קרב איגרוף: מאחורי יקבי ברקן

שמואל בוקסר שידרג את יקבי ברקן והקים יקב מודרני ומשוכלל, המפיק יינות משובחים. לאחר שמכר את העסק לטמפו, נראה שלבוקסר נמאס להיות מספר 2 נצחי. כרמל מזרחי, מאחוריך

חיליק גורפינקל | 22/11/2009 15:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שמואל בוקסר לא עוצר באדום. הוא מייצר גם יין לבן וגם רוזה. מה שחסר לו כרגע ברפרטואר הוא יין מבעבע, אבל יכול להיות שזה רק עניין זמני. עכשיו, בגיל ‭,60‬ בוקסר יוצא לקרב המכריע שבסופו הוא מקווה להיות גדול יותר, אולי אפילו הכי גדול.

שמואל בוקסר ואירית בוקסר שנק
שמואל בוקסר ואירית בוקסר שנק  צילום: איל קרן
בשנת 1990 הקימו בוקסר ושותפו הוותיק יאיר לרנר, שפרש בינתיים, את יקבי ברקן, שנמצאים כבר שנים רבות במקום השני בעולם היין הישראלי, במונחים כלכליים. יקבי ברקן מייצרים יותר מ‭10-‬ מיליון בקבוקי יין בשנה בכרם הענקי שלהם בחולדה. בברקן טוענים, כנראה בצדק, שמדובר במתקן היין הגדול ביותר במזרח התיכון. יקבי כרמל אמנם מייצרים יותר יין, אבל הייצור מתחלק לשני אתרים - בראשון לציון ובזיכרון יעקב.

היקב בחולדה לא רק גדול, הוא גם מודרני ומשוכלל, כמעט מגלומני בשאיפותיו. מה שעדיין קשה לומר על היקבים העתיקים של כרמל, שאמנם שודרגו פלאים בעשור האחרון, אבל עדיין לא מסוגלים להתחרות במפלצת מחולדה.

היסטוריה של מיזוגים

הסיפור של יקבי ברקן ארוך, מפותל ומרתק, וכולל כמות מרשימה של יצרים ודרמה. בשנת 1899 ייסד שמואל פרידמן בפתח תקווה את יקב פרידמן ההיסטורי, שייצר בעיקר יינות קידוש. בשנת 1964 רכשה תנובה את יקב פרידמן ושינתה את שמו לפרידמן תנובה. ב‭1971-‬ החליטה תנובה למכור את היקב לחברת סטוק האיטלקית, שייצרה בו בעיקר משקאות אלכוהוליים, כולל הלהיטים וודקה קגלביץ‘ וברנדי סטוק ‭,84‬ שעדיין מיוצרים בברקן. בהמשך שונה שמו של היקב ליקב המרתף והחלו לייצר בו יינות אדומים מזן הקברנה סוביניון ויינות לבנים מזן הסוביניון בלאן.

יותם שרון
יותם שרון צילום: יחסי ציבור
ב‭1988-‬ עבר היקב מפתח תקווה לאזור התעשייה של התנחלות ברקן. שנתיים אחר כך נכנסו לתמונה שמואל בוקסר ויואל לרנר, אנשי עסקים וכורמים ותיקים, שרכשו את היקב ושינו את שמו לברקן. הצהרת הכוונות הראשונית שלהם היתה שאפתנית: ללכת על כל הקופה. ב‭1994-‬ הם הנפיקו את היקב בבורסה בצעד חסר תקדים וב‭1999-‬ הם החלו להקים את היקב בחולדה שנועד לשפר את מצבם הטכני ואולי גם להצניע את הפעילות, שעדיין נמשכת, מעבר לקו הירוק. ההתרחבות של ברקן נמשכה בשנת ‭,2001‬ שבמהלכה נרכש יקב סגל הוותיק.

ההערכות בענף היו שאנשי ברקן יפרקו את היקב, אבל הם שמרו עליו מכל משמר ואף העניקו ליינן שלו, אבי פלדשטיין, חופש יצירתי כמעט בלתי מוגבל. ב‭2008-‬ הפכו יקבי ברקן מרוכש לנרכש. ענקית הבירה והמשקאות הקלים טמפו רכשה את השליטה ביקב, ושוב החלו להישמע הערכות על רוחות חדשות שינשבו ביקב. אולם בטמפו חזרו על הדפוס שאפיין את יקבי ברקן בעבר ושמרו על צביון המותג.

שגרירות צרפת בישראל

אד זלצברג
אד זלצברג צילום: איל קרן
יקבי ברקן התמודדו במשך השנים עם קושי מסוים במיתוג. כרמל מזרחי היו במשך שנים שם נרדף לכמות, ויקבי רמת הגולן נחשבו לתעודת ההכשר של יינות ישראל, מה שגרם לברקן ליפול קצת בין הכיסאות. בברנז‘ת היין קיבל ברקן, בעיקר מאמצע שנות התשעים, את הטייטל "היקב עם המדליות‭.“‬ מדי שני וחמישי היה אפשר לראות על בקבוקי הקברנה סוביניון של היקב מדבקה חדשה שבישרה כי היקב זכה ב“וינאקספו“ או בתערוכת/תחרות יין נחשבת אחרת.

 היינות של ברקן הוגדרו, קצת בדוחק לפעמים, כסוג של עולם ישן: יינות קצת פחות אקספרסיביים, פירותיים ומתפרצים, וקצת יותר מאופקים, מרוסנים ולפעמים אולי גם אלגנטיים. הכוונה תמיד היתה טובה, אבל כוונות טובות לא מספיקות. בשנים האחרונות
שודרגו היינות של היקב והפכו ליינות מצוינים. נדמה לי שאנשי ברקן לא יחלקו על כך שרוב השינוי חל ביינות האדומים. בפרסומות שלהם הם מציגים את עצמם בתור "האמנים ביצירת יין אדום.“ ‬

בשנים האחרונות הפכו האדומים של ברקן לסמן הימני, החיובי והאירופאי של היינות האדומים בישראל. אם מתעלמים לרגע מיינות קסטל של אלי בן זקן, שהם לטעמי היינות המרגשים ביותר שמישהו ייצר אי פעם בישראל, התעלמות שמתקבלת על הדעת בשל גודלו הקטן של היקב ומחיריו הגבוהים, הרי ברקן הוא למעשה שגרירות אירופאית, כמעט צרפתית, בישראל. זו שגרירות ענקית, כוחנית, כמעט דורסנית לפעמים במהלכיה השיווקיים, אבל בכל הקשור ביינות - שגרירות לגיטימית ומכובדת עד מאוד.


הקברנה והמרלו של היינן הוותיק אד זלצברג הם אולי לא בורדולזיים פר אקסלנס כמו אלה של בן זקן מקסטל, אבל יש להם בהחלט ארשת פנים ורצינות אירופאיות, שונות מאוד מהסטנדרט הקליפורני-אוסטרלי השרירני שמפגינים רוב ואולי כל שאר היקבים בארץ, גדולים כקטנים. עם יותם שרון הצעיר, בוגר אוניברסיטת מונפלייה שבצרפת, ועירית בוקסר-שנק, בתו של שמואל בוקסר ובוגרת לימודי ייננות באוניברסיטת אדלייד שבאוסטרליה - מקום שבו לומדים כיום אפילו ייננים צרפתים מכובדים - מייצר זלצברג עבור בוקסר יינות המפגינים לא רק איכות מצוינת אלא גם נותנים תמורה מצוינת עבור הכסף.

קברנה רזרב
קברנה רזרב צילום: יחסי ציבור
סדרת רזרב הוותיקה היא אולי ה‭“Value for Money“‬ הטוב ביותר בישראל כיום. הוסיפו לכך את סדרת אלטיטיוד המצוינת - שני קברנה סוביניון משני כרמים שונים, הראשון בדישון שבגליל העליון בגובה 412 מ‘ (זה גם שמו של היין, אלטיטיוד ‭(412‬ והשני מכרם עלמה בגובה 624 מ‘ - ואת סדרת סופריור, הכוללת כיום יינות משנים יוצאות דופן מזני קברנה סוביניון, מרלו ובאחרונה גם שיראז משנת ‭,2006‬ ותקבלו פורטפוליו מרתק שקשה לעמוד בפניו. שני יינות הקברנה מסדרת אלטיטיוד הם לטעמי שניים מהיינות הטובים והמעניינים ביותר ששתיתי בשנים האחרונות בארץ.

בגיל 60 יכול בוקסר להשקיף בשביעות רצון על מפעל חייו, אבל הוא לא עוצר ולא נח לרגע. במסיבת עיתונאים שקיים לרגל השקת הבציר של סדרת אלטיטיוד, סיפר בוקסר שהוא כבר לא בטוח שמתאים לו להישאר מספר 2 נצחי. האם בכרמל מזרחי צריכים להתחיל לחשוש? ימים יגידו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אלכוהול''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים