צוללים אל התת מודע
ספורט רוחני חדש תופס תאוצה בישראל - צלילה חופשית בנשימה עצורה. כך תגיעו לשלווה ולמודעות במצולות
צלילה חופשית - צלילה המתבצעת ללא ציוד עזר לנשימה, בנשימה עצורה, היא אחד מענפי הספורט שהולכים ותופסים תאוצה ופופולאריות בשנים האחרונות. יש הרואים בצלילה סוג של ספורט ימי מאתגר, ורובם תופסים את עצירת הנשימה לאורך דקות ארוכות כחוויה רוחנית.
העוסקים בתחום רואים בצלילה החופשית צורה של מדיטציה עמוקה המובילה לשינוי חיובי במודעות העצמית וביכולת הריכוז. בנוסף, הם טוענים, הצלילה משפרת את בריאותם הפיזית והנפשית של אלו העוסקים בה.
צלילה חופשית באח"י סופה (הסטי"ל) באילת. צולל: יונתן צור. צולל בטיחות: דן זלגלר. צילום ועריכה: יונתן צור ודן זלגלר.
העדות העתיקה ביותר לצלילה חופשית נמצאה בחופי אמריקה הדרומית ומשוייכת לצ'נקוריאנים, שנהגו לצלול אל מעמקי הים בכדי לשלות קונכיות, סרטנים ושאר יצורים ימיים למאכל. חברה בעלת מנהגים דומים נמצאה בחופי הים הבאלטי, וכונתה על ידי הארכיאולוגים "אוכלי הצדפות". במצריים העתיקה, כ-3,500 שנים לפני הספירה, נהגו ליצור תכשיטים מפנינים - חומר גלם שיכול היה להגיע אך ורק ממעמקי הים.
הצלילה החופשית

"התפתחותו של כל צולל חופשי מורכבת משלושה שלבים עיקריים", מסביר דן זלגלר. "בראשון הוא מחפש סיבות ותירוצים להגיע אל העומק, כאשר הוא מגיע לשם הוא עובר אל השלב השני בו הוא מחפש הצדקה להימצאותו שם – בעומק. לכשמצא בתוך עצמו את התשובה, עובר הצולל החופשי אל השלב השלישי והאחרון בו הוא מחפש סיבה טובה לעלות בחזרה אל פני המים".
"על ידי עצירה מוחלטת של הנשימה אנו גורמים למצב של התכנסות חושים. האגו שלנו, המהווה את המחסום אל התת מודע, נכבה וכל הריכוז והמודעות שלנו מופנים עמוק אל תוך עצמנו, למקום שבדרך כלל איננו מצליחים להגיע".
זלגלר מספר כי בתחילת דרכם צוללים חופשיים רבים חווים מחסום פסיכולוגי המונע מהם את הרגיעה המוחלטת הנדרשת לצורך ניתוב הריכוז והמודעות אל תוך עצמם במהלך עצירת נשימה מתחת לפני המים. לכן חשוב להיעזר במדריך שמסייע לצולל להתמודד עם אותו המחסום ובכך גם לשפר את משך עצירת הנשימה מחצי דקה לשלוש דקות, או את עומק הצלילה משישה מטרים לשישה עשר.

לאחר שהצולל התגבר על המחסום הראשוני ורכש את הכלים הנחוצים לו לביצוע צלילה בעצירת נשימה בבטחה, הוא יוצא להרפתקה הגדולה הנקראת צלילה חופשית. כעת הוא רגוע במים ומסוגל לבצע צלילה חופשית לעומק תוך ריכוז עמוק.
לדברי זלגלר, מעבר להסתגלות הפיזיולוגית של הגוף למצבי הלחץ מתחת לפני המים, המונעת מהצולל להעמיק, עולים גם לא מעט גם מחסומים רגשיים. עם ההעמקה במים וההעמקה אל תוך עצמם חווים הצוללים גם "הצפה" של חוויות ורגשות מודחקים. ככל שעומק הצלילה גדל, כך צפות חוויות מודחקות ומוקדמות יותר.
זלגלר מסביר כי כאשר הצולל החופשי נתקל במחסום רגשי כזה, עליו ללמוד להתמודד איתו לפני שיוכל להמשיך ולהעמיק, אחרת הוא ייעצר שוב באותו העומק. כך לומד הצולל להכיר את עצמו מחדש ומנקה את עצמו מכל המשקעים שהצטברו בו במהלך השנים.
"אותו ניקיון נפשי של הגוף יכול לגרום לשינוי מהותי בהתנהגות ובתפיסה של הצולל החופשי. כל צולל חופשי מפיק מן התהליך הנפלא הזה את מסקנותיו ולקחיו שלו, ואת היכולת לעצב את המציאות שלו בהתאם לצרכיו ורצונותיו", אומר זלגלר. "הצולל החופשי איננו רק צולל חופשי – הוא אדם חופשי".

הגוף הגדול ביותר כיום העוסק בפיתוח ופיקוח על ענף הצלילה חופשית בעולם נקרא AIDA. נכון להיום קיים בארץ רק בית ספר אחד המלמד באופן רשמי קורסים של AIDA - בית הספר APNEA באילת, שמציע גם אימוני צלילה חופשית לצוללים בכל הרמות והשכרת ציוד לצלילה חופשית.
ניתן ללמוד צלילה חופשית בארץ גם אצל סאתים לארוקה – נציגת ארגון Apnea Academy האיטלקי וכמו כן, אצל FDI שהיא קבוצה ישראלית אוטונומית. מחירי הקורסים הבסיסיים נעים בין 850 ל- 1,000 שקלים לקורס, בהתאם לארגון המסמיך.
מידע נוסף על צלילה חופשית ניתן למצוא באתר הפורום לקידום צלילה חופשית בישראל.
