נגד הזרם: הקרחון הארגנטיני שלא נמס
למרות התחממות כדור הארץ והמסת קרחונים מסיבית - דווקא קרחון פריטו מורנו בארגנטינה משגשג. מימדיו ממשיכים לגדול והוא שורד היטב. המדענים מופתעים: "אנחנו לא יודעים מדוע זה קורה". המסקנה: לא כל הקרחונים מגיבים באותה מידה לשינויי האקלים

תייר בפתח קרחון פריטו מורנו צילום: איי-פי
עד כה אין הסבר לתופעה המוזרה: מדוע דווקא קרחון פריטו מורנו (Perito Moreno Glacier) שבאזור פטגוניה, בקצה הדרומי ביותר של ארגנטינה, ממשיך לשגשג ואפילו לגדול. הוא נחשב לאחד משדות-הקרח הבודדים על פני הגלובוס שמצליח לעמוד איתן מול העלייה בטמפרטורות שפוקדת בשנים האחרונות את כדור הארץ.
הקרחון ניזון מהמסת השלגים העונתית בהרי האנדים והוא גדל ומתרחב בהתמדה. יתר על כן: החוקרים העוקבים אחר התהליכים המתרחשים באזור הזה תיארו זאת במלים: "הקרחון כאילו משריץ כיפות-קרח חדשות, בגודל של דירות מגורים שצצו על פני אגמים קפואים". המצב המתמשך הזה יוצר שיווי משקל כמעט מושלם במצב הקרחון וסביבתו, מאז שהחלו למדוד אותו לפני יותר ממאה שנה.
אנדרס ריוורה, מומחה לקרחונים מהמרכז למחקרים מדעיים בוואלדיביה, צ'ילה, אמר לתקשורת הדרום-אמריקנית כי "אין לנו הסבר לתופעה ואנחנו גם לא בטוחים עדיין בהשערות שעלו לגביה. אבל דבר אחד ברור: לא כל הקרחונים בעולם מגיבים באופן זהה לשינויי האקלים - והקרחון הזה במיוחד מגיב בדיוק הפוך מרבים אחרים".
נהר קרח אדיר מימדים
תיירים זורמים לאזור רק כדי לצפות במראה המרהיב של הקרחון היפהפה ובחילופי הצבעים שנראים ממנו. הם מורשים רק להתקרב אליו, בסירות עץ או לעמוד על סיפוני אניות השייט, הקרוזים, שפוקדות את אזור פטגוניה. חובה לשמור על מרחק בטחון מהקרחון שמחזיר בעוצמה אדירה את קרינת השמש – אור לבן וחזק מאד שהוא אופייני במיוחד לשמש הפאטאגונית.

קרחון פריטו מורנו צילום: רויטרס
מה שמדהים זאת העובדה שמדי כמה שנים הקרחון מתפשט ואז הוא "נוגס" חלק מאדמות חוף אגם ארגנטינה שהוא הגדול באגמי המים המתוקים שלה. כשזה קורה, האגם נחצה לשניים. נוצר מעין סכר קרח באמצעו. גובה
"הקרחון הזה פעיל כל הזמן, דינאמי ותוסס מאד, כמו נהר קרח אדיר מימדים שזרימתו אינה פוסקת" אומרים המומחים באזור. הם מקוים שימשיך לעמוד איתן מול שינויי האקלים המאיימים ולא ייכנע להם.