכרונות מבית אימא, כשבין העמודים מפוזרות סריקות של מחברת המתכונים הישנה של האם. על כל סריקה כזו, מופיע טקסט של שרוסטר, שמחבר כל פרק לזיכרון קולינרי נוסטלגי. המתכונים, כמובן, לקוחים ממטבח הילדות ומתבססים עליו.

אמאל'ה! צילום: עטיפת הספר עטיפת הספר
פלאשבק מקפולסקי
בין פרק לפרק חושפת שרוסטר עוד ועוד אירועים קטנים מחיי היומיום של פעם, שתפקידם, ללא ספק, לתת לקורא ערך מוסף של חיבור רגשי מיידי למנות עצמן. אין מה לעשות, התכונה הבולטת ביותר של כותבי ספרי מתכונים היתה ותישאר הרצון העז שלהם להסביר שוב ושוב לקהל מדוע לכתבים שלהם יש משמעות גם מחוץ לכותלי המטבח.
אבל במקרה של שרוסטר, היא מנסה כל כך לחזק את תחושת הביתיות בכל עמוד, עד שנוצרת תחושת עומס דביקה. העמודים מלאים בטקסטורות של מפות
רומניות, במתכונים שמשולבים בכמה פונטים שונים, בדפי הזיכרונות, בתמונות מהעבר ומה לא, בעצם. הגודש הזה מונע לעתים קרובות מדי להתרכז בעיקר.
זה גם המקום לציין שרמת התמונות (שאת רובן צילם בן זוגה של הכותבת, אדוארד שרוסטר) לא שומרת על אחידות לאורך כל הספר. חלק מהתמונות, איך נאמר, לא ממש מעוררות תיאבון. וגם הסטיילינג עצמו כולל יותר מדי כלים שראינו לאחרונה ב"קפולסקי" בשלהי האייטיז. וכן, גם אז הם היו מופת של טעם קלוקל.
"אוכל רומני מבית טוב", הוצאת אורנית. 200 עמודים. מחיר: 98 שקל