מנת היום
פסח תמיד מביא איתו עונה קצרה של ירקות ירוקים. לאחרונה, אותר בשווקים מבוקש לוהט במיוחד - השום הירוק. הנה מדריך קצר ומתכונים להכנה ביתית
כמו במבצע צבאי, כבר בשבוע שעבר נשמעו קולות שאיתרו את המבוקש בשוק מחנה יהודה ובכרמל וטענו כי השנה הוא חתיך מתמיד. ולא ברור למה, אבל מעטים בישראל מכירים אותו ויודעים לתת לו את הכבוד שמגיע לו, וחבל.
הדבר היחיד שאנחנו יכולים לעשות, בהזדמנות זו, הוא להפציר בכם לתת לו צ'אנס. השום הירוק דומה מאוד במראהו לבצל הירוק. ההבדל העיקרי ביניהם הוא ששורש השום הירוק הוא בעל כתמים סגלגלים.
טעמו של השום הירוק אינו דומיננטי כמו של שיני השום המוכרות, מה שהופך אותו אידיאלי למאכלים בהם מעוניינים ברמיזת טעם של שום ולא בטעם שישתלט על המנה.
אופן השימוש בשום הירוק פשוט: קונים מספר צרורות ומפרידים את העלים מראשי השום. בעלים, לכל אורכם, ישתמשו למרקים ולתיבול סלטים. בשיני השום ניתן להשתמש בדיוק כמו בשום הלבן והמוכר.
כמו חומרי גלם ים תיכוניים אחרים, השום הירוק מסתדר יופי עם שמן זית, לימון ועגבניות. אפשר לקצוץ את עליו לסלט ירקות, לפזר על לבנה או פוקצ'ה ביתית, ואפילו על שקשוקה ומאכלים אחרים ברוטב עגבניות.
חומרים ל-6 מנות:
1/2 ק''ג שום ירוק צעיר שטוף וקצוץ גס
2 ראשי שום חצויים לשניים
200 גר' חתיכות לחם לבן ללא הקרום, אפשר ואף רצוי לחם מיום אתמול
2 כוסות יין לבן יבש
11/2 ליטר ציר עוף בהיר
פלפל לבן טחון טרי
1/4 כוס שמן זית משובח
ההכנה:
1. מחממים בסיר גדול את שמן הזית.
2. מוסיפים את ראשי השום ואת השום הירוק קצוץ.
3. מאדים עד שקיפות (לא להזהיב את השום).
4. מוסיפים את חתיכות הלחם, היין הלבן ואת ציר העוף.
5. מוסיפים מלח ופלפל לבן
6. מנמיכים את האש ומבשלים על להבה בינונית כ- 40 דקות.
7. מסירים את המרק מהאש ומצננים.
8. טוחנים את המרק בבלנדר ומחממים שוב.
9. מגישים עם מעט שמן זית משובח המוזלף מעל המרק ועם ברוסקטה.

החומרים:
לניוקי:
750 גר' תפוחי אדמה אפויים על קליפתם וקלופים
225 גר' קמח
130 גר' קמח תפוחי אדמה
1/2 כוס שמן זית
מלח ופלפל
לרוטב:
1/4 כוס שמן זית
3 ראשי שום ירוק
1/2 כוס ציר בקר
50 גרם חמאה
200 גר' סינטה, נקייה משומן וגידים
ההכנה:
1. מועכים את תפוחי האדמה לפירה.
2. מוסיפים את הקמח והתבלינים ומערבבים לבצק אחיד.
3. צרים נקניקים מהבצק וחותכים לרוחב של 1 ס"מ.
4. מסדרים בתבנית על נייר אפיה אופים 10 דקות ב- 70 מעלות ומצננים.
5. מטגנים קלות את שיני השום, מוסיפים את ציר הבקר ומצמצמים את הרוטב לחצי הכמות.
6. מסירים מהאש ומוסיפים את החמאה.
7. מבשלים את הניוקי במים רותחים ומוסיפים לרוטב.
8. פורסים דק מאוד את הסינטה, צורבים במחבת לוהטת למשך מספר שניות בכל צד ומערבבים לתוך הרוטב.
