ירושלים, אבל בקטנה: ביקור ב"מודל ירושלים"
בקומה התחתונה של עיריית ירושלים, בחדר אפלולי, ממוקם לו המודל המוקטן והמדוייק של הבירה עליו עומלים מאז שנת 1978. הצעה לסיור מרתק בעיר ממעוף ציפור, ובחינם
אך את שלל דמויותיהם הססגוניות של המבקרים בבירה נמצא דווקא מסביב לדגם העיר. "תסתכל" לוחש לעברי בגאווה בלתי מוסתרת דניאל ורניק, מנהל העמותה. בעיניים גדולות וסקרניות, בחיוך משתאה ובאצבע מכוונת ומצביעה, מהלכים סביב הדגם מבוגרים וילדים, חרדים וחילוניים, ישראלים ותיירים, כולם באים לראות את האטרקציה המיוחדת הזו ששנים לא ידעו על קיומה. "מאז שפרסמנו שוב על פתיחת המקום למבקרים זרם המבקרים רק הולך וגובר".
ביוזמת טדי קולק, ראש העיר ירושלים דאז, ומהנדס העיר דאז אמנון ניב החלה בשנת 1978 בניית הדגם ע"י סטודנטים מהטכניון בחיפה. שנים רבות שכן הדגם במבנה בשכונת תלפיות הירושלמית עד שהועבר לפני כעשור אל מקומו הנוכחי בקומה אפס של הבניין הראשי בקריית העירייה – שם בונה ומתחזקת אותו עבור עיריית ירושלים "חטיבת בית המודל - העמותה לתכנון, פיתוח ושימור אורבאני".
וכל זאת למה? כבר אז הוגדר הצורך בכלי עזר שיסייע לגורמי התכנון בקבלת החלטותיהם. מתכנני הפרויקטים נדרשים לעיתים ע"י וועדות התכנון ומהנדס העיר להציג אלמנטים שימחישו את הפרויקט והשתלבותו בסביבה בה יוקם. הם רשאים לעשות זאת באמצעים שונים - כמו בהדמיה ממוחשבת תלת מימדית (הקיימת גם היא בבית המודל), או בבניית מודל מורחב של הפרויקט על סביבתו – וכמובן, האפשרות לבניית מודל הפרויקט בלבד ושיבוצו בתוך מודל העיר הקיים, המאפשרת הוזלת העלויות. וכך, ניתן לראות בדגם את ירושלים העכשווית והעתידית בקנה מידה של 1:500 - כלומר, סנטימטר אחד בדגם שווה לחמישה מטרים במציאות.

את המולת קהל התושבים והאורחים בקומת הכניסה בבניין העירייה, רחש משלמי הארנונה והפעלתנים למיניהם, מחליף בקומה התת קרקעית בו שוכן הדגם שקט אפלולי מעט - כדי לא להפריע לעבודה השוטפת הנעשית במקום מארח המקום קבוצת מבקרים אחת או שתיים בלבד בעת ובעונה אחת. אנחנו נכנסים לאולם רחב החושף בפנינו באחת את הדגם המרשים. בצידי האולם עומדים שולחנות הסדנה עליהם יוצרים המודליסטים עובדי המקום – אדריכלים ומעצבים בהכשרתם - במו ידיהם את המודלים המוקטנים.
דניאל מסביר לי את התהליך – "עם קבלת קבצי התכניות האדריכליות של הפרויקט מסוננים באמצעות מחשב קווים, כיתובים ושרטוטים שאינם רלבנטיים לבניית המודל, קווי התוכנית מסומנים ומודפסים כקווי חיתוך ונשלחים לחיתוך במכונת לייזר הנמצאת במקום. הפלטות החתוכות מוחזרות אל המודליסטים. באורך רוח ובתשומת לב מדוקדקת הם מקפידים על עבודתם. באמצעות מכונת חיתוך בלייזר הם מנסרים וחותכים את פיסות עץ האוביצ'ה, הפוליאורטן
עם סיום הכנתו משובץ המודל במיתחם המתוכנן לבנייתו, על אחד מהשולחנות הרחבים והצמודים זה לזה, היוצרים יחד משטח ענק בשטח של כ-40 מ"ר. הדגם משתרע מהכניסה המערבית לעיר ועד למבואות המערביים של הר הזיתים והר הצופים, ומהשכונות החרדיות ועד לאוניברסיטה העברית בגבעת רם והמושבה הגרמנית – שטח זה הינו אחד האזורים המורכבים והרגישים לתכנון ולבניה בירושלים.
בשטח הדגם ניתן למצוא ישן וחדש, סגנונות ארכיטקטוניים שונים ששולבו במהלך דורות בנייתה של ירושלים, וטופוגרפיה משתנה המשפיעה על גובה הבניה. בעיר מורכבת ורגישה כמו ירושלים כל מבנה מקרין ומשפיע על סביבתו ועל חזותה של העיר, ועשוי להיות פנינה ארכיטקטונית – או בכייה לדורות.

מודל העיר פתוח בפני מתכננים ואנשי מקצוע - אך גם בפני הקהל הרחב בשעות מוגדרות ובתיאום מראש. מאז פתיחתו המחודשת לפני כשנתיים הגיעו אל מודל העיר עשרות אלפי מבקרים - פנסיונרים לצד שוחרי סביבה, בעלי עניין מקצועי לצד שוחרי אטרקציות, מבקרים נושאי תרמיל גב ועטורי סנדלים לצד משפחות חרדיות לבושות במחלצותיהן השחורות.
קבוצות קבוצות הם נכנסים אל מודל העיר, צופים במצגת מולטימדיה המאירה בפניהם (תרתי משמע) את המתחמים הקיימים והתכניות העתידיות, ומקנחים בהליכה מתפעלת ומודרכת מסביב לדגם. מול עיניהם נחשפים פרויקטים מתוכננים בולטים שחלקם אף מעוררים מחלוקת - פרויקט הכניסה לעיר וגשר המיתרים, הרכבת הקלה שקווה הראשון אמור לפעול בשנת 2011, פרויקט המגורים במתחם משרד החוץ, מוזיאון הסובלנות, שכונת רוממה ומיתחם שנלר, הרחבת הכנסת, פרויקט ממילא, מרכז העיר – ועוד רבים אחרים.
האדריכל דניאל ורניק – מנהל חטיבת בית המודל, עומד כאב גאה ובוחן את הקבוצות הסובבות. "מעבר לחווית ביקורם במקום" הוא מספר, "נחשפים כאן המבקרים לתכניות העתידיות לפיתוחה של ירושלים ומגבירים את מודעותם הסביבתית והאורבאנית. מעבר לעבודה השוטפת על הדגם אנו מקיימים פעילויות חינוכיות לתלמידים, ולפני כשש שנים התחלנו בסדרת הרצאות שנתית למתכננים ולקהל הרחב על אדריכלות ותרבות בערי העולם, בהן מציגים מיטב האדריכלים היבטים של תכנון אדריכלי ואורבאני בעולם בהקשרם התרבותי".
על אף שהדגם מציג נכון להיום רק כעשרה אחוז משטחה של ירושלים הוא במגמת גידול מידי שנה. בשנה החולפת, כמו גם בשנים הבאות, נוספו שבעה שולחנות חדשים, ועליהם מתחמים קיימים וחדשים, ומשמעותם - תוספת של כ- 2.6 קמ"ר במציאות.
המעוניינים, כאמור, יכולים לבקר במודל (בתיאום מראש) בין השעות 11-14 ללא תשלום, או לתאם מראש עם מחלקת ההסברה בעירייה ולשלב בביקורם שלושה מוקדי עניין גם יחד: סיור בקריית העירייה המשלבת מבנים חדשים והיסטוריים, ביקור במודל העיר ואח"כ תצפית מרתקת ממרומי הקומה העליונה בבניין העירייה אל כל עברי העיר. מנקודת תצפית זו תוכלו לנחש היכן יקומו המבנים המתוכננים, אותם ראיתם רק לפני דקות ספורות במודל.
איפה: קריית עיריית ירושלים, כיכר ספרא 1
מתי: הכניסה למודל ללא תשלום ובתיאום מראש. טלפונים 02-6297390 , 02-6295382
אתר: www.jerusalem.muni.il/model
הכותב הינו יועץ למוצר התיירותי ולחווית התייר.
התמונות - באדיבות עיריית ירושלים.