לפרק את השיטה: נכנסים לפוקוס
היא משתייכת לשיטות הגוף-נפש, אבל לא במובן הרגיל. משתמשת במילים, אבל פונה גם אל הגוף. אז מהי בעצם התמקדות? שחר שילוח מפרקת את השיטה
רוג'רס מחבר את ההתמקדות למסורת הפסיכותרפיה הוותיקה יחסית שהחלה בימיו של פרויד, אבל בדומה לשיטות אחרות מהעידן החדש, שיטת ההתמקדות אינה מסתפקת במילים ופונה גם אל הגוף.
השיטה התפתחה בעקבות מפגש בין יוג'ין ג'נדלין, פילוסוף ופסיכולוג, לקארל רוג'רס. ירדן כרם, מנחת קורסי התמקדות מוסמכת מטעם המרכז להתמקדות הבינלאומי בניו יורק ומטפלת בהתמקדות ובגישות נוספות, מספרת שרוג'רס הדגיש שלושה אלמנטים מרכזיים בטיפול:

הדהוד - קרל רוג'רס דיבר על חשיבות ההדהוד, החזרה על דברי המטופל, כדי לראות האם הוא הבין את עולמו של המטופל.
שינוי - אדם אינו יכול להשתנות כל עוד יש בו מאבק פנימי נגד מי שהוא. "זו תפיסה רדיקלית מאוד", אומרת כרם, "שלפיה שינוי אמיתי קורה רק כאשר יש קבלה מוחלטת של האדם את עצמו ואת בעיותיו". או במילותיו של רוג'רס: "הפרדוקס המוזר הוא, שכאשר אני מקבל את עצמי כפי שאני, רק אז אני יכול להשתנות".
כרם מספרת שקארל רוג'רס לימד פסיכולוגיה באוניברסיטת שיקגו. יוג'ין ג'נדלין, פילוסוף שחקר את ממד החוויה בחיינו, הצטרף
התובנה של ג'נדלין עומדת בלב השיטה. לתחושות שג'נדלין זיהה הוא קרה בשם Felt sense. המפגש עם ה-Felt sense הוא הייחודי לגישת ההתמקדות. כרם מוסיפה: "ג'נדלין גילה כי כאשר אנו מפנים את תשומת הלב לגופנו ושמים לב לתחושה שיש בו, הגוף מעלה על פני השטח אינפורמציה עצומה ברוחבה, בעומקה ובהיקפה לגבי העניין שבו התמקדנו.
תשומת הלב לתחושה הגופנית היא השלב הראשון המתבקש לפני שדרמה עמוקה מתחילה: אחרי שהמטופל מתאר את התחושה הגופנית/רגשית שלו, מגיעים הבנות, זיכרונות, תובנות, דימויים ותחושות חדשות לגבי הבעיה. הגוף שלנו הוא כמו ספריה ענקית, שלרובנו אין את המפתח אליה. ההקשבה לאותה תחושה גופנית והתיאור שלה הם המפתח, הכניסה לאותו עולם אינסופי של ידע הנמצא בתוכנו".

"ההתמקדות מזמינה את האדם לפגוש את הידע שיש בגופו מתוך מצב של נוכחות וסקרנות, ומתוך מצב של קבלה מלאה של כל מה שמגיע, על מנת לאפשר את הצעד הבא שקורה בתהליך ההתמקדות - לאחר שהתקיים מפגש כל כך עמוק עם הבעיה, הבעיה נרגעת, משתנה או נפסק".
כרם מספרת שבמהלך הסשן הטיפולי ולאחר מכן, בחיים עצמם, קורה מה שג'נדלין כינה Carrying forward – "אנשים חווים ועוברים שינויים עמוקים מאוד, ללא מאמץ. שינוי מגיע בזכות אותה הקשבה פנימית עמוקה. הגוף הולך קדימה למקום הנכון לו".
סשן בהתמקדות אורך כשעה ובמהלכו המטפל והמטופל - או בשפת השיטה, "הממקד" ו"המתמקד" - יושבים זה מול זה ומשוחחים כשהמתמקד יהיה בדרך כלל בעיניים עצומות. המטופל בוחר נושא ואז "מתמקד בו", כלומר, שם לב לגוף ומתאר את כל מה שמגיע מתוכו.

"בטיפול קונבנציונאלי אנו נמצאים רק ברובד הרגשי או המחשבתי של הבעיה, ולכן אנחנו מגיעים למה שג'נדלין מכנהDead end discussion – לא מתקדמים לשום מקום", כרם מבהירה. "בהתמקדות אנו שמים לב לגוף בזמן הסשן. הגוף, שבו נמצאת אנרגיית החיים, פותר בכוחות עצמו, מתוך אנרגיית החיים שבו, את הבעיה".
לדברי כרם, שיטת ההתמקדות מתאימה לכל מי "שמוכן להרפות מכך שיגידו לו מה לעשות או שיטפלו בו, לטובת סשן עוצמתי מאוד, שבו הבעיות לצד ההבנה של פתרונן מגיעות מתוכו". היא מוסיפה שהשיטה מתאימה לכל מצב אנושי: בעיות רגשיות, דפוסים כרוניים, מצבים שיש בהם תחושה של חסימה, היתקעות או קיפאון, רצון להתקדם בתהליך יצירתי, צורך להגיע להחלטה כאשר יש קושי ועוד.
את שיטת ההתמקדות ניתן לפגוש בשתי דרכים – בסשן פרטי או בקורס, שבו לומדים איך להנחות אחרים בתהליך התמקדות. הקורס מאפשר להכיר "מתמקדים" אחרים שאיתם ניתן להתמקד וכך לחסוך תשלום שבועי למטפל. בארץ פועל מספר לא גדול של מטפלים בשיטת ההתמקדות, רובם מטפלים גם בטכניקות גוף-נפש נוספות. ניתן לאתרם בחיפוש באתרים שיש בהם מאגרים של מטפלים אלטרנטיביים. סשן עם ממקד עולה כ-250 שקלים.
ירדן כרם תלמד קורסי התמקדות בתל אביב ובפרדס חנה החל מנובמבר 2011.