ברצלונה, מאחורייך: גם ברחובות יש "פסלים חיים"
בשדרות הראמבלה בברצלונה תוכלו לפגוש ב"פסלים" שיקומו לתחיה אם תזרקו מטבע אל הדלי שלהם, ואולי גם יתנו חיבוק. כעת הם מופיעים גם בעיר רחובות והקהל מגיע בהמוניו
שדרות הראמבלה אינן רחוב החנויות המפוארות, אך מה שמושך תיירים רבים אלה הפסלים האנושיים שניצבים לאורך השדרה. במקומות קבועים, ניצבים פסלים חיים שהופכים את השדרה הארוכה ליצירת אמנות, מוזיאון חי ונושם בלב עיר שנמתח עד לים.
הפסלים האנושיים עומדים על פודיום, כדי להוסיף גובה ליצירה, אלה הם שחקנים ומאפרים משובחים שבנו לעצמם דמות ומקפיאים אותה לפסל קפוא שאינו זז. הם מאופרים ולבושים ומרתקים ביפי הדמות שהם בונים. ליד כל אחד מהם ניצב דלי פח, הצופים שמתפעלים נוהגים להשליך מטבע אל תוכו. צליל נקישת המטבע בדלי הוא סימן לפסל האנושי והוא מיד מחליף תנוחה, לא לפני שהוא משתחווה באריכות כתודה לנדיב. כך מתפרנסים אמני הרחוב שמעמידים את עצמם לבחירת הקהל מדי יום, בחורף ובעיקר בקיץ.

בימים אלה, כשתנועת המטיילים לברצלונה גדולה והמוני תיירים ממלאים את הרחובות וגם ממלאים את דליי הפח, אם רוצה אחד המטיילים להצטלם עם הפסל, מתנער הפסל האנושי מקיפאונו, משתף פעולה בחיבוק עם המצולם ומותח על פני המסכה חיוך רחב. מובן שתהליך הצילום גורר צלצולי כסף נוספים.
המון חן יש בפסלים שהפכו להיות חלק ממסע החובה של התייר בברצלונה, אך ריכוז של המון תיירים מושך אליו גם אלמנטים פליליים. לא פעם מגלה התייר הנבוך והמתפעל שבזמן שעיניו נפערו מול הדמות הקפואה של הפסל, כייס זריז ניקה את ארנקו מכספו. לכן אם הגעתם ואתם רוצים לצפות בהנאה בפסלים, החביאו את הארנקים וליתר
מתברר שהעיר רחובות בארצנו התקנאה בברצלונה הגדולה. אמנם שדרות יעקב בעיר אינן מוליכות אל הים או אל נמל, אך בעיר שחוגגת 100 שנים להיווסדה נעשה ניסיון למלא בתוכן את יריית הפתיחה לקיץ.
הרעיון, כך נראה, הוא טוב וביצועו משובח שכן הקהל מתייצב בהמוניו. ראשי העיר שיזמו את פסטיבל ראשון ל"פסלים אנושיים", פנו אל המקור - בברצלונה. הם הזמינו כעשרה אמנים להציג ברחוב הראשי והעתיק בעיר את דמותם כפי שמוצגת בשדרות ראמבלה. במקביל, פעלו כדי להניע אמנים ישראליים שישתתפו במיצג עם דמויות שלהם. כך, יצרו מסורת חדשה שמושכת קהל רב.

המארגנים לא האמינו שיש ביכולתם להביא קהל המונים, ולכן סגרו את חלקו של רחוב יעקב לצורך הפסטיבל. בכך הם יצרו לחץ רב על מוקדי הפסלים האנושיים שבגללו היה קשה לצפות במופעים. למזלנו, הקדמנו, ובשעה שש בערב כבר היינו בין הראשונים. זכינו לראות את הפסלים האנושיים מתכוננים למופע.
הפסלים החיים ניצבים בשדרת יעקב עד לשעות הערב המאוחרות. פגשנו כאן כמה דמויות שהכרנו עוד מביקורנו בברצלונה - דמות האישה שהפכה לעץ עתיק, דמותו של האינדיאני המיוחד שחלק גופו אינדיאני מוזהב וגופו הוא סוס עם כנפיים, דמות הליצן ועוד. אך היופי היה דווקא במיצגים שהם פיתוח מיוחד לפסטיבל - שלושת האופים שהכינו עץ גדול עשוי מבצק ולצלילי מוסיקה קלאסית עמלו על שולחנותיהם במחול עם תערובת של קמח ובצק. בתום כל שלב קפאו בתנוחה לדקות ארוכות.
אחד הפסלים החיים היפים הורכב מקבוצת אמנים שהעתיקו את התמונה המפורסמת מתחילת המאה הקודמת. בתמונה רואים קבוצת פועלים עורכת הפסקת אוכל על מנוף בעת בניית גורדי השחקים בניו יורק. הקבוצה שראינו ישבה קפואה, מאחוריהם תמונה גדולה של ניו יורק, כל צלצול מטבע שהונח בדלי שלפניהם הביא את החבורה העליזה לשינוי תנועה. הכנסת כמה מטבעות לדלי הביאה את החבורה לצחקק, לנוע ולשוחח.
עוד מראה מיוחד - שניים שלבשו תלבושת של אבנים, התגלגלו בתנועות כבדות על במה מוגבהת. שתי נערות ישבו בגובה, פסל דומם בתוך עיגולי מתכת מעוטרים בבדים, הן עוטות על עצמן יריעות בד ארוכות שנעות ברוח.

לא רק אנשי רחובות הגיעו לראות את הפסטיבל היפה, אני פגשתי חברים מתל אביב שהגיעו במיוחד, מבקרים מערי הסביבה - ראשון לציון, חולון, בת ים ונס ציונה, ואפילו זוג חברים שסחף איתו את כל המשפחה מירושלים.
פסטיבל הפסלים החיים של רחובות הוא תופעה מרעננת בימי הקיץ הבאים עלינו. חבל שהפסטיבל המקסים הזה מסתיים היום (שלישי). זוהי הזדמנות אחרונה לכל החפצים ללגום מעט מאווירת ברצלונה. היום אחה"צ, משעה שש בערב יתייצבו הפסלים החיים, אמנים משדרות הראמבלה מברצלונה בשיתוף עם אמנים ישראליים. מקסים ומתוק, וכדאי להגיע בשעות המקודמות, כדי לראות את כל היופי עוד באור יום. הכניסה ללא תשלום. חניה קיימת באזור.
טיפ קטן: אפשר לקנח את הערב היפה בפארק המדע נמצא מצפון לרחובות. שם, בין בניינים מודרניים של חברות היי טק יש מסעדה מצוינת להמבורגרים הנעשים במקום. מנות מיוחדות מוגשות לילדים עם צ'יפס דק דק, ולחובבי הבשר זו חגיגה. המבורג, פארק המדע רחובות 1-700-50-70-73.
