בצל האלה: סיור באזור קיבוץ אפיק

בחלקו המערבי של קיבוץ אפיק הצופה אל הכנרת ניצב "ארמון" ולצידו עץ אלה עתיק שחוח רוחות. הקיבוץ, שעובר בימים אלה שידרוג תיירותי מציע נוף פראי וגם הרבה פינוק ושלווה

דובי זכאי | 6/3/2012 9:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קיבוץ אפיק "כלוא" על שלוחה ארוכה בדרום רמת הגולן. מקצה הישוב משתפלת הרמה ויורדת בתלילות אל תל סורג שבמערב. כדי לתחום את תמונות הנוף, בקצה המערבי של הקיבוץ נראה פלח נאה זוהר בתכלת, פיסה של יפי הכנרת, שתחומה משני הצדדים, בצפון בהר סוסיתא, בדרום במורדות התלולים שעליהם נמצא קיבוץ כפר חרוב.

קו השבר של מצוקי האון חודר עמוק מזרחה, אל "פלטו", (אותו משטח חקלאי פורה בחלק העליון של רמת הגולן). על נקודה זו, נח בשלווה עטופת נוף קיבוץ אפיק. בימים אלה עטופים המורדות בצמחיה ירוקה המונחת כשטיח ירוק המנוקד בפריחת החרדל הלבן. הקצה המערבי של הקיבוץ הוא נקודה מרתקת בתצפיות מערבה, אל הכנרת.

בנקודה יפה זו בחרו להקים מצפה. מצפה מיוחד שמסתתר אחריו סיפור מרתק. הימים קודם למלחמת ששת הימים (1967). במדרונות הגולן שכן כפר סורי, כפר פיק. בחלקו הדרום-מערבי של כפר פיק הקימו הסורים מבנה מפואר, (תושבי הקיבוץ כיום קוראים למבנה "הארמון"). המבנה גדול, בן שתי קומות. בחלקו המערבי מרפסת ענקית שצופה אל הכנרת.

עד מלחמת ששת הימים שימש המקום כמועדון לקצינים הסוריים. מהמרפסת הענקית שצופה על קיבוץ עין גב ועל טבריה, תכננו הכוחות הסוריים את כיבוש הקיבוץ, שהיה תקוע להם כעצם בגרון על שפת הכנרת. אחרי המלחמה, ב"ארמון" הקצינים נמצאו בין הניירות הרבים מפות תקיפה של הצבא הסורי.

הקצינים הסורים היו מבלים על קו הגבול במשך חודשים מבלי לצאת הביתה, והשתמשו במבנה למפגש, לשתייה, מנוחה וגם לפורקן. באותם הימים ניהלו חיילי צה"ל תצפיות מול רמת הגולן, שהעלו כי אחת לכמה זמן מגיע אוטובוס אדום ומטייל בין המוצבים ומועדוני הקצינים. תצפיות מעמיקות יותר גילו שמהאוטובוס האדום יורדות גברות צעירות שהגיעו כדי לשעשע את החיילים.
דובי זכאי
האלה האטלנטית שבסמוך לארמון באפיק דובי זכאי

בימים שאחרי המלחמה הקפידו חברי קיבוץ אפיק לשמור על הבית. אמנם כיום הוא לא מטופח, אבל המקום נקי וחדריו פתוחים ובעיקר המרפסת. חברי הקיבוץ חולמים לשפץ את המבנה היפה עם שתי המרפסות הצופות אל עין גב ולהפוך אותו למקום בילוי גדול.

מלבד הצמחייה הסוררת, סביב הבית, ישנה אלה אטלנטית ענקית, שמתמודדת מדי יום עם רוחות השרקייה העזות, אותן רוחות שמתחילות בצהריים ומעלות גלים באגם. אותן רוחות מלטפות את המורדות ומכות בחוזקה בגזעה האדיר של האלה, וכך, משך שנים רבות, הרוח כופפה את הגזע החסון של האלה, והנוף המוכר של האלה הגאה הפך אותה לאלה זוחלת, ענפיה הענקיים נפרסים סביבה כשמלת רקדנית כדי לתמוך בגזעו של העץ החסון שלא ייקרע ברוחות העזות מהקרקע. והנה, נולדה פינה

מיוחדת בשולי הקיבוץ, ממש על שפת המצוק הקימו תצפית מקורה ששם אפשר לשבת בשקט ולצפות בנוף המשכר.

קיבוץ אפיק נמצא בגובה של 545 מ' מעל פני הכנרת (335 מ' מעל פני הים). את הקיבוץ הקטן הקימו שני גרעיני חניכי תנועת הנוער העובד והלומד, שהתיישבו במקום בשנת 1972. מקורו של השם לקוח משמו הסורי של כפר פיק, בשילוב השם התנ"כי אפק.

הקיבוץ עבר תהליך הפרטה קשה. חלק מתושבי היישוב ממשיכים אומנם לעבוד בענפי החקלאות או במפעל הקיבוצי, אך אחרים הפכו ליזמים בתחומים שונים כמו ענף התיירות הכפרית. חדרי האירוח הקיבוציים שודרגו והפכו לחדרים מאובזרים היטב שממשיכים לשמור על צניעות המקום, ומטיילים שאינם בעלי ממון רב יכולים לשכור חדרים למשפחות וזוגות במחירים סבירים למדי.

דובי זכאי
יום יבוא ויקום כאן מרכז בילוי. הארמון בקיבוץ אפיק דובי זכאי

מרכז הקיבוץ הפך לגן ארכיאולוגי קטן ומטופח, לצד השביל שורה של עתיקות, כותרים עתיקים, עמודים חצובים ועבודת חציבה פיסולית באבני הבזלת, תערוכת העתיקות מלווה בשילוט הסבר על תל סורג, על העתיקות שנמצאו באיזור וסיפור תל אפק. גם מי שאינו מאורחי המקום יכול להיכנס לקיבוץ, לטייל בשביל העתיקות, ולהגיע אל הארמון ואל נקודת התצפית המרהיבה מערבה, תוך התחשבות בתושבי הקיבוץ ושמירה על כללי הנימוס.

חדר האוכל הקיבוצי שודרג, והפך למקום המיועד לארוחות עבור חדרי האורחים, המקום, אתנחתא באפיק, עוצב מחדש ומוגשות בו ארוחת בוקר מפנקת. בימים אלה מסתיימת בנייתם של חדרי אירוח חדשים, ברמה גבוהה יותר, שחלקם צופה אל נופי הפרא היורדים לסוסיתא ולכנרת, טיילת על שת המצוק ליד ה"ארמון" הסורי והאלה השחוחה. החדרים ייפתחו לקראת פסח. בנוסף נבנה בקיבוץ מבנה מאבן בזלת מקומית ובו ספא וגם חמאם טורקי ומבחר טיפולים ופינוקים.

משבילי הקיבוץ השונים תוכלו להגיע לנחל עין גב הגולש בפראות מערבה אל בקעה קטנה, מלטף את הר סוסיתא מצפון וממשיך ויורד עד הכנרת. השבילים המוליכים דרומה יובילו אתכם אל כפר חרוב, ושבילים אחרים יורדים אל תל סורג, אתר ארכיאולוגי הנקרא גם תל אפיק. תושביו עיבדו את האדמות החקלאיות מסביב, ובמקום, בו היתה בעבר מצודה שנבנתה בתקופת הברזל, נמצאו בחפירות כלי חרס וכלי נשק. הר סוסיתא (ראש ההר נדמה לטרפז ומקור שמו נלקח מיוונית' 'היפוס', פירושו סוס) מתנשא מעל האגם וקיבוץ עין גב, יעד נפלא לטיולים אל שרידי עיר קדומה.

דובי זכאי
נקודת התצפית בקיבוץ אפיק דובי זכאי
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום טיולים וידיעת הארץ -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים