מקרוביוטיקה: הקאדילק של החיים הבריאים
את היום כדאי להתחיל עם אוכל גברי ולסיים עם רכות נשית, וכשצריכים תשובה - מומלץ לאכול אורז מלא ולחכות. גינת ושלדון רייס חיים את המקרוביוטיקה, תורת המזון הפשוט
חוברים יחדיו לדרך המקרוביוטית.

כמו בלוח השנה היהודי, גם יומו של האדם המקרוביוטי מתחיל בלילה. לפני שאנחנו הולכים לישון, אנחנו חושבים אילו דגנים וקטניות נרצה לאכול למחרת ומשרים אותם. בבוקר אנחנו מכינים דייסה מדגנים מלאים, בדרך כלל אורז מלא. אחריה מגיע מרק מיסו טעים - שעליו נכתוב בשבוע הבא. תפריט ארוחת הבוקר מסתיים עם כמה ירקות ירוקים - מוזר קצת בשביל אנשי הקפה והבורקס.
ארוחות הצהריים והערב סובבות תמיד סביב דגנים, קטניות ואצות ומפני שאנחנו אוהבים קינוחים - תמיד יש משהו טעים לסיים איתו את הארוחה. לא קשה לבשל, אבל צריך לאמץ את ההרגל. מקרוביוטיקה היא ללא ספק "סלואו פוד".
מקרוביוטיקה מבוססת על עיקרון האיזון. זהו אמנם עיקרון פשוט אבל נדרש מעט אימון על מנת יישמו בתזונה. אנחנו משתמשים במונחים "יין" ו"יאנג" על מנת לתאר איזון באמצעות הפכים משלימים. במילים אחרות, אם אני עצלן מדי, עלי להיות פעיל יותר; אם אני עסוקה מדי, עלי להאט. אם חם אני צריך לאכול מזון מקרר, ואם קר לי, אשמח למרק חם וסמיך. כל הדברים מחפשים את הניגוד שלהם. העיקרון הזה מבוטא במילותיו הראשונות של ספר בראשית: "בראשית ברא אלוהים את השמים ואת הארץ". השמים והארץ הם הניגודים הראשונים, היין והיאנג.
יין היא אנרגיה נשית, רכה המיוחסת ללילה. מזון מסוג יין יהיה למשל ירקות מאודים קלות או פירות אפויים, מזונות שמאפשרים לנו להשתחרר ולהירגע. מזונות שהם בעלי אנרגיית יין קיצונית כמו למשל סוכר ואלכוהול הם מזונות שמעייפים אותנו ובסופו של דבר גוזלים מאיתנו אנרגיה.
יאנג היא האנרגיה הגברית המאופיינת בחוזק ומיוחסת לשעות היום. זוהי אנרגיה שהופכת אותנו לאסרטיביים ופעלתנים ואף לאגרסיביים, במידה ואנרגיה זו מוקצנת. מזון בעל אנרגיית יאנג כולל למשל דגים, בשר, ביצים, ירקות שורש ותבשילים בבישול איטי וארוך. מזונות כאלה יעוררו בנו חוסר סבלנות, מתח וקשיות עורף.
המטרה של המקרוביוטיקה היא לאכול דיאטה מאוזנת שהיא לא יין קיצוני ולא יאנג קיצוני.
הפכים שולטים גם בענייני הלב. בין שני אנשים או שני עמים - שגם זה וגם זה תוקפניים וכוחניים - הפיצוץ הוא בלתי נמנע. רק כאשר אחד מהם מתרכך והופך למעניק, מערכת היחסים יכולה לתפקד. מעניין
דרך החיים המקרוביוטית הובאה למערב על ידי אדם יפני ששמו ג'ורג' אוהסאווה (Ohsawa). לאחר שצפה ברבים מבני משפחתו מתים משחפת ולאחר שחלה בעצמו, אוהסאווה פנה לשיטות טיפול מסורתיות. בעזרת יישום עקרונות האיזון הוא ריפא את עצמו בהצלחה והחל ללמד אחרים. תלמידו הבכיר הוא מיצ'יו קושי, היום ראש תנועת המקרוביוטיקה העולמית. לשמחתנו הרבה נפלה בחלקנו ההזדמנות להיות תלמידיו של מיצ'יו קושי במסצ'וסטס, ארה"ב.
המזון המאוזן ביותר על פי המקרוביוטיקה הוא אורז חום מלא בעל גרגרים קצרים. דגנים הם לב התזונה המקרוביוטית, ואורז חום הוא מלך הדגנים. בנוספת לאיכויותיו התזונתיות, אורז מלא מעניק לנו תחושה של "רגליים על הקרקע וראש בעננים". אורז חום הוא האוכל המושלם לשוב אל המסלול כאשר אנחנו חשים מבולבלים או בלתי יציבים. בכל פעם שאנחנו צריכים לקבל החלטה חשובה, אנחנו אוכלים קערה של אורז חום פשוט ומחכים שהתשובה תגיע. זה לא לוקח הרבה זמן.
הכינו סיר אורז שיספיק ל 24-שעות, או אפילו ל-48 - כך שהוא יהיה זמין תמיד. ואז, כשבא לכם לנשנש ושום דבר לא נראה מתאים, אכלו אורז. הוא תמיד משביע. תוכלו לאכול אותו מתוק, תוכלו לאכול אותו מלוח (הסבר בהמשך).
בעזרת דיאטה המבוססת על דגנים תמיד אפשר למצוא פירושים פשוטים לחלומות שלנו. הנה מתכון לאוכל הפשוט והטעים הזה:

זהו מתכון לאורז חום מלא, פשוט ונקי. אין בו שמן, רק קמצוץ מלח ים. לעסו אותו היטב והרגישו את העוצמה שלו. התוצאה תהיה התעצמות ניכרת בסיבולת ובכוח שלכם.
חומרים ל-4 מנות:
1 כוס אורז מלא (עגול או מוארך או שילוב של שניהם)
קמצוץ מלח ים
2 וחצי כוסות מים (רצוי מינרליים או מסוננים, אם כי לא חובה)
הכנה:
1. שטפו את האורז והשרו אותו למשך 3-6 שעות או למשך הלילה. ההשריה מטעינה את האורז באנרגיה וגם מסייעת בעיכולו.
2. הניחו בסיר והביאו לרתיחה על אש בינונית.
3. לאחר הרתיחה הוסיפו קורט מלח ים לכל כוס אורז. המלח גורם לאורז להיות מתוק
וקל יותר לעיכול. הוסיפו מעט יותר מלח במזג אוויר רטוב.
4 . הנמיכו את האש למינימום והניחו מפזר אש מתחת הסיר. (לא חובה)
5. בשלו ללא הפרעות למשך 45 דקות.
6. כבו את האש והשאירו את הסיר מכוסה ל 5- דקות לפני שאתם פותחים אותו.
7. הוציאו את האורז מהסיר, ערבבו בעדינות והגישו בקערת עץ.
לשם הגיוון, אפשר לשלב 80% אורז עם 20% שעורה (גריסי פנינה) או חיטה. בישול בסיר לחץ שומר על יותר מערכיו התזונתיים של האורז. אם אתם נוהגים לבשל בסיר לחץ, בשלו את האורז במשך 50 דקות.
ואפשר גם דייסת בוקר:
גם ארוחת הבוקר שלנו מורכבת מדגנים מלאים. דייסת בוקר טעימה אפשר להכין מאורז, דוחן, שעורה או דגנים אחרים. מוסיפים 4-3 כוסות מים על כל כוס דגן, מתבלים ומבשלים לפי המתכון לעיל. הדייסה יכולה להיות מתוקה או מלוחה. בשביל דייסה מלוחה מומלץ להוסיף רוטב סויה. לדייסה מתוקה ניתן להוסיף צימוקים, משמש מיובש או תאנה, או רכז תפוחים טבעי.
לאתר של שלדון וגינת