חמות מהתנור: סלבריטאיות הוליוודיות מבשלות
עזבו אתכם משפים מדופלמים: הכוכבות הנוכחיות של ספרי הבישול בארצות-הברית הן סלבריטאיות הוליוודיות. אתם מוזמנים לאמץ את המנות העסיסיות של איווה לונגוריה, המזון הבריאותי של שריל קרואו והמתכונים שגווינת פלטרו קיבלה מאבא שלה. בתיאבון
מה להן ולבישול? הן פשוט התאהבו בתחום. קשה לדמיין שילוב מופרך יותר מטיגון בצל ותיבול עוף עם הרבה שום ושמלות ערב של מעצבי על, איפור מוקפד ושטיח אדום, אבל עם הדחף לבישול אי אפשר כנראה להתווכח.
על השילוב הבלתי אפשרי הזה בין אורות הזרקורים לאפרוריות המטבח מתבדחת איווה לונגוריה בספרה "המטבח של איווה: בישול באהבה למשפחה וחברים": "אני לא יכולה לספור את הפעמים שבהן עמדתי במטבח שלי, בשמלת גוצ'י, עקבים, שיער מסודר ואיפור, ממהרת לאירוע זוהר, אבל לא יוצאת מהבית לפני שאני מכניסה עוף לתנור, כדי שלמשפחה שלי תהיה ארוחת ערב. . . פעם בישלתי משהו ורצתי לאירוע נוצץ. העיתונאים אמרו לי:'יש לך ריח טוב, כמו אוכל'. 'הא', עניתי להם, 'זה ריח של קומינו, שזה בספרדית - כמון'. זה הצחיק אותם וגם אותי, אבל כזאת אני, וזה היה שיעור חשוב לחיים שלמדתי מאמי. ארוחת ערב משפחתית כל יום בשעה שש היא דבר חשוב מאוד. אני זוכרת כילדה כמה הארוחות האלה היו חשובות לי".
נו, כנראה שארוחות הערב לא ממש עזרו עד היום למשפחתיות של לונגוריה בת ה-36, גרושה פעמיים, שהגירושים הכואבים שעברה השנה משחקן הכדורסל טוני פארקר אירעו כנראה בעקבות בגידה. לפחות הם אכלו טוב לפני שכל זה קרה.
כבר בדפדוף ראשוני בספרה המקסים של איווה לונגוריה, אפשר ללמוד עליה שלושה דברים: היא באמת אוהבת ויודעת לבשל, חייה לא נוטפים דבש, והיא החלטית, חדת לשון, כותבת עם המון סימני קריאה ומשעשעת לפחות כמו גבריאל סוליס, הדמות שאותה היא מגלמת בסדרת הטלוויזיה המצליחה "עקרות בית נואשות".
"הרומן שלי עם אוכל התחיל בגיל שש", היא מספרת בספרה. "אמי מיהרה לעבודה ואמרתי לה שאני רעבה. אז היא אמרה לי:'בשלי לעצמך משהו'. לקחתי כיסא למזווה (אני יודעת שזה מסוכן, אבל אלו היו זמנים אחרים), לקחתי מחבת קטנה ועשיתי מה שאמא שלי עשתה - שפכתי ביצה פנימה. לא רק שכל המחבת הייתה מלאה בקליפות ביצה, גם לא שמתי שמן והכל נדבק. אני לא זוכרת את טעם החביתה, אבל זוכרת את תחושת ההישג העצומה שהייתה לי אחרי הבישול. מאז הבישול ריתק אותי. רציתי רק לבחון שילובי טעמים ולהכין תבשילים לכל המשפחה, שאהבה מאוד את המאכלים שלי. כל כך אהבתי לבשל, שבימי ההולדת שלי או בחג המולד ביקשתי תמיד מתנות כמו מיקסר יד".
לונגוריה רומזת בספרה שגדלה במשפחה מקסיקנית ענייה מאוד, שגידלה תרנגולות וירקות כדי להתקיים. "לא זרקנו כלום", היא כותבת, "ומעוף אחד בישלו אצלנו בבית שבוע שלם. השתמשנו בכנפיים, בעצמות, והכנו אוכל נפלא".
לונגוריה גדלה בבית עם ארבע אחיות, שאחת מהן, אליזבת, נולדה עם הפרעה נפשית. "הבית סבב תמיד סביב האוכל, ואמא שלי, שהחליטה להפוך למורה בעקבות מחלתה של אליזבת, תמיד חיפשה מתכונים פשוטים, כדי שגם אליזבת תוכל להכין אותם. כשסיפרתי לאחותי שאני עובדת על ספר בישול, היא שאלה אותי אם אשלב כמה מהמתכונים שלה.'בוודאי', אמרתי לה. לליזה יש אישיות מדהימה, ואני אוהבת מאוד לבשל איתה".
לונגוריה מעידה על עצמה שהיא אלופת הסלט המקסיקני גוואקמולי, והסוד שלה הוא שימוש בהמון מלח גס ולימון. ויש לה עוד טיפ: אם אתם לא רוצים שהאבוקדו ישחיר, הניחו גלעין אחד של אבוקדו באמצע הסלט. הוציאו אותו רק לפני ההגשה.
חומרים:
6 אבוקדים בשלים חתוכים לקוביות של ס"מ וחצי
4 עגבניות בשלות חתוכות לקוביות בגודל ס"מ וחצי
בצל גדול חתוך לקוביות בגודל ס"מ וחצי
חופן עלי כוסברה קצוצים דק
מיץ מ-4 לימונים קטנים (כ-8 כפות)
2 כפיות מלח גס פלפל שחור טרי
אופן הכנה:
מערבבים את כל המרכיבים ומגישים.

"המרק הזה אהוב עלי במיוחד", כותבת לונגוריה, "ואני אוהבת אותו עם תיבול חזק של הרבה ג'ינג'ר טרי. אם אתם אוהבים תיבול פחות חזק - הוסיפו רק 2 כפיות ג'ינג'ר".
חומרים:
3 כפות חמאה (45 גרם)
1 בצל גדול מקולף חתוך לקוביות
6 שיני שום כתושות
1 ק"ג גזר מקולף וחתוך לפיסות באורך 3 ס"מ
3 כפיות שורש ג'ינג'ר טרי קלוף וקצוץ דק
5 כוסות מרק ירקות, או מים, או מים עם אבקת מרק
1 עלה דפנה
2 גבעולי תימין טרי
1/2 כוס חלב
מלח גס
פלפל שחור טחון טרי
אופן ההכנה:
ממיסים את החמאה בסיר גדול. מוסיפים בצל, שום ומעט מלח. מטגנים על אש נמוכה עד שהגוון של הבצל הופך לשקוף - בערך 6 דקות. מוסיפים את הגזר והג'ינג'ר, ומבשלים תוך כדי ערבוב עוד 5 דקות.
מוסיפים את מרק הירקות, עלה הדפנה, התימין והפלפל. מגבירים את האש למקסימום ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, ומבשלים עד לריכוך הגזר - בערך 25-20 דקות.
מוציאים את עלי התימין ועלה הדפנה, וטוחנים את המרק במעבד מזון או בבלנדר מוט. מחזירים את העלים לסיר, מוסיפים חלב ומביאים לרתיחה. מוסיפים מלח ופלפל שחור לפי הטעם.

"או.קיי, כתבתי ספר בישול, למה? אתם בטח שואלים את עצמכם", כותבת גווינת פלטרו בספרה "MY FATHER ' S DAUGHTER" ("בתו של אבי"), שמוקדש לאביה, ברוס פלטרו, במאי ומפיק קולנוע שנפטר לפני תשע שנים מסרטן, בגיל 56.
"בעשר השנים האחרונות הבישול הפך לתשוקה שלי בחיים", היא כותבת בספרה. "תמיד אהבתי אוכל, להיות ליד אוכל, להכין אותו, וכמובן לאכול אותו. עד היום, כשאני מבשלת, אני שומעת את אבא שלי מאחורי, מציע לי שיפורים, מעיר לי על התיבול ומזהיר אותי כל הזמן מהסכין".

פלטרו בת ה-38 מספרת בספרה כי אביה, יהודי, הוא זה שגידל אותה ואת אחיה, בעת שאמה, השחקנית בליית דאנר, פרנסה את המשפחה. "אמי עבדה בניו יורק ופרנסה את הבית, ואנחנו בילינו איתו המון ביחד. הוא אהב מאוד אוכל וכך בילינו את הזמן המשותף שלנו - בביקורים במעדניות יהודיות, במסעדות מיוחדות. הוא תמיד התגאה בכך שהסכמנו לאכול אוכל לא אופייני לילדים, כמו פירות ים, ארטישוק, גבינות צרפתיות עם עובש. בילינו ביחד המון וזה היה פשוט כיף".
בגיל 18 פלטרו החלה לבשל עם אביה. "ניסיתי אז למצוא עבודה כשחקנית, ובינתיים עבדתי כמארחת במסעדת דגים. התחלנו לבשל כשנמאס לנו לאכול ספגטי עם כדורי בשר, שאמי נהגה להכין לנו בכמויות ולהקפיא בפריזר. מהר מאוד הבישול הפך לאובססיה שלנו. צפינו בערוץ האוכל כל הזמן, חלקנו טיפים ורעיונות וניסינו כל מיני מתכונים. אבי לימד אותי לא לפחד לנסות מתכונים חדשים ורעיונות חדשים שהמצאנו. נכון שזה לא תמיד מצליח, אבל רק כך מבינים תהליכים ולומדים לבשל באמת.
"הבישול של אבי הלך והשתפר", ממשיכה פלטרו. "הוא הפך להיות מומחה על לפנקייק. הוא הכין אותם דקים, אבל עם זאת אווריריים. ארוחת בוקר שמבוססת על פנקייק הפכה להיות קבועה אצלנו בסופי שבוע, ותמיד הזמנו הרבה בני משפחה וחברים. כל מי שרצה להגיע - הוזמן.
אבי שכלל את המתכון שלו עוד ועוד. השיא היה שהוא גילה שאם מכינים את בלילת הפנקייק לילה קודם ושומרים אותה במקרר, ורק בבוקר מכינים - הפנקייקס יוצאים הכי טעימים. אבי התחיל להאמין במה שאני מאמינה בו עד היום - שהכנת ארוחה לאנשים שאוהבים היא הבעת אהבה. נהנינו מאוד מהארוחות האלה. לא רק מהאוכל עצמו, אלא גם מהקסם שהוא יוצר ומהאנרגיה שהוא מעביר".
מותו של אביה מסרטן הגרון היה המשבר הגדול בחייה של פלטרו. "תמיד הייתי קשורה מאוד לאבי, והאבחנה הרסה אותי. הייתי שבורה. אבל מהר מאוד התחלתי להתעניין בקשר בין תזונה לבריאות. הייתי משוכנעת שהוא יוכל להתגבר על המחלה בעזרת אוכל בריא ורפואה אלטרנטיבית. אבל הוא התנגד לכך. הוא לא האמין בדברים האלה. הדבר הראשון שהוא עשה לאחר האבחנה היה לאכול נקניקייה. אחרי הניתוח הגדול להסרת הגידול הוא רצה לאכול באיזו מזללה סינית של אוכל מהיר".
מחלתו של אביה גרמה לה ללמוד באובססיביות על נזקי המזון המעובד, חומרי ההדברה, חומרי השימור וצבעי המאכל, והשפעתם הרעה על גוף האדם בגרימת מחלות כמו סרטן. כיום התזונה שלה היא אורגנית, היא מקפידה על צריכת אוכל מקומי ונמנעת מסוכרים, מוצרי חלב, בשר אדום וגלוטן. "לא הצלחתי לרפא את אבי", היא כותבת בספרה, "אבל התזונה שלי גורמת לי להרגיש הרבה יותר טוב".
"אבא שלי הגה את הרעיון להוסיף סירופ מייפל לרוטב סלט, ואימצתי אותו", מספרת פלטרו. "זה מרכיב שמשדרג כל רוטב לסלט, והוא מתאים לכל סלט וגם ללקט עלי חסה".
חומרים:
2 כפיות חרדל דיז'ון
2 כפיות סירופ מייפל אמיתי
1/4 כוס חומץ יין אדום
1/2 כוס שמן זית כתית מעולה
2 כפות שמן קנולה
מלח ופלפל גרוס טרי
אופן ההכנה:
מערבבים את כל המרכיבים ומגישים.
חומרים:
3 כוסות קמח
1/4 כוס + 2 כפות סוכר
כף ועוד 1/2 כפית אבקת אפייה
2 כפיות מלח
3 כוסות רוויון
6 כפות (90 גרם) חמאה מומסת ומצוננת
חמאה להכנת הפנקייקס
6 ביצים אורגניות גדולות
כוס חלב לדילול התערובת (לפי הטעם האישי)
להגשה:
סירופ מייפל אמיתי
אופן ההכנה:
מערבבים את המרכיבים היבשים בקערה. בקערה אחרת מערבבים את הרוויון, החמאה והביצים. מוסיפים את התערובת הרטובה לתערובת היבשה, ומערבבים רק עד שהתערובת אחידה (לא לערבב יותר מדי, גושים קטנים הם בסדר). מכסים את התערובת ומשאירים אותה במקרר כל הלילה.
למחרת בבוקר מחממים מחבת עם ציפוי לא דביק (קרמי או טפלון) עם חמאה. מוסיפים חלב לתערובת כדי לדלל אותה קצת. ככל שהתערובת סמיכה יותר, כך הפנקייקס יהיו עבים יותר, ככל שהתערובת תהיה דלילה יותר הם יהיו דקים יותר. בחרו באחת האפשרויות כרצונכם. יוצקים מן התערובת למחבת, וכאשר נראות בועיות על הצד הלא אפוי - הופכים לצד השני למשך 3-2 דקות . מגישים עם סירופ מייפל.

בישול ואוכל מעולם לא עניינו את שריל קרואו, עד שהיא חלתה בסרטן השד לפני חמש שנים, בגיל 44. בספר הבישול הבריא שלה, "IF IT MAKES YOU HEALTHY" ("אם זה הופך אותך לבריא", פרפראזה על הלהיט הגדול שלה "IF IT MAKES YOU HAPPY"), היא לא מספרת על רגשותיה בקשר למחלה אלא רק על השינוי הדרמטי בתזונה שלה.
"אומנם אף פעם לא אכלתי אוכל בריא", היא כותבת בספרה, "אבל תמיד הייתי בריאה ובכושר. למעשה, לפני המחלה מעולם לא הקדשתי מחשבה לקשר בין מה שאני אוכלת לבין הבריאות שלי. מכיוון שאמי הייתה טבחית כל כך טובה, מעולם לא טרחתי ללמוד לבשל בעצמי. גם כשיצאתי מהבית מעולם לא בישלתי, כי תמיד גרתי לבד. אוכל היה משהו שחוטפים בדרך, חוץ מאשר באירועים מיוחדים. ההופעות שלי גרמו לכך שחייתי על תפריטים של רום סרוויס בבתי מלון. האוכל שלי היה מבוסס על כריכים וממרחים".
כאשר קרואו לקתה בסרטן, האונקולוג שלה יעץ לה, במקביל לטיפולים שעברה, להיפגש עם תזונאי. כך היא הכירה את התזונאית רייצ'ל בלר. "מהר מאוד הפכתי לסטודנטית מסורה לתזונה. כך למדתי כמה חשוב לצרוך אומגה 3 וליקופן, וכך התחלתי את מה שאני מכנה היום 'דיאטת אסקימו': הרבה דג סלמון, אורז מלא, וירקות במגוון צבעים".
אחרי חודשיים של הקרנות, קרואו יצאה לטיול בחו"ל. היא החליטה לשכור את שירותיו של צ'אק ווייט, שף של מזון בריאות, שכתב איתה את הספר. "יש לו כישרון אדיר להפוך אוכל בריא לטעים", היא כותבת בספרה. "התחלתי לאכול אוכל אורגני ובעונתו, כי אז הוא מכיל את שיא הוויטמינים והמינרלים. כל אלה הם חידושים מדהימים לאשה שמעולם לא שמה לב לכך שתפוחי אדמה וכרובית הם באותו צבע. היום אני שמה דגש על אכילת תבלינים שנלחמים בסרטן, כמו קינמון וכמון".
קרואו מודה שהיא לא הפכה לפנאטית. "אני מאמינה ב-10 אחוז של רמאות, וצ'אק מכין לנו קינוחים טעימים ובריאים. הוא למשל מכין מוס שוקולד עם אבוקדו, שהוא מדהים, וצריך לטעום אותו כדי להאמין שהוא גם בריא".
בשנים האחרונות אימצה קרואו שני ילדים. גם הם אוכלים אוכל בריא, ואחד המאכלים האהובים עליהם ביותר הוא מאפינס זוקיני. "ילדים שונאים זוקיני, אבל אחרי שהם טעמו מהם בפעם הראשונה, הם רצו לאכול מהם כל הזמן. למדתי להכין את המנה הזו בעצמי, וכולם אוהבים אותה מאוד. אף אחד לא יכול לנחש שהמאפינס מכילים כל כך הרבה זוקיני מגורר".
חומרים:
12 תבניות מאפינס אישיות גדולות
2 ביצים גדולות, עדיף מועשרות באומגה 3
1/3 כוס סוכר חום
2 כפיות תמצית וניל טבעית
3 כוסות זוקיני מגורד
2/3 כוס שמן קנולה
2 כפיות סודה לשתייה
1/2 כפית מלח
3 כוסות קמח
2 כפיות קינמון
1/2 כפית אגוז מוסקט
1 כוס אגוזי פקאן קצוצים
1 כוס צימוקים זהובים
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-180 מעלות. בקערה גדולה מערבבים את הביצים, הסוכר והווניל. מוסיפים את הזוקיני, שמן הקנולה, הסודה לשתייה והמלח. בקערה נפרדת, מערבבים את הקמח, הקינמון ואגוז המוסקט.
מוסיפים את תערובת הקמח לתערובת הזוקיני ומערבבים. לבסוף מוסיפים את אגוזי הפקאן והצימוקים.
משמנים תבנית מאפינס, וממלאים את השקעים עד 3/4 מגובהם. אופים במשך 30-25 דקות , בודקים בקיסם או בסכין שמוחדרים למרכז המאפין ומוודאים שהם יבשים. משהים בתבנית במשך 20 דקות, ורק אז מוציאים את המאפינס מהתבנית ומקררים על רשת תנור הפוכה.
עוד אפשרות: לאפות את הבלילה בתבנית מאורכת, אבל אז משך האפייה מתארך ל-55-50 דקות .
חומרים:
2 אבוקדים גדולים ובשלים
1/2 כוס אבקת קקאו, רצוי אורגנית
1/2 כוס סירופ אגבה (להשיג בבתי טבע)
אחת וחצי כפיות תמצית וניל אחת וחצי כפיות תמצית שקדים
פטל לקישוט
אופן ההכנה:
חותכים את האבוקדו, מסירים את הקליפה והגלעין ומעבירים את תכולתו למעבד מזון עם סכין להב פלדה. מוסיפים את אבקת הקקאו, סירופ האגבה ותמצית הווניל והשקדים, ומפעילים למשך 2-1 דקות . מנקים את דופנות המעבד כדי שהמוס יהיה אחיד במרקמו, ומפעילים את המעבד ל-2-1 דקות נוספות. טועמים את התערובת, ואם היא לא מתוקה מספיק, מוסיפים עוד סירופ אגבה ומפעילים את מעבד המזון שוב. מעבירים את המוס לצלוחיות זכוכית, מכסים בניילון נצמד ומקררים למשך שעה אחת לפחות. לקראת ההגשה מוסיפים פטל לקישוט.
