על מפת הטרקים: טיול הררי בבולגריה
רוצים לצאת לטרק? מסתבר שלא צריך להרחיק עד חציו השני של כדור הארץ כדי לראות הרים טרשיים, מדרונות תלולים, יערות עד ואגמים. גם בולגריה מספקת את כל אלה – ויותר. שבוע בולגריה

מחוברת למזרח. רכס הרי הבלקן בבולגריה צילום: שי טחנאי, אקו טיולי שטח
בולגריה, מדינה שהפכה לא מכבר ליעד מוכר בקרב הישראלים בפרט והתיירים המערביים בכלל, ממוקמת בחלקה הדרום מזרחי של אירופה. הכתב הקירילי, הכנסיות הביזנטיות והמסגדים הטורקיים המקיפים אותה מהווים עדות חיה לקשר החזק של המדינה הבלקנית עם תרבות המזרח.
יחד עם זאת, למרות שמרבית התושבים אינם דוברי אנגלית, ועל אף שהשלטים ברחובות ובמסעדות עדיין כתובים בעיקר באותיות קירליות, נראה כי הבולגרים עושים ככל יכולתם כדי לעזור לתייר ולתת לו הרגשה של בית.
למעשה, עוד בתקופת השלטון הקומוניסטי נחשבה בולגריה לפנינה של תיירות. רבים ממזרח אירופה הגיעו אליה כדי להתארח באתרי נופש וסקי, במרחצאות החמים וכדי לערוך טיולים רגליים על שבילים ההרריים שלאורכם מפוזרות בקתות חמימות ומסודרות ללינת לילה.
תרבות ענפה של טיולי הרים
יש המגדירים את בולגריה כפיסת גן העדן בזכות העובדה שהיא משלבת ים תכול עם הרים מרשימים שפסגותיהם מכוסות בשלג. על אף העובדה שאדמת בולגריה מהוה רק 2% מכל יבשת אירופה, עולם הטבע שלה מדהים ובעל מגוון עצום של נופים ואקלים נוח מאד.

הכי גבוהה. פסגת מוסאלה צילום: שי טחנאי, אקו טיולי שטח
בכלל, בולגריה היא ארץ אידיאלית לחובבי טבע, אוהבי חופש או חובבי טיולים רגליים שאוהבים שבילים נסתרים ופינות חמד שקטות. התבליט בבולגריה מגוון מאד, וכך גם מגוון החי והצומח. כדי לשמר את בעלי החיים והצמחייה הפורייה נחקק חוק מיוחד הנקרא "החוק להגנת השטחים" ויש לכבדו בכל ביקור במדינה.
יחד עם זאת, לבולגריה אין תדמית של מקום אליו מגיעים ל"טרקים" על אף שרשרות ההרים הגבוהים המקיפים אותה. שני רכסי הרים המרכזיים שבה סטארה פלאנינה (Stara Planina) שבצפון
שרשרת הרי הסטארה פלאנינה מהווה את רכס הרי הבלקן שעל שמו נקרא האיזור כולו. זהו רכס הרים החוצה את חלקה הצפוני של המדינה ממזרח למערב – מהים השחור ועד יוגוסלביה.
רכס הרי הבלקן מתרומם עד לגובה של 2,376 מטרים ומהווה גם את קו פרשת המים בין הים השחור והים האיגאי. רכסי רודופה (הרי הוורדים) מחולקים לשלוש שרשרות הרים: רודופה, פירין (Pirin) ורילה (Rila). פסגתם – מוּסאָלָה (Musala) – מתנשאת לגובה של 2,935 מטרים.
בין הבקתות האלפיניות לעמקי האחו
הבולגרים הם אוהבי טיולים רגליים, ועל כן רכסי ההרים משופעים בשבילים ומסומנים היטב כמו בארץ: פס צבעוני בין שני פסים לבנים. כמו כן, לרווחתם של המטיילים הוקמו בקתות הרים אלפיניות, בהן ניתן ללון בחדרים מחוממים ולקנות ארוחות פשוטות. לשלושת ההרים שבצפון (רילה, רודופה ופירין) מאפיינים נופיים דומים, פסגות מצוקיות חשופות, עמקי אחו ירוקים, יערות, אגמים ושפע של מים.

היפה והחשוב ביותר בבולגריה. מנזר רילה צילום: שי טחנאי, אקו טיולי שטח
טרקים ברכס הרי רילה הם אידיאלים לטיולים רגליים. אחד הטיולים המפורסמים הוא מסלול הליכה מבורוביץ' (Borovets) – אתר נופש הררי ומרכז סקי בחורף בגובה של 1,300 מטרים. לאחר מכן, עולים ברכבל אל Hizha Yastrebets, הנמצא בגובה של 2,363 מטרים, ומשם מתחילים ללכת עד למנזר רילה – המנזר היפה והחשוב ביותר בבולגריה.
את הטרק ניתן להאריך בעוד מספר ימים ולצעוד אל שמורת הטבע והנוף "שבעת האגמים". נוסף על כך, במהלך הטיול הרגלי בהרים ניתן לעלות לפסגה הגבוהה ביותר ולעבור בתוך פארקים לאומיים, מרחבי אחו אלפיני רחב ידיים, נהרות, אגמים ועושר של מיני צמחים ובעלי חיים.
שי טחנאי הוא מדריך טיולים בחברת אקו טיולי שטח