אבק וכוכבים: עיירה קנדית הפכה לאתר עליה לרגל למעריצי "סטאר טרק"
תחנת חלל באמצע העיר, ברכות בקלינגונית ואורחים בתחפושות של ד"ר ספוק. העיירה הקנדית הנידחת וולקן רק רצתה לשפר את מצבה הכלכלי והפכה למושא עלייה לרגל למעריצי "סטאר טרק". אפילו ליאונרד נימוי בא לבקר

הכל התחיל במשבר הכלכלי בתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת. העיירה הנידחת במערב הפרוע של קנדה עמדה על סף פשיטת רגל, ותוך ניסיון להוציא אותה מהבוץ, החליטו התושבים לעשות קופה מהשם "וולקן", שאותו הם חולקים עם הכוכב ותושביו הוולקניים מסדרת "סטאר טרק".
והתוצאות ? תתפלאו, אבל לא מהעולם הזה.
גם היום, עשרים שנה אחרי, עדיין ממשיכים המעריצים לעלות לרגל לעיירה מכל קצוות תבל, על מנת לתת כבוד לדמויות האהובות עליהם, ולראות את המזכרות של "סטאר טרק" המפוזרות במקום, ביניהן גם זוג האוזניים של ספוק, המוצגות באתר מיוחד הבנוי כתחנת חלל לבנה וממוקם ליד כביש ארוך ובודד.
האוזניים הושאלו לעיירה על ידי ליאונרד נימוי, שגילם את ספוק בסדרת הפולחן. אחד המעריצים במקום סיפר שהשימוש באוזניים גרם לשחקן כאבים כה עזים, עד שהוא העדיף שיחדדו את האוזניים שלו עצמו בניתוח. "עד כדי כך הוא היה מוכן להרחיק לכת", הוסיף אחד מתושבי העיירה, כשעיניו מתרחבות מתחת למצח הלטקס שלו. כן כן, מדובר בקלינגון.
הפסטיבל השנתי בעיירה כולל מספר אירועים משונים. אחד מהם הוא מצעד מוזר שבו צועדים זה לצד זה בוקרים רכובים על סוסים, חקלאים הנוסעים על גבי טרקטורים, נגני חמת חלילים עם חצאיות סקוטיות מסורתיות ואנשים עם תרבושים במכוניות זעירות. כולם מאוד נהנים, ובמיוחד ילדי המקום שמתנפלים על הסוכריות המושלכות לעבר המדרכה.
אבל מה הקשר למדע בדיוני? זה אולי לא ברור במבט ראשון, אבל אז, בתוך הבלגן, מבצבצות כמה אוזניים מחודדות ופרצופים ירוקים. בכלל, אין מחסור בדמויות מהחלל בפסטיבל, אפילו שלא תמיד קל לזהות אותם.
בין הצופים בתהלוכה, ניתן לזהות למשל שלוש נשים לבושות בבגדי חקלאים ישנים, ולראשיהן מטפחות. נוסעות בזמן? לא ממש. השלוש הן הוטרייטיות מהפלג האנבפטיסטי ששורשיו נמצאים באירופה של המאה ה-16, אך לאחר שחבריו סבלו מרדיפות, הם הגיעו לערבות בצפון אמריקה בחיפוש אחר חיים שקטים.
"באנו הנה כדי לראות את ספוק", מספרת אחת מהן, שנראית כאילו צנחה הישר מהעבר, אבל בעצם חובבת מדע בדיוני. במהלך חמש השנים האחרונות, כל הקהילה שלהן, הממוקמת בכפר הסמוך מילו, בולעת בשקיקה פרקים ישנים של "סטאר טרק".

אבק הכוכבים מגיע מכיוונו של השחקן גארט וונג, שגילם את קצין המבצעים הארי קים ב"מסע בין כוכבים: וויאג'ר", והגיע לפסטיבל בשביל להעניק קצת טאץ' הוליוודי. וונג מדלג בין האירועים השונים לבוש במדים המתאימים ולרגליו מגפיים גבוהים. בין השאר הוא חונך את שדרת התהילה של העיירה ומשאיר את טביעת כף ידו לנצח על המדרכה ליד המאפיה. "באמת שאין עוד מקום כזה באמריקה", הוא אומר, אבל אז חושב לרגע ומוסיף: "בעצם, חוץ מרוזוול".
רבים מהמעריצים מתייחסים לפסטיבל כמיני אוטופיה. פאם לינטון, מנהלת מועדון מעריצי "סטאר טרק", מגיעה לכאן כבר 16 שנה. מה מושך אותה ל"וולקן" כל פעם מחדש? "הפילוסופיה", היא מסבירה. "אין כאן את כל הבולשיט של העולם האמיתי. הלוואי שהעולם האמיתי היה כמו 'סטאר טרק'".
בעלה מייק מדגיש שהוא מעריך את גישת ה"עשה זאת בעצמך" ואת השוויון שקיים בפסטיבל, ומתכוון לכך שהמעריצים והכוכבים מסתובבים בעיירה ביחד. "אפשר תמיד לשוחח עם הכוכבים ואפילו לבלות איתם במסיבות", הוא מפרט. "אנחנו לא עוקבים אחריהם ומטרידים אותם, אלא מתייחסים אליהם כמו לאנשים רגילים".
אבל עם כל השמחה שבמהלך היום, אחרי שהאירוע המרכזי של הפסטיבל מסתיים, משתררת במקום תחושה של דכדוך. כמה מעריצים מסתובבים
אין ספק: "סטאר טרק" הצילה את העיירה הקטנה הזו מקריסה. היזמית המקומית גרייס קליטמולר נזכרת שכאשר הועלה הרעיון לראשונה, רבים הטילו ספק באפשרות לממש אותו, אבל היא לא אמרה נואש, דחפה ולחצה, ולבסוף הצליחה לקיים אירועים כמו רודיאו בנושא ספוק ולחנוך פסל של ספינת חלל עליה כתובות ברכות באנגלית, בוולקנית ובקלינגונית, כדי למשוך מבקרים.
אבל יש דבר אחד שתושבי העיירה לא הצליחו לממש: לערוך בעיירה את הקרנת הבכורה הקנדית של "סטאר טרק XI". ובכל זאת, העניין עורר את רחמיו של נימוי, שכיבד את הפסטיבל בנוכחותו בשנה שעברה ושם את "וולקן" על המפה.
אז אולי יצירת בית רוחני לגיקים של מדע בדיוני בארץ של קאובויים נשמעה בתחילה כמו רעיון לא מוצלח, אבל בדרך מוזרה, היום זה דווקא נשמע הכי הגיוני בעולם. או כמו שהמעריצים השרופים של הסדרה מציינים: בשנות השישים שווקה "סטאר טרק" כמערבון המתרחש בחלל החיצון, תחת השם "שיירת כרכרות לכוכבים". עכשיו זה נשמע יותר הגיוני? כמו שספוק היה אומר.