המסלול העוקף: החיים בזולו
המפגש הראשון שלה עם הכלי הייחודי הפך אותה לגמרי. מאז היא שואפת ונושפת דיג'רידו ומתחברת דרכו לממדים אחרים. תחנות הרוח של נועה זולו

נועה זולו. מוזיקאית יוצרת, אמנית דידג’רידו ומטפלת באמצעותו.
"כמו עם כל הדברים הטובים, המפגש שלי עם הדידג’רידו התרחש במקרה. אני מנגנת מגיל מאוד צעיר בחצוצרה ופסנתר והייתי אז חיילת בתזמורת צה”ל. קיבלתי כרטיס להופעה שאירחו בה אמן דידג’ אוסטרלי וזו היתה החשיפה הראשונה שלי לכלי.
כשהוא עלה לנגן פשוט נדהמתי, הוא עלה עם איזה צינור עץ חלול, התחיל לנשוף וממש נכנס למין מצב טראנס מיוחד. משהו בצליל מאוד משך אותי. הרגשתי שהוא מנגן מוזיקת טראנס, אבל שהוא עושה את הצליל בעצמו ולא המחשב. אחרי כמה חודשים הייתי בנחלת בנימין ורכשתי את הדידג’ הראשון בחיי\ וכך החל הרומן.
בהתחלה הכלי מאוד סיקרן אותי, אבל לא ידעתי מה אפשר לעשות איתו. ידעתי שהוא קשור לתרבות עתיקה שאין לנו גישה אליה. אין הרבה מה ללמוד, בטח לא בצורה מסודרת. את רוב ההתפתחות שלי עם הכלי עברתי לבד, ודי מהר הבנתי שאם אני רוצה להתפתח איתו אני צריכה לעשות זאת עם עצמי.
הייתי יושבת ומנסה, רדפתי אחרי עצמי ואחרי הנשימה עד שזה קרה והבנתי את העיקרון של הנשימה המחזורית. משם נפתחה הדלת".
"כשטסתי לאפריקה אחרי הצבא מצאתי הרבה יותר מקום למוזיקה מהסוג הזה, מוזיקה שבטית שפחות מגיעה מלימוד מסודר של סולמות ואקורדים והרמוניות אלא משהו שמגיע יותר מהבטן, עם השראה מהטבע ומהחיים. שם קיבלתי המון השראה ליצור מוזיקה שיותר מדברת אלי.
בזמן הטיול היתה תקופה שהייתי עושה הופעות רחוב ומנגנת שעות על גבי שעות וכך בניתי טכניקה טובה. כשחזרתי מהטיול כבר יכולתי לקרוא לעצמי נגנית דידג'!".
"הרצון לחקור את הקשר בין ריפוי לדידג’ עלה די מהר. זה תמיד היה, ברגע שהבנתי שזה קשור למוזיקת טראנס, שהיא בשורשיה מוזיקת ריפוי. יצא לי להיתקל בארץ באנשים שהתחילו לנסות לטפל עם הדידג’ בעזרת הרטט על גוף של אדם. ניסיתי את זה כמטופלת והרגשתי את הפוטנציאל, וזה היה חלק מההתפתחות.
כרגע אנשים שמגיעים אלי מקבלים טיפול חווייתי מאוד שהמטרה שלו היא בעיקר לנקות את האנרגיה בגוף ולייצר הרמוניה והטענה מחודשת של האנרגיה. האדם שמקבל את הטיפול שוכב על משטח נעים בגובה הרצפה, ואני מסתובבת סביבו במרחק סנטימטר מהגוף ומתעכבת במקומות שאני מרגישה שיש צורך להתעכב בהם".
"עיקר מה שאני עושה היום זה להופיע ולפתח את צורות הנגינה או השילובים עם כלים וז’אנרים שאנחנו מוקפים בהם, שהעיקרי בהם הוא עם מוזיקת הטראנס שאני מרגישה שהדידג’ מאוד מתאים לה. השילוב המדהים בין כלים חיים, תופים ומוזיקה אלקטרונית עם הדידג’ מכניס משהו מאוד מיוחד.
משהו בסאונד של הטראנס הוא מאוד מכאני וכשמכניסים לו את הדיג’ זה מכניס משהו חי ואנרגטי, כאילו נושפים פנימה איזו רוח חיים, וזה נכנס לבטן. והתגובות בדרך כלל מאוד חזקות, אנשים אומרים שלא יכלו להפסיק לרקוד. זה מרגיש לי ממש בבית לעשות את זה.
יצא לי לעבוד בשנים האחרונות עם כל מיני דיג’יים, ובשלב מסיום פגשתי מישהו בשם תומר הנדל, דיג’יי טראנס, והרגשנו שאנחנו יכולים ליצור שילוב שיכול להיות יותר מחד פעמי. זה הפך לשיתוף פעולה פורה. הופענו בהמון פורומים, מחתונות מיוחדות ועד פסטיבלים שנותנים במה לדברים המיוחדים וגם במסיבות טבע.
הקשר בין מסיבות טראנס שבטיות למסיבות טראנס מודרניות הוא בכמה אלמנטים. קודם כל זה בטבע, אתה נמצא במקום שיש בו אנרגיה מיוחדת. גם בשבטים וגם במסיבות המודרניות, טקסי הטראנס הם תמיד בלילה. אני זוכרת כשהייתי אצל הבושמנים באפריקה - כשאני מסתכלת למטה אני רואה את האדמה, למעלה את השמיים ומולי יש מדורה. יש בזה משהו מאוד פשוט ומאוד מחובר.
עוד אלמנט שהוא באמת חופף זה האורך של החוויה. המסיבות בדרך כלל נמשכות שעות. את מגיעה אחרי השקעה של נסיעה ארוכה ואת באה כדי להישאר, וזו חוויה ארוכה. גם הטקסים הארוכים בשבטים נמשכים שעות ארוכות, לפעמים עד הבוקר. זה מאפשר ליצור ניתוק מהשגרה ולחוות איזשהו סטייט אוף מיינד אחר. אין הפסקה, יש כל הזמן המשכיות, וזה מצליח לקחת אותך למקום אחר".

"השתתפנו בערב שניגנו בו את המופע שלנו של הטראנס והדידג’, בשילוב עם ניסים אמון שהסביר מה זה להיכנס לטראנס, ונתן הנחיות לאנשים כדי להתחבר למקום הזה יותר מהר, וזה הרגיש לי שזה באמת עוזר. הרבה פעמים אנשים צריכים שיזכירו להם שהמוזיקה משרתת איזה תהליך מסוים אישי שכל בן אדם הולך אליו.
אתה לא בא להסתכל על הנגן אלא מגיב ומתנועע למוזיקה. יש קשר מאוד ישיר בין המופיעים למי שנמצא ורוקד, וזה הופך להיות מעגל אנרגיה שמלבה אחד את השני, וככל שמתמסרים לזה יותר יוצאים מזה עוד דברים, וככל שהערוץ הזה נפתח, ככל שהתקשורת עולה בין מי שרוקד למי שמנגן והערוץ נהיה יותר פתוח, החוויה מתחזקת לכולם. החוויה שייכת לכולם ולכולם יש מה לתרום בה.
לי כמוזיקאית זה אחד הדברים הכי מרגשים שאני הכי אוהבת לעשות. לא מספיק לי רק לשבת בבית ולהקליט דיסק, אני חייבת את החוויה שבה כולם נפגשים ומתאגדים למשהו משותף וזה מתעצם ככל שיש שם יותר אנשים שמכווננים לאותו הדבר.
אני נזכרת ברגעים כאלה שבשבילם שווה הכל, כשמלא אנרגיה עוברת דרכי גם כערוץ שיוצר מוזיקה וגם מהאנשים שחווים את זה יחד איתי. לפעמים איזה שעתיים אחרי הופעה אני יכולה להרגיש רטט בגוף, וזה בטח אומר שקשה אחר כך לנחות ולנסות ללכת לישון".
"אני מרגישה שאני רק בתחילת המסע שלי כאמנית יוצרת והדבר הבא שאני מאוד רוצה ליצור זה מופע שהוא לייב טראנס של מוזיקה מקורית שאני עובדת עליה כרגע, להפוך את זה למשהו כמה שיותר חי, עם כמה אמנים שעובדים בשיתוף פעולה, בונים אנרגיה משותפת ומשלבים בין הכלים החיים לסאונד האלקטרוני. הייתי רוצה להרחיב את זה, לשלב כמה שיותר כלים, אולי גם רקדנים, וכמובן לקחת את המופע גם מחוץ לכותלי ארצנו".
"היוגה עובדת קודם על הגוף ובהמשך על הנשימה ועל מדיטציה וריכוז. בחרתי לעשות קורס מורים ליוגה כי נמשכתי לרעיון שמעבר לרצון להיות מחוטב וחזק יש שם איזה חיבור לפילוסופיה רוחנית מקיפה שמשלבת את כל חלקי התרגול והרצון להתפתח כאנשים ולהיות יותר טובים.
אחד האלמנטים הכי חזקים ביוגה קשור לנשימה, שדרכה עובדים על ההכרה. ככה גיליתי שכשאני מנגנת בדידג’ מתרחש אצלי האפקט של הנשימה, אפילו כשהתכוונתי בעצם רק לנגן מוזיקה. אני יכולה לבחור איזה מקצב אני מנגנת והנשימה היא חלק אינטגרלי מהמקצב הזה, היא יוצרת אותו, וזה משפיע גם על התודעה".
"אני מאמינה שכל אחד מקבל תפקיד, יעוד מסוים בחייו, ואני חוקרת את המשמעות של התפקיד שקיבלתי בגלגול הזה, שהוא להיות מוזיקאית. אני מנסה לחדד את המשמעות של יצירת מוזיקה ואיך היא יכולה לתרום לעולם. אנשים יוצרים מוזיקה מכל מיני סיבות, אם זה לבידור והנאה, אם זה לקבל אהבה או דווקא להביע עצב וכעס.
"אני מנסה להבין יותר ויותר מה אני רוצה להעביר במוזיקה ומה המשמעות של זה בשבילי. התשובות שאני מקבלת הן שבשבילי זו חוויה רוחנית שיש בה שמחה. אני מכוונת למוזיקה שמרוממת את הרוח והנשמה וההוויה של הבן אדם.
את זה אני רוצה לחזק, את החוויה הערכית והחיובית, וזו עבודה פנימית שאני צריכה לעשות בכדי שזה יבוא לידי ביטוי במוזיקה שאני יוצרת. אחרת אפשר להיסחף לכל מיני מקומות במוזיקה, וצריך כל הזמן לזכך את המהות - הרצון להתפתח כאדם ולעשות את הדבר הטוב שבאתי לעשות בעולם הזה, לא רק למען עצמי אלא למען כולם".