נסיכת הבלקן: ביקור באתרים מסביב לסופיה
בין ביקור בפארק הלאומי של הבירה הבולגרית, לטיפוס על הפסגה הכי גבוהה באיזור ועד לסיור בעיר שבה יצאו הבולגרים למאבק על עצמאותם – אפרת המר הבינה שיש מקומות לראות מחוץ לסופיה

הפארק הלאומי ויטושה (Vitosha) נמצא דרומית לסופיה והוא ללא ספק הריאה הירוקה של האיזור וסמל של העיר כולה. בקיץ זהו אתר נופש נעים ואילו בחורף הוא משמש כאתר סקי מצוין, ובכלל הוא מהווה את אחד ההרים הכי פופולריים בבולגריה.
הפסגה הגבוהה של ההר מתנשאת ל-2,290 מטרים מעל פני הים ונקראת Cherni Vrah. על אף שפסגתו אינה מהגבוהות בבולגריה, הר ויטושה שומר על יתרונותיו בשל קרבתו למרכז העניינים, האוויר הצלול, מאות הקילומטרים של השבילים המסומנים, ההיסטוריה המפוארת, היער העשיר ומתקני הסקי המשוכללים.
בתחומי הפארק רחב הידיים נמצאים שני מרכזים תיירותיים עיקריים. האחד נמצא בעיר אלקו (Aleko) בגובה 1,800 מטרים בחלק המזרחי של ההר, והוא נחשב לאחד ממרכזי הסקי הגדולים בבולגריה. במקום תוכלו למצוא מלונות ובקתות מטיילים לרוב. אפשר להגיע לאלקו במכונית פרטית. המטיילים המגיעים מסופיה יכולים לקחת אוטובוס מספר 66 מתחנת HIadilnika.
ממש באלקו עובר המסלול הטרנס אירופי הרביעי (E-4) ומסלול סקי מהגדולים הטבעיים בבולגריה – Stenata. העיירה אלקו היא גם הנקודה ממנה מטפסים אל הפסגה
מאלקו ניתן לטייל ברגל לכמה כיוונים מלבד הפסגה. אפשר לרדת במדרונות המזרחיים לכיוון הכפר ביסטריצה (Bistaritsa) – הליכה של שעתיים בערך. או לחילופין ללכת לכיוון הכפר דרגלווטסי (Dragalevtsi) - ירידה במדרונות הצפוניים - כשעתיים הליכה. כמו כן, ניתן להגיע אל הפסגות המערביות של ויטושה – כשלוש שעות הליכה.
המרכז התיירותי השני בפארק הלאומי ויטושה נמצא בצד המערבי של רכס ההרים ונקרא זלטני מוסטוב (Zlatnite Mostove). פירוש השם הוא גשרי זהב – על שם הזהב שהיה נכרה כאן בעבר.

זלטני מוסטוב נמצאת בגובה של 1,400 מטרים מעל פני הים, וניתן למצוא בה בית מלון ומסעדה וגם כמה חנויות של מזכרות, בתי קפה ומקומיים חייכניים ומסבירי פנים. ממנה ניתן לערוך טיול רגלי של כשלוש שעות לפסגה הגבוהה בוויטושה, או לערוך טיול קצר (שעה הליכה) לבקתה היושבת על הרכס מדרום המכונה קומאטה (kumata) ונחשבת לאחד המקומות היפים בהר.
מקום אחר שאפשר לבקר בו הוא מנזר דרגלווטסי (Dragalevtzi Monastery), הנמצא לא רחוק מאתר הרכבל התחתון, כשלושה או ארבעה קילומטרים מהכפר בתוך יער ירוק עד. המנזר נוסד תחת שלטונו של המלך איוון אלכסנדר (Ivan Alexander) באמצע המאה ה-14 והיה מרכז תרבותי בתקופת השלטון הטורקי.
העיר קופריושטיטצה (Koprivshtitsa) היא מעין עיר מוזיאון, המנציחה בתוכה את ניצחונם של הבולגרים בדרך לעצמאותם. את הניצחון הזה הם מכנים "ההתקוממות של אפריל" (April Uprising). כל בית בעיירה זו נראה כמיצג אמנותי, הבתים הצבועים מחוזקים בעצים כהים והגרניום פורח על אדן החלונות ובגינות. הרחובות כולם בנויים אבן והאווירה שקטה ופסטורלית.

בקופריושטיטצה אפשר לסייר בין בתיהם של גדולי האומה הבולגרית, המציגים ארכיטקטורה לאומית שאפיינה את תקופת המאבק במחצית השנייה של המאה ה-19. בין הבתים – ביתו של Oslekov, שהיה סוחר עשיר אשר לקח חלק במאבק על עצמאות בולגריה ונרצח בידי הטורקים.
בית אחר שאפשר לבקר בו הוא ביתו של Kableshkov – שנחשב לאדם שירה את הכדור הראשון במהפכת העצמאות בשנת 1876 נגד הטורקים. ואחרון חביב הוא ביתו של Lyutov המזכיר קצת בסגנונו את הבתים הבארוקים של פלובדיב, ובו מיצגים יפים מתקופת ההתקוממות הבולגרית.
האיזור הסובב את סופיה, כמו גם העיר עצמה, מאופיין בכנסיות ומנזרים אינספור. אחת מהן היא כנסיית בויאנה (Boyana Church), הממוקמת כשמונה קילומטרים דרומית ממרכז העיר. זוהי כנסייה קטנטנה, השמורה בנכסי המורשת העולמית של אונסקו, והיא נבנתה בשנת 1259.

כנסיית בויאנה היא אחד המקומות הפופולריים אצל המבקרים בבולגריה. היא שמורה היטב ומכילה יצירות אמנות רבות ויפות, ויש האומרים שהפרסקאות שבה הן היפות ביותר באירופה השמורות מתקופה זו. הכנסייה פתוחה לקהל הרחב מידי יום בין השעות 9:00-12:00, 13:00-17:00.
מי שמעדיף להרחיק קצת מהבירה הבולגרית, יכול להגיע אל מנזר רילה (Rila Monastery), אחד המקומות הפופולריים בבולגריה. זהו המנזר הגדול והשמור ביותר במדינת הבלקן, הוא שוכן מעל הכפר רילה בהרי הרילה הנמצאים כ-100 קילומטרים דרומית לסופיה.
קרנה של הכנסייה הגדולה של הבתולה הקדושה עלה בכל המדינה ורבים החלו לעלות אליו לרגל. שווה להסתובב במנזר ובחצר הפנימית שלו כמו גם בשטח שסביבו.
המידע באדיבות אתר למטייל