משחקי כדור: לגלגל כדורי אורז בקלי קלות
הסינים אומרים שהדברים יקרי הערך בעולם אינם פנינים או אבנים יקרות, אלא חמשת הגרעינים, והאורז הוא הראשון שבהם. אז למה לא להשקיע קצת ולגלגל כדורי אורז שבתוכם מחכה הפתעה?
מיתוס סיני מספר שלאחר תקופה ארוכה של גשמי זעף (לא רק לנו יש סיפור מבול), כשהאדמה סוף סוף התייבשה, האנשים יכלו לרדת מהגבעות שאליהן נמלטו. הם חששו שלא ימצאו צמחי מאכל מפני שכולם נסחפו במים ונאלצו להתקיים מציד בעלי חיים, אבל אפילו כך, המזון היה דל ביותר, כי גם החיות שרדו בקושי. יום אחד, האנשים הרעבים ראו כלב חוצה שדה. בזנבו הכלב אחז צרור גבעולים עמוסי גרעינים צהובים וארוכים. בני האדם זרעו את הגרעינים, אורז צמח והרעב נעלם. מאז ועד היום אוהבים לאכול בסין אורז, ולפעמים גם נתח כלב לצידו.
סיפור זן קצרצר על המורה ג'וֹשוּ, שנהג לאתגר את תלמידיו בפרדוקסים, קואנים, וחידות ללא פתרון, מספר: נזיר הגיע אל ג'ושו ואמר לו, '"הגעתי עכשיו אל המנזר. אנא, למד אותי!" ג'ושו שאל, "כבר אכלת את האורז שלך?". "כבר אכלתי", השיב הנזיר. ג'ושו ענה לו: "אז שטוף את הקערה שלך."

השתמשתי באורז לבן רק בגלל שהוא יפה יותר. בהחלט אפשר להמיר אותו באורז מלא ואז להאריך את זמן הבישול. לתוך האורז בחשתי פיסות אצה, שמוסיפה גם טעם וגם ערכים תזונתיים (בעיניי אצה היא הדבר הדומה ביותר לחיה שיש בתזונה הטבעונית, אבל אפשר לאכול אותה בשמחה בלי לעבור בשום אטליז).
החומרים ל-16 כדורים
2 כוסות אורז לסושי
2 כוסות מים לבישול האורז
1 כפית שטוחה מלח
2 כפות חומץ אורז
1 כף סוכר חום
1 בטטה
מעט שמן להקפצה (לא הכרחי, ראו אופן ההכנה)
מעט מלח או רוטב סויה לתיבול הבטטה
1 כף שבבי אצת ווקאמה
1 כוס מים להשריית הווקאמה
4 כפות שומשום לבן קלוי
4 כפות שומשום שחור קלוי
ההכנה
האורז - שוטפים היטב את האורז במים ומסננים. מניחים את האורז בסיר עם המים, מרתיחים, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים 15 דקות (שבמהלכן מכינים את הבטטה). לאחר הבישול משאירים את
משרים את האצות במים עד שהן "נפתחות", מסננים וקוצצים דק.
מוסיפים לאורז את האצות, המלח, חומץ האורז והסוכר. מערבבים היטב ומניחים להצטנן מעט.
הבטטה – קוצצים לקוביות קטנות (1X1 ס"מ). את קוביות הבטטה אפשר להקפיץ במעט שמן, לאדות בסלסילת אידוי או לאפות בתנור. בכל מקרה צריכות להתקבל קוביות נגיסות אך לא מעיכות. ממליחים אותן מעט במלח או בסויה.
הכדרור – מערבבים בצלוחית את שני סוגי השומשום. מכאן עובדים עם ידיים רטובות. לוקחים חופן אורז ומשטחים על כף היד. מניחים קוביית בטטה על האורז ויוצרים סביבה כדור על ידי גלגול והידוק האורז. מגלגלים בעדינות את הכדור בתערובת השומשום.
גיוונים: אם אין לכם ווקאמה, אפשר פשוט לפורר אצת נורי (דף של סושי) לתוך האורז. את הבטטה אפשר להחליף בסלק או בגזר, ואפשר גם לטמון בתוך הכדור קוביית מלפפון או אבוקדו. אפשר כמובן להכין את המתכון עם אורז מלא.
הזנה: 10-7. תלוי אם משתמשים באורז לבן או מלא. אצה נחשבת למזון-על עשיר בוויטמינים ומינרלים התורם לאיזון בלוטת התריס. הווקאמה נחשבת למטהרת דם ברפואה הסינית.
ידידותיות לסביבה: 7. חלק מהמצרכים אפשר לקנות בתפזורת, אבל רובם לא מקומיים.
ידידותיות למשתמש: 8. בישול, הקפצה וכדרור הם קצת טרחה, אבל מדובר במתכון פשוט.
הדאווין: 10. כדורים חגיגיים עם הפתעה בפנים זה משהו שגורם לאורחים להעריך אתכם.
זיל הזול: 8. האצה יקרה, אבל צריך מעט מאוד ממנה. שאר המוצרים זולים יחסית.