רואים רחוק רואים כפול: טיול בנהר הירדן
השמיים, העצים והציפורים – כל אלה ועוד נשקפים במימיו של נהר הירדן ויוצרים תחושה קסומה של טבע שמכפיל את עצמו. לא מאמינים? בטיול בנהר תראו את בבואתכם

גם הטאג' מהאל באגרה שבהודו מעצים את יופיו בעזרת הבריכה הארוכה שמוליכה לאחד המבנים היפים בעולם. נסו לדמיין את התמונה המוכרת ללא ההשתקפות, ותראו עד כמה חסרה התמונה הכפולה. הטבע, מסתבר, לא זקוק לאנדרטאות או מבנים מדהימים. הוא מכפיל עבורנו מראות יפים בלי מאמץ, בעזרת משטח מים רגוע וכיוון נכון של החזרת קרני האור. הפעם אנחנו מקדישים את הטיול להשתקפויות לאורך נהר הירדן. הכינו את המצלמות.
לפני כמה שבועות התארחתי במלון "פסטורל" שבקיבוץ כפר בלום, סמוך לערוצו של נהר הירדן. חדרי המלון צופים שם אל מדשאה גדולה, כשבמרכזה מנידים את ענפיהם עצי אקליפטוס רחבי גזע ורמי קומה. מוקדם בבוקר מרננות בין הענפים ציפורי שיר, ולקול שירתן יצאתי למסלול הליכה לאורכו של הירדן.
בשעות הבוקר גם הירדן נראה רדום, זרימתו רגועה ושקטה והצמחייה שבגדותיו נושקת למים. רגע אחרי שהנחלים חרמון, דן, קורן ושניר מתאחדים לירדן חסון וזורם בקצהו הדרומי של קיבוץ כפר בלום,מתפצלים מי הירדן שוב. חלק מהמים נשלח לתעלה המזרחית של עמק החולה וחלק זורם בעצלתיים בערוץ המקורי אל אגמון החולה.
חמש דקות של הליכה מהמלון מעבירות אותי, בגשר להולכי רגל, לגדה המזרחית של הירדן. מכאן מתחיל מסלול ההליכה האיטי בעולם, שמיועד במיוחד למי שחובב מראות כפולים. קשה לצעוד בתוך היופי הזה מבלי לעצור בכל דקה כדי לצלם. בשעת הבוקר המוקדמת רסיסי ערפל מלטפים את מי הירדן, ובשולי שביל הבטון של הטיילת פזורים עלי שלכת בגוונים של זהב וחום.
טיילת עמי, שהוקמה לזכרו של הילד עמי פלד שנהרג בתאונת אופניים, נמתחת מכאן צפונה עד הגשר הירוק - 1.5 קילומטרים של הנאה צרופה. לאורכה נמתחים שערי אבן שעליהם משתרגים שיחי גפן וביניהם פינות ישיבה קסומות. לאורך הדרך מוטבעים פסוקים מהמקורות,
היופי משכפל את עצמו במי הירדן. בתחילה משתקפים השמים ובהם סימני הזריחה בגוונים של זהב וורוד. לעיתים, ציפור שובבה מרעידה את התמונה בעיגול גלים ואז הענן הנשקף מתעוות ומרקד לזמן מה. עצי צפצפת הפרת ניצבים כאן, מגולחים מעליהם היפים ומשתקפים במים כמחסום ארוך שמונח לרוחב הנהר.
בימים אלה מתחיל הלבלוב והענפים העירומים מתכסים בעלים צעירים. אשל היאור, ערבה בוכייה, ערבה לבנה וצמחים ועצים אחרים נושקים למים ומעניקים כפילות של יופי שברירי, שנרעד ומתבלבל בכל משב של רוח. כשמתקרבים לגשר הירוק חודרים קולות המפל המפכפך לתמונת הנוף הרגועה.
כעת עומדות בפניכם כמה אפשרויות להמשך הטיול: אפשרות ראשונה היא להמשיך צפונה, לאורך נחל שניר על הגדה המערבית, מגן הצפון ועד לשמורת נחל שניר וקיבוץ דפנה. אפשרות שנייה היא להמשיך צפונה בטיילת נחל חרמון, מקיבוץ שדה נחמיה ועד שאר יישוב.
אפשרות שלישית היא לחצות את הגשר מערבה ולחזור בשביל הפראי, על הגדה המערבית של הירדן לעבר קיבוץ כפר בלום. אפשר ורצוי לרכב על אופניים. מסלול חמוד נוסף, רצוף פסלים ואיורים שמוטבעים בשביל, נקרא דרך טיילת הצועדים שמובילה עד קריית שמונה. אפשר לשכור אופניים בכפר בלום. אופאן: 1-700-50-66-11.
איך מגיעים: על כביש 90 (ראש פינה-קריית שמונה) פונים בצומת גומא מזרחה לכביש 977, ומשם שמאלה לקיבוץ כפר בלום. ממלון "פסטורל" יש שער פתוח שמוליך לנהר הירדן. אפשרות נוספת: להמשיך בכביש 977 עד לחניון ליד הגשר הירוק (גשר יוסף).
והנה עוד מסלול פסטורלי שבו היופי התמים ממשיך ללוות את המטייל, ומפגיש אותו עם מראות של שדות רחבים וחלק נסתר ופראי של ערוצו המקורי של הירדן. חובבי השתקפויות ורומנטיקה מוזמנים למסע קסום בין עצי אקליפטוס ענקיים, ערבה, צמחי קנה, צמחי סוף, עלי נופר רחבים על המים, נוטריות שעסוקות בשייט בנהר ובחיפוש מזון, גשרים קטנים וגם כמה מפלים זעירים.

לתמונה נכנסות גם ציפורים שצוללות אל המים ולהקות ברווזים מגעגעים ומשייטים בין צמחי הקנה. העצים משתקפים כאן ביופי קסום וגם הגשרים חושפים במים את חלקם התחתון, הנסתר. זהו חלקו המעט זנוח של הירדן. מי הנהר עוברים לתעלה המזרחית, וכאן נמצא הערוץ המקורי שלו שהופך להיות פלג קטן שזורם עד אגמון החולה.
איך מגיעים: מצומת גומא ממשיכים ישר, מזרחה (כביש 9778), ובערך מול הפניה לכביש המוליך לכפר בלום, פניה ימינה לשביל שנקרא "דובילנד". מכאן , נמתח שביל ארוך בגדה המערבית של הירדן עד אגמון החולה. אפשר לנוע בכלי רכב רגיל, מתאים לרוכבי אופניים ובעיקר להליכה מהנה ברגל. גם כאן קשה להפסיק לצלם.