ואגב, אף מילה על פמיניזם
לא ברור למה, אבל מעט ברים מנוהלים על ידי נשים. מירה איתן עשתה סיבוב בכמה מהם והצליחה למפות את ההבדל
בחיפוש ראשוני הצלחתי להעלות בחכתי כמה כאלה בתל-אביב, בירושלים וברחובות. בחיפה לא הצלחתי למצוא אפילו אחד. להלן הממצאים.
ננוצ'קה בר-מסעדה גרוזיני של ננה שרייר עם אווירה סוערת וחמה, בסגנון של הצארים שלפני המהפכה הרוסית. מסביב לבר המרכזי נמצאים ארבעה חדרים המרופדים בשטיחים מקוריים, ובתפריט שולבו פריטים והשפעות גרוזיניות ביתיות.
יש פה מנות אותנטיות כמו פחאלי (אנטיפסטי גרוזיני), מרק חרצ' ו (מרק בקר פיקנטי עם אורז ועגבניות), חצ' אפורי (בצק גרוזיני אפוי, מקופל בחמאה וממולא בשלוש גבינות), פרשבנגי (מניפת חציל במילוי גבינת עזים ועגבניות ברוטב יוגורט), טביליסורי (אוסובוקו כבש עם שעועית לבנה ביין לבן ועשבי תיבול), צ' ורצ' חלה (אגוזים בציפוי רפרפת ענבים מתוקים) ועוד.
לילינבלום 28, תל-אביב, טל': 03-5162254
ג'ואיש פרינסס שלוש נשים מככבות כאן: חצי שבוע מתפעלת את המקום אירה, והחצי השני של אריאלה ודדי. במקום שכן עד לפני מספר שנים בית מרקחת שחלונות הראווה שלו נשארו כשהיו. "כיף לראות את הגשם מבעד לחלונות", אומרת אריאלה. המוזיקה בתחילת הערב שקטה, אך מתגברת עם הזמן. אופיו של המקום נע משקט לסליזי, לפי מפעילתו באותו יום. האוכל פשוט ולא יקר, עם נגיעות קטנות וטעימות כמו קרפצ'יו טונה ובשר, פאטה כבד, כריכים
הייחוד הוא בעיקר האלכוהול במבחר בסיסי, ויחס אישי על הבר. כ-80 אחוז מהלקוחות כאן קבועים וגינס הוא המשקה המוביל, אחריו וויסקי וקוקטיילים על בסיס יינות מבעבעים. "נשים שעובדות במקצוע הזה באמת אוהבות אותו", אומרת אריאלה. "זה לא בא מכיוון העסקים כמו אצל גברים. בשבילי לפתוח מקום משלי תמיד היה חלום, ואני מגשימה אותו פה".
יהודה הלוי 67, תל-אביב, טל': 03-5602223
בטי פורד בטי המקורית, אשת הנשיא האמריקני ג'ראלד פורד, התמכרה, לאחר שחלתה בסרטן השד, למשככי כאבים ולגלנמורנג' י כשנגמלה פתחה מרכזי גמילה ברחבי המדינה. לפני ארבע שנים פתחו איריס וחגית בר-מסעדה וקראו לו בשמה.
"חיפשנו שם של אישה עם קשר לאלכוהול", אומרת חגית. "לפני כחמש שנים לא היה לנשים שיצאו לבד בשעות מאוחרות איפה לשתות ולאכול בלי שיטרידו אותן, לכן החלטנו לפתוח לעצמנו מקום משלנו. רצינו מקום שתהיה בו תחושה נעימה, פחות סליזית, קצת פחות פיק-אפ".
לדבריה , יש מעט ברים בבעלות נשים מפני ש"מאישה מצפים שתקים משפחה ותהיה בלילות בבית". אפשר למצוא פה אלכוהול איכותי לצד מנות לא גדולות אך טעימות וגם די-ג'יי. הפתעה נוספת היא האוכל המרוקאי של אמא של איריס בצהריים: ממולאים, קוסקוס ועוד.
נחלת בנימין 48, תל-אביב. טל': 03-5100650
מנרווה בר עם אוריינטציה נשית, שבמהלך השבוע הוא רגוע יחסית אך בסופי השבוע עמוס. בימי רביעי יש כאן ליין של ערבי ג' ז; ביום שישי בנות, 18 ומעלה; ביום חמישי 24 ומעלה, וכל יום מנגן די-ג'יי בסגנון אחר. בחלק התחתון יש גם חדר אירועים עם פינות ישיבה.
הלקוחות פה קבועים, כמו עדי, שמספרת כי נשארה לנהל את המקום לאחר עשר שנות בילוי בו. על הבר תפריט אלכוהול בסיסי, ואפשר למצוא פה גם טוסטים ופינגר פוד כמו נאצ'וס, מקלות ירקות, בוטנים, זיתים וחמוצים.
אלנבי 98, תל-אביב, טל': 03-5603801
לילה המקום כבר בן שש ומתפקד כדאנס-בר בקומת מרתף קטנה ואינטימית. בשנה האחרונה הוא שייך למירב ולעינת, ויש להן גם צלע שלישית על הבר, עדו. יש כאן ליין מוזיקלי שמתחלף מדי ערב - שנות ה-70, ה-80 וה-90, ברזילאי והיפ הופ - ומשנה לגמרי את הקהל. בין הבר לבין פינת הישיבה על ספות קטיפה אדומות יש רחבת ריקודים. תפריט האלכוהול מגוון ובמחירים הוגנים. לפה באים לשתות ולרקוד, לא לאכול (רק זיתים ונאצ' וס). הקהל ברובו קבוע, בני 50-25. " נשים רגישות יותר לקהל", אומרת עינת, ומירב מוסיפה: "כשנשים מנהלות עסק אין את עניין האגו והכבוד, הן מוכנות לקבל ביקורת והערות".
בן-יהודה 77, תל-אביב, טל': 03-5221156
בארוד בר, בית קפה ומסעדה חמים ואינטימי, בן 12, בבעלותה של דניאלה לרר. הוא מקושט בשלל פריטים שנאספו על ידי דניאלה ועל ידי הלקוחות משתפי הפעולה, כמו אוסף פותחנים או שטרות זרים. את הקירות מעטרים ציורים של יוחנן לקיצביץ, פורטרטים של זמרי ג' ז, תמונות ממזקקות וויסקי, כרזות ועוד. מוזיקת ג'ז בווליום נעים מאפשרת שיחה.
האוכלוסייה במקום מגוונת מבחינת הגיל ומרבית הלקוחות קבועים. "לא נדיר למצוא הורים וילדים שנפגשו במקום באקראי", אומרת דניאלה ומוסיפה ש"האוכל פה בעיקר ספרדי ירושלמי, כמו שאמא שלי בישלה". החל במנות קטנות כמו לבנה, טחינה, חלומי, מטיאס כבוש, אנשובי, סלטים ונקניקים ועד סטייקים ופירות ים, והכל במחירים שפויים.
פרט לבירת הגינס המשובחת אפשר למצוא כאן וודקה עם פירות שדניאלה רקחה לבד, בטעמי תאנים, אגסים, סברס, קרמבולה, קיווי ואפרסקים, וגם שנאפסים אמיתיים ממזרח אירופה. בחורף אפשר גם סתם להתחמם עם גרוג בכוסות מיוחדות לצד פול מיובש וטעים.
כששאלתי אם יש הבדל בין בר בבעלות אישה לבין בר של גבר, ענתה לי רננה, יד ימינה של דניאלה: "יום אחד", סיפרה , "איחרתי לעבודה ולשאלתה של דניאלה עניתי שלא מצאתי מה ללבוש. זה תירוץ שרק אישה בוסית תבין".
יפו 31, בחצר פיינגולד, ירושלים, טל': 02-6259081

לה מורס ענת הנריק, אם לארבעה, הקימה את המקום לפני כ-13 שנה וקראה לו על שמו של מועדון רוק בניו יורק. מנסיעותיה הרבות בעולם היא הביאה עמה את תרבות הברים האיריים, את הגינס והמרפיס המלוות בוויסקי, את הג' ז, הרוק האלטרנטיבי והבלוז. "המקום הוא כמו עוד ילד שלי מבחינת ההרגשה וההשקעה בו, ולא הייתי מצליחה לעשות זאת לולא בן זוג מדהים ותומך", היא אומרת.
בן זוגה הוא אמן שתכנן ובנה את המקום כפאב גותי מרהיב מימי הביניים. ענת הוסיפה 26 ברזי בירה ולימדה את הברמנים שלה למזוג נכון. האוכל אנגלי ומקסיקני ומתאים לאלכוהול: כנפיים, שניצלונים, נקניקיות, המבורגר, כריכים וצ'יפס. "המטרה היתה תמיד לפתוח מקום שיתאים גם לבני 30 ומעלה", אומרת הנריק. רוב הקהל פה קבוע, וגם העובדים ותיקים. בקומה השנייה נערכים אירועים אינטימיים. הרצל 203, רחובות , טל': 08-9363634