נהיה כולנו יהודים
אי שם במערב אוגנדה שוכן לו השבט אבאיודיאה, "בני יהודה" בשבילכם. כשקאקונגולו, המייסד, לא הסתדר עם האנגלים, הוא לקח תנ"ך והחליט שזה הדבר הבא. ברית מילה לכל גברי השבט היתה הכרחית
מקורו של השם "אבאיודיאה" בלוגאנדה, השפה המקומית, ומשמעתו הוא "בני יהודה". בכדי להבין שבט יהודי ייחודי זה, נצטרך לחזור אחורה לתחילת המאה שעברה, אז התחילה אירופה "לגלות" את יבשת אפריקה.
האנגלים תפסו אז בעלות על מצרים (בעיקר לצורך סחר עבדים) והבינו שבשביל לשלוט על מצרים הם צריכים לשלוט על מקור הכח שלה - הנילוס. ובשביל לשלוט על הנילוס צריך לשלוט על המקורות שלו, שעוברים בסודן ובאוגנדה עד אגם ויקטוריה. האנגלים מינו אז נציגים שיהיו אחראים על איזורים לאורכו של הנילוס. אחד מנציגים אלה היה סמיי קאקונגולו, שמקום מושבו היה מערב אוגנדה.

ספר תורה באוגנדה. צילום: עמית לב
קאקונגולו היה אדם מוכשר ונודע בזכות כישוריי הציד המעולים שלו, וכך עד מהרה מלך ביד רמה באזור. האמת היא, שהשלטון שלו היה כל כך מוצלח עד שהאנגלים התחילו לחשוש מכוחו ההולך וגובר, והתחילו לנסות ולהחלישו. כאשר קאקונגולו הבחין בכך, הוא החליט להתנתק מהאנגלים ומכל מה שקשור בהם. הדבר העיקרי שייצג את האנגלים היה, כמובן, הנצרות והברית החדשה.
קאקונגולו התחיל לקרוא בתנ"ך, ומכיוון שלא היתה לו הדרכה כלשהי, התחיל לקיים את מה שכתוב בתנ"ך לפי ראות עיניו. "ראות עיניו" היה עלול לכלול, מן הסתם, סקילת אדם שאוסף עצים בשבת, או הלקאת אנשים שחטאו. באותה רוח, הוא אפילו הכריח את כל קהילתו לעבור ברית מילה, ללא קשר לגיל הגבר או מצבו הבריאותי.
בידוד מוחלט מיהדות העולם
כמה שנים מאוחר יותר פגש קאקונגולו סוחר יהודי מתימן בשם יוסף, שהתחיל ללמדו את התורה וההלכות, ובין היתר הראה לו כיצד מבוצעת שחיטה כשרה. בנוסף, הביא אותו יהודי לקהילה החדשה ספר תורה אמיתי.
גם לאחר מותו של קאקונגולו המשיכה הקהילה לצמוח ובשיאה מנתה כ-3,000 אנשים. במהלך השנים ידעו חיי השבט עליות ומורדות. התקופה הקשה ביותר הייתה תקופת שלטונו של אידי אמין, אז הוכרחו רבים מבני השבט להתנצר.
חשוב להדגיש, ששבט יהודי זה חי בבידוד מהיהדות העולמית עד שנות השישים, אז לראשונה הגיעו יהודים, בעיקר מארה"ב, ותמכו בקהילה, ובתחילת שנות האלפיים עברה כל הקהילה גיור. למרות זאת, הרבנות הראשית בישראל לא מכירה בגיור זה.

בית הכנסת של הקהילה. צילום: עמית לב
כיום מונה השבט כאלף איש. הוא נמצא כמה קילומטרים ממבאלה, העיר המרכזית במזרח אוגנדה. קהילה קונסרבטיבית מלוס אנג'לס אימצה את השבט, ואפילו בנתה עבור הקהילה גסטהאוס במרכז הכפר.
רוב התפילה בקהילה זו נעשית בשפת לוגאנדה, והיא מאופיינת בחיות רבה ובשילוב שירים רבים, מה שמזכיר לא פעם את צורת התפילה של שכניהם הנוצרים של בני השבט.
אם אתם מגיעים לאוגנדה, בין כל שלל האטרקציות והנופים, הקדישו קצת זמן לאבאיודיאה. אחרי הכל, מתי בפעם האחרונה יצא לכם לפגוש שבט יהודי באווירה אפריקאית?
- השתתף בהכנת הכתבה: מיקי קליינמן מחברת דיזנהאוז תיירות ותעופה.