גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


שגרירים של טעם טוב: שפים ישראלים בשליחות פטריוטית

בימים קשים של הסברה, יש מי שחושב שהדיפלומטיה הכי מוצלחת עוברת דרך הצלחת. שפים ישראלים בכירים מפיצים בעולם את בשורת המטבח המקומי. אנחנו על מפת השולחן

לאה רודיטי | 6/1/2009 12:43 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מאיר אדוני וארז קומרובסקי
מאיר אדוני וארז קומרובסקי צילום: יחסי ציבור
מה עושים כשרוצים לשפר את תדמיתה של ישראל בעולם, להציג את יתרונותיה וקסמה של המדינה לגויים (ובעיקר ליהודים שמעבר לים) ולהביא לתפוצות טעימה מהמסורת, התרבות וחיי היומיום בישראל?

ובכן, מתברר שהגופים הרשמיים הגיעו למסקנה שמי שייצג אותנו בכבוד וירים את קרננו בעולם הוא לא אחר מאשר המטבח הישראלי המשובח, והשפים הבכירים שיהפכו למעין שגרירים של רצון טוב - וכמובן טעם טוב. שאלנו את השגרירים החדשים כיצד עשו את המהפך והפכו לדיפלומטים שמייצגים את הקולינריה המקומית.
בלי פשרות

שף דניאל זיסנבך רוצה לראות תיירות אוכל בישראל

"אלי פנו דרך הפרויקט השנתי 'נשים מבשלות' במטה יואב-יהודה, בשיתוף פרויקט 2000 של הסוכנות היהודית‭,"‬ מסביר השף זיסנבך, "השנה יהדות דרום אפריקה מאמצת את פסטיבל יואב-יהודה, והחליטו לצרף גם שף לסיפור הזה. בהתחלה סירבתי, אבל אמרו לי שזה קשור לחגיגות 60 שנה למדינת ישראל, וכמה חשוב לעזור לקהילה לחזק את הקשר עם הארץ.

דניאל זך
דניאל זך צילום: יחסי ציבור

בסופו של דבר הסכמתי, יצאתי עם קבוצה של בשלניות, כולן סבתות לנכדים שמבשלות בסגנונות שונים - כורדי, עיראקי, מרוקאי (לא מצאנו נציגות אשכנזית, חוץ ממני‭.(...‬ צירפתי גם את עמוס ציון, השף של 'הלנה' מנמל קיסריה, וזה היה
מזל גדול, כי עשינו שם אירועים ל‭300-‬ איש‭."‬ המשלחת ערכה שלוש ארוחות גאלה מרשימות, לצד מכירה פומבית של יצירות אמנות, אירועי התרמה לפרויקט בארץ ואירוע בבית הכנסת המרכזי בקייפטאון ובבית אבות יהודי.

כשהצגת את האוכל הישראלי, איזה מסר רצית להעביר?
"קודם כל העובדה שיש פה חיים, ומסעדות, שטוב אצלנו‭,"‬ אומר זיסנבך, "שיש כאן קולינריה ברמה גבוהה. משרד החוץ מארח אצלי המון ב'כרמלה' וב'הלנה‭,'‬ ובכל המפגשים אני מנסה לשכנע את כולם שלהביא צליינים לישראל זה נחמד, אבל שהם באים לראות את מצדה וירושלים, בעוד שיש אטרקציות גם בתל-אביב. אני שמח לציין שיש פידבק, וכיום בכל כתבה על ישראל - בעיתונים צרפתיים ואחרים - מציינים שיש כאן תיירות אוכל של ממש‭."‬

ונתקלתם שם בקשיים או שהכל תקתק?
"המליצו לנו שם על דג שנקרא 'קינג קליף‭,'‬ שזה סוג של דג שאין בים התיכון, וכשסוף סוף קיבלנו אותו, הדגים היו קפואים. דרמה גדולה. בסוף שלחו שליחים והביאו דגי סלמון קנדיים, הכי טובים שטעמתי בחיים שלי. ברמה החווייתית, אני כבר עשיתי אירועים בחיים שלי, אבל עוד לא ראיתי דבר כזה כמו הסבתות הבשלניות, שקמות בארבע בבוקר ומכינות קוסקוס וקובות, ולא עושות שום פשרה במתכונים גם בכמויות ענקיות, זה היה תענוג‭." ‬

סיפור עם בשר

שאול בן אדרת שלח תבלינים בדואר דיפלומטי

שגרירים של טעם טוב שאול בן אדרת
שגרירים של טעם טוב שאול בן אדרת צילום: יחסי ציבור
גם לדברי השף שאול בן אדרת, ממסעדת "קימל‭,"‬ שנשלח לאורוגוואי על ידי משרד החוץ לכבוד 60 שנה למדינה, המטבח הישראלי הוא עכשיו מובחן ומרשים מתמיד. "משרד החוץ ביקש מאיגוד השפים שימליצו על שף שיכול להכין ארוחות חגיגיות בתנאים מיוחדים - לנסוע לבד, להתמודד עם מטבחים וצוות שהוא לא מכיר, עם קשיי שפה, ולתת את התוצאה הכי טובה. נבחרתי לנסוע לאורוגוואי לשלושה שבועות‭."‬
 
 איך הצגת שם את המטבח הישראלי?
"האנשים באורוגוואי נחמדים, אבל זו מדינה מיושנת מבחינת הקולינריה. אוכלים שם רק בשר ובשר. בנאדם נכנס למסעדה, מקבל מנה ראשונה נקניקייה, מנה שנייה אסאדו ואחרי זה הוא ייקח פילה בקר. אם היו כמה צמחונים - זרקו אותם מהמדינה‭...‬ גם דגים אין להם כמעט, וזה מדהים, כי הם על חופים של אוקיינוס ונהרות. הם אנשים מאוד נחמדים, אבל בקולינריה - ממש כלום אחד גדול. אבל בשר - משובח שבמשובחים.

 
שאול בן אדרת עם שוק אפוי
שאול בן אדרת עם שוק אפוי צילום: יחסי ציבור
אז אם אני עושה להם סלט חצילים שרופים או טחינה עם פיסטוקים, או קבב על מקל קינמון, ואת האסאדו שלהם מתבל ברוטב סויה וזיתים - מבחינתם זה שונה לגמרי. "הייתי בעיירת נופש שנקראת פונטה דה לסטה, ארגנו שם עם השגרירות 'שבוע ישראל' במלון 'קונרד‭,'‬ שנחשב להכי טוב בדרום אמריקה. קיבלתי צוות ומסעדה משלי של 150 מקומות ישיבה.


השגרירות דאגה לקשט את הכל בדגלים של ישראל ואורוגוואי, עם מוזיקה ישראלית, ועשיתי חמישה ערבים ישראליים, זו הייתה הצלחה גדולה. ומנהל המלון ביקש מהקונסול לארגן שאני אבוא לשם לחודש בעוד חצי שנה, ואולי לעשות פסטיבל עם אוכל ישראלי ואוכל ערבי, הייתה לו מין פנטזיה לעשות שלום. אחר כך עשינו פסטיבל אוכל ישראלי במונטווידיאו, והם היו בהלם מהקטע הזה שאנשים צלצלו והזמינו מקומות מראש‭."‬

שאול בן אדרת
שאול בן אדרת צילום: יחסי ציבור
­מה הגשת שם מהמטבח הישראלי?  
"היו 30 סוגים של סלטים ומנות ראשונות - חומוס עם צנוברים, פלאפל ירוק עם מלא עשבי תיבול, חצילים שרופים בטחינה - שתביני, אין שם טחינה בכלל, והם לא אוכלים חצילים - כרוביות מתובלות בבלילת בירה, אפילו סלט ערבי חתוך דק, מתובל - אצלנו זה אולי דברים פשוטים, אבל שם הם לא ראו דבר כזה. את מזמינה שם סלט, מקבלים חסה מעפנה עם עגבנייה חתוכה, ושבור את הראש בעצמך עם חומץ ושמן. או למשל שקדי עגל בתפוזים ועראק.

התבלינים היו בעיה - ידעתי מראש, אז שלחתי לשם בדואר דיפלומטי זעתר וכמון וחוואייג' ובהרט וקימל וכורכום ועוד. הבאתי מהארץ שערות חלבה - הם התעלפו. השגריר יכול לדבר ולדבר, אבל ארוחה טובה, כוס יין טוב ואיזו בדיחה - בשעה אחת עושים חודש ימים של עבודה דיפלומטית. בדרך כלל כשמדברים על ישראל, מדברים על מלחמות או על צרות, וכאן דיברנו על מסעדנות, על אוכל וכמה כיף בארץ‭." ‬

ים תיכון חדש

השפים אדוני וקומרובסקי עשו שלום עם לבנון

השפים מאיר אדוני מ"כתית" וארז קומרובסקי מ"לחם ארז" הוזמנו כדי לייצג את המטבח הישראלי בוועידה יוקרתית של שפים המציגים מטבח ים תיכוני בעמק נאפה בקליפורניה שבארצות-הברית, לצד שמות ידועים כמו תומס קלר ופראן אדריה. הכנס נקרא ‭WORLD OF FLAVORS‬ ונערך בסניף CIA (קולינרי אינסטיטיוט אוף אמריקה, בית הספר לבישול המוביל בארצות-הברית ובעולם‭.(‬

מדובר באירוע מקצועי לשפים, ייננים, כתבי אוכל וחובבי אוכל שמוכנים לשלם כאלף דולר עבור כרטיס כניסה לכנס ולטעימות. "הגענו לקולינרי אינסטיטיוט לוועידה של שלושה ימים, והיו שם שפים מטוניס, לבנון, קפריסין, יוון, דרום צרפת, טורקיה, ספרד ועוד‭,"‬ מספר השף אדוני. "בית הספר עצמו סיפק מטבחים סופר מקצועיים, והיו שם בריגדות של תלמידי בישול. כל יום עשינו 'הצגת תכלית' לאחת המנות, 350 יחידות מאותה מנה, ובסוף היום נערך שוק אוכל ענק של כל המוזמנים.
 

ארז קומרובסקי
ארז קומרובסקי צילום: יחסי ציובר
היו שם להקות של מוזיקה ודוכנים של יינות וספרים, והיה הפנינג ענק ושמח. המפגש עם השפים מהמדינות הערביות היה ממש פורה. השף הלבנוני, לדוגמה - לקח לנו קצת זמן להתחבר אליו, אבא שלו בביירות, אבל ביום האחרון כבר התיידדנו. השף הטוניסאי עשה פריקסה, ונורא התרגשנו כי זה אוכל שמכירים מהארץ. הוא אמר שיש לו המון חברים יהודים. גם המרוקאים היו מאוד נחמדים, ואפילו היו שם גולים איראניים‭."‬

אז הקמתם מזרח תיכון חדש.
"לגמרי. במפגשים כאלה, נטולי מניירות, מתיידדים מהר. אני וארז, עם השמחת חיים שלנו, ישר ניגשנו ודיברנו איתם, ואחרי הימים האינטנסיביים האלה שהיינו כל היום באותם מטבחים, הפכנו לחברים טובים, טעמנו אחד מהסירים של השני, היה מאוד מרגש. באחד הערבים הביאו להקה טורקית, ומצאתי את עצמי רוקד שם עם תרבוש על הראש, וכל השפים מסביב מוחאים לי כפיים. מבחינתי גם לבשל ליד ארז זו חוויה, הוא אישיות מיוחדת‭."‬

 
שגרירים של טעם טוב
שגרירים של טעם טוב צילום: יחסי ציבור
 איך הייתה התגובה למטבח הישראלי?  
"היה וואו על קולי. ארז הלך על ירקות בטאבון צלויים, הכל בייבי, ירקות שאנחנו רק חולמים עליהם בארץ. אני הלכתי יותר על דגים, אז הכנתי לוקוס אפוי במרווה, על קרם סלק וכמון עם רביולי של סיינט מור. הם רצו ממני השפעות מרוקאיות כי אבא שלי ממרוקו, אז הלכתי על גלד של בצל במילוי קבב דגים יושב על חציל מעושן, טחינה גולמית, דבש תמרים, זעתר ושמן זית.

 לדעתי, עכשיו אחרי 60 שנה יש למטבח הישראלי אמירה קולינרית ברורה ומשובחת, שיצאה מכור ההיתוך שנוצר פה. המטבח הישראלי אומנם ניזון מהשפעות קולינריות בינלאומיות, אבל המטבח הישראלי היום מאוד ייחודי, ולא רק מחקים פה מטבחים מהעולם כל היום‭." ‬

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים