טבע באמצע העיר: טיול בנחל שיח
באמצע העיר חיפה, בין בנייני הבטון, עובר נחל שיח, וחושף פיסה קטנה ויפה של טבע. טיול בין שיחי החלבלוב, מנזר כרמליתי, והרבה ירוק

נחל שיח צילום: יואב אבניאון
השם העברי נחל שיח מתבסס על שמו הערבי, ואדי א-סיאח ("המשוטטים"). אחת הסברות היא כי השיטוט הוא של נזירים כרמליתים שחיו כאן במאה ה-13. בנחל צומח חלבלוב השיח. האם שיח זה עמד בפני ועדת השמות, כשקבעה את שם הנחל? אולי.
ניתן ללכת בנחל שיח בשני מסלולים: מסלול הלוך ושוב - כשיוצאים מאזור "שער ברוש" של בית העלמין, ועולים רגלית עד עין משוטטים. מסלול קוי - המחייב "הקפצה" של כלי רכב - מרחוב לוטוס, ליד בית ספר הרצל, ועד לנקודת המוצא.
חלבלוב השיח גדל כאן בסביבת האלון המצוי ואלת המסטיק. השיח בעל הצורה הכדורית המופלאה גדל על מדרונות הנחל. שמו נובע מהשרף החלבי הנוטף ממנו כששוברים את גבעולו. חומר זה רעיל ושורף. החבלבל הא בעל גזע דמוי עץ, פורח בצהוב באביב וגדל רק כאן. בני משפחתו הם הקיקיון, ובאזורים טרופיים גם צמח בשם הוואה (Hevea), ממנו מפיקים חומר גלם ליצור גומי. בנחל חיים דורבנים, שפני סלע, חוגלות ועוד.

נחל שיח צילום: יואב אבניאון
בוסתן כיאט
לאורך הנחל אפשר לראות אתרים מענייים רבים. הראשון ביניהם הוא הבוסתן, הכולל עצי פרי ונוי, וכן מערכת תעלות המובילה את מי מעין שיח לבריכה מלבנית שסביבה מספר מבנים. הבוסתן נבנה בתקופת המנדט הבריטי על ידי עזיז כיאט, בן למשפחה ערבית נוצרית שגרה בחיפה. הבוסתן נטוש כיום ונמצא באחריות עירית חיפה. ארגוני סביבה ואדריכלים משמיעים קולם למען שיקומו, וכמה "משוגעים לדבר" מתחזקים את המקום באופן שוטף.
ממשיכים במסלול, ועולים בשביל על בסיס כביש צר ומשובש. מצפון לנו נבחין בגרם מדרגות (מעל 300 במספר) העולה ומטפס לשכונת כבאביר. בשכונה זו גרים האחמדים, זרם מעניין של האיסלם, שנוסד בהודו ומטיף לנאורות, שלום ואהבה, וכן מתנגד למלחמת הג'יהאד. השם כבאביר מבוסס על שמו הערבי של הצמח צלף קוצני.
עין שיח
לא עולים במדרגות, אלא ממשיכים במעלה הנחל. סמוך לחיבור השבילים (השחור שבו אנו צועדים והאדום המגיע מדרום), נובע עין שיח. מימיו נקווים לבריכה קטנה, ומתפצלים לתעלות היורדות במורד הנחל.

נחל שיח צילום: יואב אבניאון
המנזר הכרמליתי
הנחל הולך וצר, ובמרכזו מעל האפיק שרידי מנזר הרוס. מנזר זה נבנה על ידי הכרמליתים. זהו מסדר קתולי שנוסד כאן בכרמל במאה ה-12 על ידי נזיר איטלקי בשם ברתולד. בתחילת המאה ה-13 קיבלו הכרמליתים מאלברט, הפטריארך של ירושלים, תקנון בן 16 סעיפים שכללו סגפנות ועבודה. סמלם של הכרמליתים כולל שלושה כוכבים עבור מרים, אליהו ואלישע, ואת צורת הר הכרמל.
במערך המבנים שבמקום זוהו שלושה שלבי בניה: הראשון מהמאה ה-13, השני מסופה, והשלישי מסוף המאה ה-17. מהמנזר בעל האולם המלבני שרד שער כניסה מקושט, ותחילתו של גרם מדרגות לולייני שהוביל לקומה עליונה. למרות מצב שימורם הרע העמודים הלבנים בעלי הבסיסים והכותרות מרשימים ומעוצבים.

נחל שיח צילום: יואב אבניאון
מערת קומתיים
במדרון הצפוני של הנחל, ממש לצד המנזר, נראה מערה חצובה בסלע הקירטון. למערה שני פתחים – אחד בקומה התחתונה והשני בעליונה. שערים כבדים שהוצבו על ידי הכרמליתים מגיפים את הפתחים להגן על המקום החשוב להם. מערה זו שמשה כמקום קבורה תפילה אחסון. בחלק התחתון מספר אבוסים.
עין משוטטים
ממזרח למנזר נובע עין משוטטים, או בשמו הערבי: עין אל פרג' (מעיין הישועה). לפי אמונת תושבי הסביבה היה ביכולת מימיו לרפא מחלות. הכרמליתים מאמינים כי ממימיו שתה אלישע הנביא. לגבי שמו העברי תוכלו לבחור אחד משני ההסברים: תרגום מילולי של שמו של ואדי א-סיאח, או הנצחת אגודת המטיילים המיתולוגית "אגודת המשוטטים".
האגודה היתה חבורת מטיילים בראשותו של פנחס כהן, שהיה אגרונום ואיש חינוך. בשנת 1916 יסד כהן את האגודה בחיפה. תלמידו המובהק היה זאב וילנאי, שנחשב לאב הרוחני של מורי הדרך בישראל. בבריכה דרים בשלווה דגי זהב, תפאורה נהדרת למנוחה. מעין משוטטים אפשר לחזור במורד הערוץ לנקודת המוצא, כשמולנו הים הכחול המרגיע.
פרטים נוספים
מיקום: כקילומטר וחצי מצפון מזרח לצומת מת"מ, במבואות הדרומיים של חיפה.
רכב: מסלול רגלי. הגעה בסמוך עם רכב רגיל.
משך המסלול: 2 - 3 שעות.
לטיולים נוספים
האתר של יואב אבניאון