אל תבכי בשבילי: המדריך השלם לארגנטינה
איך מגיעים, איפה ישנים, איך נוסעים ממקום למקום והכי חשוב - מה אוכלים לארוחת צהריים. המדריך השלם שאף מוצ'ילר לא יכול בלעדיו
ממערב ומדרום לבואנוס איירס מתפרסות ערבות הפאמפס, ביתם של הגאוצ'וס. בצפון מערב ארגנטינה עוברת שרשרת ערים אשר דרכה ניתן להגיע לחבל האנדים ולפסגות הגבוהות. בדרך להרים נמצאת העיר קורדובה, מרכז תעשייתי חשוב, הקרובה לשמורות הנמצאות בסיירה דה קורדובה וסנטיאגו דל אסטאירו, העיר העתיקה ביותר בארגנטינה. מהעיירה טוקומן, בנוף האנדים, ישנה דרך יפהפיה דרך דיונות מדבריות מסביב לקפיאטה ועמק קלצ'אוקי עד לעיר התיירות סלטה.

זוהי גם נקודת היציאה של "הרכבת אל העננים" (Trans a Las Nubes), המטפסת לגובה 4,475 מטר לעבר קהילות הכורים. מסלטה ישנן דרכים המובילות לבוליביה דרך אזור כפרי מבודד וכנסיות ישנות, ולפראגוואי דרך החוצה את הצ'אקו. בנוסף קיימים גם אוטובוסים לצ'ילה.
בצפון מזרח ארגנטינה נמצאים האזורים הרטובים של מסופוטמיה, בהם ניתן לבקר במספר אזורים מעניינים של חיי הטבע, לדוגמא איבריה מרשאס, וגם מחוז מיסיונס. בין ברזיל לפארגוואי נמצאים המיסיונים של חאסוייט, וסן איגנסיו מיני. הדובדבן של אזור זה הינם מפלי איגואסו, שהם ביקור חובה בכל טיול בארגנטינה.
בחזרה לצפון מערב, כביש 40 מתחיל ומחבר מהאנדים לכיוון הדרום הרחוק. בין כל האתרים שעוברים בדרך נמצאת העיר מנדוסה, אשר נמצאת על הדרך הראשית המחברת את בואנוס איירס וסנטיאגו, וכוללת הרבה אטרקציות כמו טיפוס קירות ומרכזי סקי. אזור האגמים שבהמשך מוכר בשל היותו שובה ביופיו ומצויין לדיג.

המרכזים של אזור זה הינם סן מרטין דה לוס אנדס וברילוצ'ה, אבל ישנם גם הרבה אתרים קטנים אשר ניתן לבקר בהם, כמו איסקואל. מברילוצ'ה ומספר מקומות נוספים, ניתן לחצות לצ'ילה. כביש 40 ממשיך דרומה לפסגות המדהימות של הפארק הלאומי לוס גלאסיארוס.
בצדה האטלנטי של פטגוניה, מקום טוב לנוח מהמסע הוא פואטרו מדרין ופנינסולה בלדאיס. כאן ניתן לצפות בלוויתנים, כלבי ואריות ים וחיות נוספות (מומלץ לבדוק לגבי המועד המדויק בו ניתן לצפות בחיות). מעט דרומית משם נמצאות קהילות וולש מעמק צ'ובוט.
אם מדרימים עוד מגיעים לשלושה אזורים של חורש טבעי. ריו גאלאגוס הינה העיר הדרומית ביותר בארגנטינה בכל קנה מידה ביבשת המרכזית. כביש אחד מוביל מערבה לחלק התיירותי ביותר של האזור, אל קאלאפטה, אשר נמצאת בסמוך לקרחון פריטו מורנו. מעבר לריו גאלאגוס נמצאת טיירה דל פואגו, המשותפת לצ'ילה בצד הארגנטינאי נמצאת העיר הטוענת להיות העיר הדרומית ביותר בעולם, אושוואיה.

מזג האוויר בארגנטינה נע בין אקלים סובטרופי בצפון לטמפרטורות נמוכות מאד בטיירה דל פואגו. מאמצע דצמבר ועד סוף פברואר בואנוס איירס יכולה להיות חמה מאוד ועם לחות גבוהה, טמפרטורות בה נעות בין 27 ל-35 מעלות, והלחות הממוצעת היא 70 אחוז. חצי מהעיר סגורה בסוף דצמבר, כאשר רוב האנשים בורחים לחופשה. תקופות טובות לבקר כאן הן הסתיו (מרץ - מאי) והאביב (ספטמבר - אוקטובר).
בצפון מזרח ארגנטינה התקופה הטובה ביותר לבקר היא החורף, כשקריר ויבש. בצפון מערב ניתן גם לבקר בחורף, אך הכבישים לצ'ילה באזור האנדים עלולים להיות סגורים בעקבות שלג, ולכן האביב והסתיו יהיו טובים יותר. בקיץ יורד גשם, בעיקר בחוחוי, והכבישים עלולים להיות בלתי אפשריים.
בחורף, בחודשים יוני - אוגוסט, הדרכים לדרום עלולות להיות חסומות, תחבורה עלולה להיות אסורה והדרכים לצדילה במעבר האנדים חסומות בשלג.
לפטגוניה כדאי להגיע בחודשים דצמבר או פברואר - מרץ, ולהימנע מחודשי החורף, כאשר מזג האוויר קר ורוב השירותים סגורים. בינואר לא כדאי להגיע לארגנטינה, היות וזוהי חופשת הקיץ במדינה, וחלק מהיעדים צפופים ועמוסים. חופשות בית הספר מתקיימות בחודש יולי, ולכן קיים סיכוי שאכסניות הנוער יהיו מלאות. ברילוצ'ה היא יעד מועדף על קבוצות בית ספר ביולי ובדצמבר - ינואר. לתיירים עסקיים מומלץ לבקר בחודשים יוני, יולי ואוגוסט.
החודשים המתאימים ביותר לביקור בארגנטינה (במיוחד לישראלים) הם חודשי אוקטובר ונובמבר בהם תנאי האקלים נוחים ביותר במרבית אתרי התיירות ובכללם גם בואנוס איירס. אוקטובר ונובמבר הם חודשי האביב ולכן הם נוחים , גם חודשי הסתיו מרץ ואפריל יכולים להיות אלטרנטיבה מועדפת לביקור באתרים המעניינים.
מלונות
בחופים ובשמורות הטבע קיימים הרבה מלונות ופנסיונים. כדאי לחפש את הדילים המיוחדים, כמו חבילות סוף שבוע, שלוש לילות במחיר שניים ועוד. ניתן לקבל הנחה עבור תשלום במזומן.
קמפינג
מחנאות פופולרית מאד בארגנטינה. המדינה בטוחה באופן יחסי, ואפשר להקים את האוהל בכל חלקת דשא וללון במקום. ניתן להקים אוהלים מאחורי תחנות דלק וקניונים. באזור פטגוניה רוחות חזקות המקשות על השהיה באוהל. ברוב מרכזי התיירות קיימים אתרי מחנאות הכוללים שירותים, שחלקם ציבוריים ובחינם, וחלקם פרטיים בתשלום. רוב האתרים מאד רועשים, וחלקם סגורים מחוץ לעונה.
המחיר הממוצע באתרי המחנאות נע בין 1.50 - 2 דולר לנפש, בתנאי שיש אוהל. גז רגיל לקמפינג (בקבוק כחול) ניתן להשגה בבואנוס איירס. ניתן להשיג גם גז לבן (Bancina blanca) בחניות לחומרי בניין (ferreterias) אך אולי לא בשם זה, נסו לבקש Solvente.
אכסניות נוער
רשת Hostelling International Argentina מציעה 10 אחוז הנחה למחזיקי תעודת סטודנט באכסניות שלה ברחבי ארגנטינה. ניתן לקנות אצלה גם תעודת סטודנט ISIC. מחוץ לבואנוס קיימות אכסניות הפתוחות רק בין פברואר ומרץ. בערים מסוימות מציעים לינה חינם למטיילים בתקופת החגים על הרצפה בבתי ספר או באולמות כנסיה, ואפילו בחלק מתחנות כיבוי האש ניתן ללון חינם על הרצפה (לרוב גברים בלבד).
גודלה של ארגנטינה ותנאיה הגיאוגרפיים גורמים לכך שתנאי התחבורה במדינה הם מהטובים בדרום אמריקה. שדה התעופה של בואנוס איירס הוא אחד משדות התעופה הגדולים והחשובים בדרום אמריקה. כדאי לזכור להשתמש בכרטיס צעיר או סטודנט המעניק הנחות.
אוויר
טיסות פנים בארגנטינה מבוצעות על ידי ארגנטינס איירליינס, אוסטרל, דינר, לאיר, אמריקן פלקון, סאות'רן ווינדס, ובפטגוניה גם על ידי החברה הצבאית, המספקת לוח זמנים מצויין עם מטוסי פוקר F-28.
מספר חברות תעופה מפעילות בזמן עונת התיירות מוניות אוויר בלוח זמנים חצי רגיל. כל חברות התעופה עובדות בשיטת ההמתנה: אם קונים את הכרטיס שעתיים שלוש לפני הטיסה, עלותו חצי מחיר מעלות כרטיס רגיל. מומלץ לעשות זאת רק מחוץ לעונת שיא התיירות. ילדים מתחת לגיל שלוש טסים חינם.
בשדה התעופה אל תאבדו את כרטיס המזוודה, כי לא תוכלו לקבל את המזוודה ללא הכרטיס. יש להגיע שעתיים קודם בכדי להמנע מעודף נוסעים. ארוחות מוגשות באופן שוטף בטיסות פנים.
מכונית
בארגנטינה 215,578 ק"מ של כבישים כ-50% מהכבישים באיכות טובה מאוד. כל המכוניות בארגנטינה חייבות לשאת שני משולשי אזהרה, מטף כיבוי-אש, וו גרירה, ערכת עזרה ראשונה, כלל מסמכי הרכב ורישיון נהיגה בינלאומי (לאלה שאינם תושבי ארגנטינה) בנוסף על הבלמים להיות תקינים. חגירת חגורת בטיחות הינה חובה. החניה בארגנטינה נאכפת בקפידה ורכבי גרר מסתובבים בעיר, הקנס לשיחרור הרכב הינו 75$. כדאי לסוע תמיד עם מיכל דלק מלא ואף מיכל נוסף (ג´ריקן) ברכב היות ובחלק מהאזורים לא ניתן למצוא תחנות דלק זמינות. בפאטאגוניה הדלק מסובסד ולכן הוא כמחצית המחיר משאר ארגנטינה.
מועדון המכוניות הארגנטנאי הנמצא בבואנוס-איירס Av Libertador Gen San Martin 1850 ובטלפון 6061/7061-4802 ובאינטרנט www.aca.org.ar פתוח בין 10:00 ל- 18:00 מספק שירותי מסמכים למטייל, שירות מלא למכוניות, ביטוח, רשימת בתי מלון, מידע על קמפינג, מידע על דרכים, מפות דרכים ומפות רגילות. ספרי תיירות נמכרים בהנחה לחברי מועדון ולחברי מועדון זר המוכר על-ידיהם.
השכרת רכב
הגיל המינימלי להשכרת רכב במדינה הוא 25, אך ניתן לארגן גם חוזה פרטי לגיל צעיר יותר. כרטיס אשראי יהיה שימושי מאוד בהשכרת רכב. המחירים הגבוהים ביותר ליום ניתנים בפטוגניה. הבעיה העיקרית בנוגע להשכרת רכב היא החזרתו - בניגוד לישראל ולשאר הארצות המערביות, אין סניפים של סוכנויות הרכב בכל עיר, ולכן, כששוכרים רכב במקום מסויים, צריך להחזירו באותו המקום, או לחילופין, לשלם קנס על הקילומטראז'.
הנחות מתאפשרות בהשכרות לטווח ארוך. חשוב לבדוק את תנאי הביטוח בזהירות, במיוחד בכל הקשור לתאונות והשתתפות עצמית. יש לוודא כי חברת ההשכרה מספקת את כל מסמכי הבעלות של הרכב, שחייבים להציגם במחסומים ובביקורת של הצבא או המשטרה. בערים תיירותיות כמו סלטה, פוסדאס, ברילוצ'ה או מנדוזה, כדאי אפילו לקחת מונית עם נהג.
חברת אוויס מציעה שירות יעיל עם אפשרות לביטוח מלא וללא הגבלת קילומטראז' להשכרות של שבעה ימים ומעלה, אבל כדאי להזמין את החבילה מראש מחוץ לארגנטינה. אם הרכב הוחזר בעיר אחרת אין צורך בתשלום נוסף, אך אסור להוציא את הרכב מחוץ לארגנטינה. לוקריזה, חברה ברזילאית, מאפשרת השכרה לנהגים החל מגיל 21. היא אף מציעה רכבי 4X4, אך ורק מבואנוס איירס. להוציא רכב מארגנטינה קשה מאד בלי קשר לחבר ההשכרה.
אוטובוס
אוטובוסים ישירים בין הערים מעט יקרים מהאוטובוסים המקומיים, אך שווים בהחלט את תוספת המחיר בשל העצירות המועטות. בעת קניית הכרטיס, אל תניחו שמקומכם באוטובוס סומן אוטומטית: ודאו שיש לכם אחד. חברות האוטובוסים עשוייות לתת הנחה של 20 אחוז לסטודנטים אל מול הצגת תעודת סטודנט. הנחה דומה יקבלו מורים ופרופסורים זרים, בתנאי שיציגו מסמך המוכיח זאת.
האוטובוסים מצויידים במזגן חזק, במיוחד בקיץ כדאי לקחת בגדים חמים לנסיעות הלילה. ודאו שהמזוודות מטופלות על ידי הסבלים, אשר מבצעים זאת תמורת תשלום (בדרך כלל חצי דולר, אך ניתן לשלם פחות) למרות שרוב הארגנטינאים מסרבים לשלם.
רכבת
רוב הקווים יוצאים מבואנוס איירס. מחוץ לבירה קיימות אפשרויות מצומצמות לשימוש ברכבות נוסעים. מסילות הרכבת מאוד מפותחות בארגנטינה, אורך המסילות במדינה מגיע ל-42,000 ק"מ, אך רכבות הנוסעים משתמשות רק בחצי המרחק. הרכבות נוחות מאוד ובדרך כלל מצוידות היטב בקרונות שינה טובים, קרונות מסעדה עם חוויה אסתטית, ולעיתים ישנם רכבות עם קרונות להקרנת סרטים. רוב הקרונות ממוזגים, ומה שמפליא שהמחירים אינם גבוהים ביחס לטיסות.
טרמפים
אפשרי לקחת, אבל צריך לקחת בחשבון שארגנטינה נהיית פחות בטוחה, והקושי במציאת טרמפים הוא גדול. במדינה קיימות מספר נקודות ביקורת לצורך מניעת הכנסת אוכל, ירקות ומוצרי בשר לאזור פטגוניה, המחוז המערבי של מנדוזה וסן חואן, וגם לאזור הצפון מערבי של קאטאמארסה, טוקומאן, סלטה וחוחוי. כל הרכבים והנוסעים הנכנסים נבדקים, ונאסרת הכנסת מוצרים. מפות דרכים קיימות במספר סטים ומפורסמות על ידי לינאה אזול (מפות אזוריות, באיכות גבוהה).
אוכל
שיטת האכול כפי יכולתך (tenedor libre) פופולרית מאוד בארגנטינה. המאכלים לאומיים מבוססים על מגוון רחב של בשר. מאכלים ארגנטנאים מיוחדים כוללים את האסאדו, בשר צלוי באש פתוחה או על גריל; פוצ'רו, בשר מאודה; ביפה א קאבאלו, סטייק עם חביתה; צ'וריסו, נקניקיה חריפה; ביפה דה צ´וריסו, ראמפ סטייק; צ'ורפאן, סוג של לאפה עם צ'וריסו בפנים; ארוז דה פושו, תערובת של אורז, עוף, ביצה, ירקות ורוטב חזק ואמפנדה, מאפה טעים ממולא בשר.
פיצות ניתן להשיג בטעמים אקזוטיים, גם מלוח וגם מתוק. תוספות למנות עיקריות כמו צ´יפס או פירה מוזמנות בנפרד, ולא כל כך בזול. בשונה ממדינות אמריקה הלטינית האחרות, הסלטים כאן די בטוחים.
מאכל פופולרי מתוק הוא ריבת חלב או בשמה המקומי, דולצ´ה דה לצ´ה. קינוחים נוספים הם האלמנדראדו, גלידה מגולגלת עם שקדים מרוסקים. ואלפחורס, עוגית פריכות שביניהן ריבת חלב.
זמן ארוחת הצהריים ברוב המשרדים הוא 12:00 - 15:00. בסביבות השעה 17:00, הרבה אנשים הולכים לקפיטריות לתה, סנדביץ´ ועוגה. ארוחת ערב מתחילה בשעה 22:00. האפשרות הזולה היא לקחת ארוחת צהריים קבועה כארוחה הראשית של היום, ואז למצוא ארוחת בוקר וערב זולות. כדאי גם לנסות את מסעדות האכול כפי יכולתך בשביל מחיר אחיד. מי שמתעקש לבשל בעצמו ימצא סופרמרקטים זולים עבור מזון בסיסי.
שתיה
מומלץ לא לשתות מי ברז בערים הראשיות המים עשירים בכלור. עדיף לשתות סודה או מים מינרלים. היין והשמפניה הארגנטינאיים נראים מצויינים בעבור המחיר, אבל במסעדות הם יקרים יחסית. היינות האדומים טובים מהלבנים, וגם הבירות המקומיות טובות למדי.
קניות
מוצרי עור הם קניה טובה בבואנוס איירס, במיוחד מעילים, תיקים ונעליים. אפשר להשיג כאן גם פונצ'ו (אדום ושחור לגברים, שאר הצבעים לנשים) איכותיים. מוצרים משנהב אפשר למצוא במיוחד בסלטה.
טיפוס
האנדים מציעים אפשרויות טיפוס מדהימות. בין היתר בפסגות הפופולריות של אקונקאגואה, במחוז מנדוזה, פיסיס בקאטאמארקה, ולאניאן וטרונדור, המגיחים מאזור האגמים. מועדוני טיפוס ניתן למצוא במנדוזה, ברילוצ'ה, איסקואל, חונין דה לוס אנדאס, אושוואיה ובערים נוספות. בחלק מהמקומות ניתן להשכיר ציוד.
נסיעת שטח
אזורים נרחבים בארגנטינה הינם אידיאלים לנסיעת שטח, מאחר וישנם שטחים נרחבים מישוריים וגבעות נמוכות ללא כל עץ, שלג או קרח. פטגוניה עשירה במרחבים כאלה, אך רק הנהרות מפריעים. גם חלק מעמקי האנדים שווים ביקור במערב ובצפון מערב. חשוב לדעת כי השכרת רכב 4X4 בערים הקטנות קלה מאשר בבואנוס איירס, אבל בהחלט אינה חוויה זולה. בנוסף, נסו להימנע מחודשי הגשם והקור. הכי טוב להגיע בין אוקטובר - נובמבר (אביב) ואפריל - מאי (סתיו) מצויינים.
סקי
עונת הסקי הינה בין החודשים מאי לאוקטובר, תלוי בתנאי מזג האוויר ואתר הסקי. לאס ליאנאס, דרומית למנדוזה, הינו אתר ברמה בינלאומית. קיימים גם אתרים גדולים בקארו קתדרל ובקארו אוטו ליד ברילוצ'ה וצ'אפאלקו בסמוך לסאן מרטין דה לוס אנדאס. אתרים קטנים, עם שירותים מועטים, ניתן למצוא בסמוך למנדוזה, באזור האגמים ובאזור אושוואיה.
טרקים
קיימים מגוון טרקים קצרים וארוכים, בהליכה וברכיבה על גבי סוסים. הטובים ביותר הינם באזור הפסגות של האנדים. ניתן אף לטייל באזור העמקים מסביב לסלטה, סאן חואן ולה ריוחה, מנדוזה ומלרגואה, בפארקים הלאומיים של אזור האגמים, ומסביב לאל צ'אלטאן בבפארק הלאומי בלוס גלאסיארס.
ספורט מים
גלישת גלים, גלישת רוח וסקי מים מתבצעים לאורך החוף האטלנטי דרומית לבואנוס-איירס. קיימת אפשרות לספורט מים גם באזור האגמים.
בריאות
באופן כללי ארגנטינה היא מקום די בריא, עם שירותי בריאות טובים. בבואנוס איירס וכמה מהמחוזות כמו נואוקואן וסלטה אפשר לקבל עזרה רפואית, כולל ניתוחים, צילומי רנטגן ותרופות חינם בבתי החולים המחוזיים, לעיתים אף לזרים. לפעמים, תתבקשו לשלם רק עבור החומרים. כל המרפאות הפרטיות, בניגוד לבתי החולים, גובות כסף. התרופות יותר יקרות מאשר באירופה. אין צורך בחיסונים מיוחדים להיכנס לארגנטינה. למטיילים בדרום קחו הרבה קרם הגנה.
הכתבה באדיבות האתר לובו - ארגנטינה
הפקה: יאיר בר זוהר