הצלפה טורקית מהנה: מהיכן הגיעו העיסויים?

בפעם הבאה שאתם בספא בבית המלון, האם תירצו לקבל כמה הצלפות טובות בסגנון טורקי על גבכם? ואולי תעדיפו שהמטפל ישתמש במקל במבוק? עיסויים מוזרים מרחבי העולם הגדול

גידי בוקר | 25/6/2010 8:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
טיפולי ספא ועיסויים הפכו זה מכבר לחלק חשוב בתרבות נופש בארץ. כמעט כל מלון המכבד את עצמו מציע מרכז ספא, עם מטפלים מוסמכים ושלל עיסויים מסוגים שונים. את העיסוי אנו מקבלים כחלק מתרבות הבריאות המודרנית, אבל את המקורות של התופעה ניתן לאתר כבר בימי קדם.

מסורת העיסוי היא חלק מהתרבות האנושית: מימי קדם ועד ימינו השתמש האדם בלחיצות פשוטות בידיים, על מנת לאפשר שיפור במצב הבריאותי, לצד מרגוע, איזון והחזרת האנרגיה לגוף. כדי לעשות סדר בכל החבילות והטיפולים שמציעים לכם היום במתחמי הספא השונים, יצאנו לבדוק מה המקור של כל עיסוי, ואיזה דרך עבר מהימים של האבות הקדומים ועד לתרבות הספא של היום.

שבדיה

את מסענו נפתח בשוודיה האירופאית, שהביאה לעולם את העיסוי הקלאסי והפופולארי ביותר, הלא הוא 'עיסוי שבדי'. מפתח הטיפול היה ד'ר לינג, שביסס את התורה על המטרה המרכזית - להניע את הרקמות ברובד העמוק, ולאפשר ויסות של זרימת האנרגיה על פי הכוונתו של המטופל.

העיסוי השבדי זכה להצלחה והוכח כמשפר של זרימת הדם ותפקוד המערכות בגוף. הטיפול מבוסס על הנעה פסיבית ואקטיבית של המפרקים, וכולל שימוש בשמן (לרוב שמן שקדים) בכל חלקי גופו של המטופל.
צילום: יח''צ
עיסוי שבדי. משבדיה, כמובן צילום: יח''צ

צפון אמריקה

כבר בשבטים האינדיאנים הקדומים נהגו להשתמש בעיסוי באמצעות אבני בזלת חמות על מנת להרגיע את הגוף ולנצל את האפקט המקומי שיוצר חומן של אבני הבזלת להרגעת שרירי הגוף.

עיסוי באבנים חמות מאפשר עבודה על שרירי

הגוף, הרצועות והמפרקים, ויצירה של איזון באנרגיה הכללית של הגוף, לצד תחושות של נועם ורוגע.

ברבים ממרכזי הספא בישראל משלבים את הטיפול באבנים חמות עם מגוון טיפולים שונים, ובכך משדרגים את הטיפול הרגיל.

צילום: יח''צ
טיפול באבנים חמות. מצפון אמריקה צילום: יח''צ

הודו וטיבט

בתרבויות המזרח מוכרת תרבות העיסוי כחלק אינטגראלי מהוויית החיים. בסין הרחוקה נהגו להשתמש בעיסויים אגרסיביים ומניפולטיביים יותר, המכונים בשם 'טוינה'. עיסוי זה אינו כולל שימוש בשמנים, ומועבר באמצעות טכניקות ידניות מניפולטיביות, שמטרתן לשחרר אזורי שריר מכווצים ומפרקי גוף בעיתיים.

גם הטיבטים עסקו בטיפולי גוף, ,וכבר בימי קדם פיתחו עיסוי מיוחד המבוסס על שימוש בשמן זית ודבש. פעולת הגומלין שבין הדבש והעור מאפשרת סילוק רעלים, ומוסיפה את האפקט האנטי-אוקסידנטי של שמן הזית, המסייע בהפחתת ההשפעה ההרסנית של  הרדיקלים החופשיים, ומעשיר את העור בויטמינים D, A ו- E.

צילום: יח''צ
עיסוי איורוודה. מהודו צילום: יח''צ

הודו, מלזיה ותאילנד

בהודו הגדולה והאקזוטית קיבל העיסוי תפנית דווקא לכיוון המרגוע וההנאה. העיסוי המקומי, הידוע בשם 'אביהנגה' מאפשר החזרת האיזון לגוף תוך כדי שימוש בתנועות מעגליות ומשיחת הגוף בשמן סומסום חם. בסופו של העיסוי נהוג להרתיח שמן סומסום וליצוק אותו על מרכז מצחו של המטופל (בנקודת 'העין השלישית') תוך עיסוי עדין של הקרקפת המאפשר כניסה למצב מדיטטיבי.

בתאילנד לקחו את העיסוי ההודי המסורתי והוסיפו לו את הקצב ותסיסות האקזוטית. בתאילנד מבססים את תורת העיסוי על לחיצות קצביות ומתיחות בעוצמה משתנה - בהתאם לעקרונות היוגה.

העיסוי התאילנדי מכוון לפתיחה של חסימות אנרגטיות, מאפשר הרפיה של השרירים. ואם תרצו ללכת ממש אל המקורות, תוכלו למצוא את העיסוי שמגיע אלינו ממלזיה, ומוכיח את עתיקות היומין של מסורת העיסוי כאשר הוא מציג עיסוי העושה שימוש במקלות במבוק. עיסוי זה נעשה באמצעות טכניקות עיסוי של החלקה, גלגול, לחיצה והקשה, ומאפשר הרפיה של שרירים מכווצים והאצת זרימת הדם והלימפה. 

צילום: יח''צ
טיפול עם הצלפות. מטורקיה צילום: יח''צ

המזרח התיכון

בעוד שמזרח התרכזו בשימוש בטכניקות זרימה ועבודה על המערך האנרגטי בגוף, הרי שבאזורנו אנו אבותינו הקדומים התמקדו דווקא בשילוב של שמנים אתרים ותמציות ריח - על מנת להפוך את העיסוי לחוויה בריאות ומשחררת.

במצרים הקדמונית נמצאות עדויות בציורי הפירמידה המעידות על שימוש בתמציות צמחים אתרים, לטובת אמבטיות ריח ועיסויי שמנים. מאוחר יותר התפתחה השיטה, ובמאה האחרונה הורמה הכפפה בשנית, על ידי פיתוח תורת העיסוי הרפלקסולוגית, שמשלבת בין לחיצות בכף הרגל לבין הפצה של שמנים מרפאים ומשחררים.

הטיפול הרפלקסולוגי מאפשר להתמודד עם תחושות של לחץ וכאב בכל הגוף, לצד הרפיית השרירים והפגת מתחים. על פי תפישת השיטה כף הרגל משמשת כמפה אנטומית של נקודות ואזורים המיצגים את אברי הגוף השונים. לחץ ועיסוי של נקודות אלו גורם באמצעות רפלקס, לתגובה של האיבר אותו הן מייצגות.

עיסוי נוסף שמגיע מאזור הים התיכון, מחזיר אותנו אל התרבות הטורקית העתיקה, שם נהגו לקצף את הגוף באמצעות אגד רצועות (שוט) במטרה להביא להמרצת והזרמת הדם בגוף. העיסוי המיוחד היה נפוץ במיוחד בחממים הטורקיים, וכיום קיבל שדרוג על ידי שילוב השיטה עם לחיצות עיסוי שבדיות ומתיחת בהשראת תורות העיסוי מהמזרח.


המידע באדיבות ד"ר גלעד כהן, מומחה לרפואה אלטרנטיבית ב"כנען ספא", המציעה את הטיפולים הנסקרים בכתבה. 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים