מבצע קרמבו

70 מיליון קרמבואים מיוצרים בישראל במהלך החורף, כל אחד מהם נעטף ידנית בידי עוטף מיומן. כל אחד מאיתנו יאכל בממוצע תשעה קרמבואים במהלך העונה. קבלו את מדריך הקרמבו השלם

רננית פרשני, מגזין 'נשים' | 26/11/2012 16:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: קרמבו
בחוץ חווים העצים נשירה מאסיבית, מזג האוויר מתקשה להיסגר על עצמו, שלב סידור הארונות נדחה והבגדים הקצרים והארוכים נדחפים ביחד בארון. אין הרבה סיבות לאהוב את ייסורי הסתיו הארוך, הלא החלטי, עם הענן ועם הרוח המייבב, ובכל זאת דבר אחד מעורר בנו חיוך בימים הסגריריים האלו – המשלוח הראשון של הקרמבואים הטריים הגיע לחנויות.

העונה הרשמית של הקרמבואים נפתחת באוקטובר ונסגרת בפברואר. בכל יום במהלך החודשים הללו מיוצרים מאות אלפי קרמבואים במפעלים, וכל ישראלי אוכל בממוצע תשעה קרמבואים בעונה. כדי לספק את הדרישה, מוצפות מכולות ארץ ישראל בכ-70 מיליון קרמבואים בשנה.

70 מיליון קרמבואים בשנה
70 מיליון קרמבואים בשנה צילום: רובי קסטרו

ייבוא מסקנדינביה

הקרמבו נולד לפני כ-200 שנים בארצות הקור הסקנדינביות. כמו אצלנו, גם שם הקרמבו היה סוג של "גלידה חמה". הגרסה האירופאית לקרמבו הייתה כנראה טעימה אבל נגועה בגזענות טיפוסית; שמו המקורי היה 'כושי' (Nigger) בבריטניה, 'נשיקת הכושי' בגרמנית ובהולנדית, 'שד הכושית' בפלנדריה והגרסה הצרפתית קראה לו 'ראש הכושי'.

בשנות ה-40 אפשר היה לקנות גם בארץ ישראל, בקונדיטוריות מובחרות, את המעדן המוקצף 'כושי'.  בשנת 1951 החלה חברת 'פלדמן' לייצר את המעדן החורפי תחת אותו השם, ומתחת לעטיפה נצנץ ציור של אישה שחורה. רק בשנת 1966, כשחברת 'ויטמן' החלה לייצר אותו, הוחלף שמו לשם המוכר והבכלל לא גזעני – 'קרמבו'. שנה אחר כך נולד הקרמבו מוקה, ואחרי 13 שנה קנתה חברת 'שטראוס' את 'ויטמן' ומאז היא חולשת על יותר מ-50 אחוזים משוק ייצור הקרמבו בישראל. 

 ייצור הקרמבו לא השתנה מאז הימים בהם עשה עלייה לארץ. מיכל אחד מלא בתמיסת סוכר לוהטת ומיכל מלא בתמיסת אלבומין (או במילים אחרות וקצת פחות מפתות - חלבון ביצה) נשפכים ביחד לתוך מכונת הקצפה אחת. שם מכניסים בהם רוח אדירים עד שנוצר הקצף המתוק והטעים. כשהוא עדיין חם, עובר הקצף במכונת הזרקה וספירלות קצף מוזרקות מעל עוגיות הביסקוויט העגולות.

הררי הקצפת המתוקים נוסעים עם העוגיות אל מתחת למפל שוקולד חם, שם הם מתכסים בגלימת צמקאו חמה ונוזלית. הקרמבו המוכן אך החם עובר למנהרת קירור בה הציפוי מתקשה ואחר כך הוא מגיע לידיים העדינות של עוטפי הקרמבואים. כן, עוד לא המציאו מכונה שתצליח לשמור על צורתו של הקרמבו, ולכן נעטף כל קרמבו באופן ידני (ובלי חום, שעלול להמיס את השוקולד). עוטף מיומן מלביש בממוצע 30 קרמבואים בדקה.


זהירות, קרמבו 'סמבו'

בחורף 2006 השיקה חברת 'שטראוס' קרמבו בטעם תפוז, אך הציבור הישראלי לא רצה בו. גם קרמבואים בטעמי קפה, ריבת חלב, לימון, תות, פטל ובננה היו פה והלכו. 70 אחוזים מאוכלי הקרמבו מעדיפים ויעדיפו את הקרמבו בטעם וניל, 30 אחוזים יסכימו לאכול מוקה.

מהלך יצירתי נוסף של חברת 'פלדמן' היה ייצור קרמבו ענק, גדול פי יותר ממאתיים מקרמבו רגיל. לרגל תערוכת 'ישראפוד' בשנה שעברה עמלו במשך כמה שעות במפעלי 'פלדמן' והכינו קרמבו נפיל (קרמבו רגיל מיוצר במשך שניות ספורות). הקרמבו הורכב מ-50 ביסקוויטים, מילוי במשקל חמישה ק"ג ונייר עטיפה מיוחד.

לא רק ב'פלדמן' התאמצו כדי להכין את הקרמבו. גם

באי התערוכה, שרצו לטעום, היו צריכים להתאמץ. מי שרצה לאכול את הקרמבו הענקי היה צריך להשתמש בפטיש כדי לשבור את שכבת הצמקאו ולהגיע לקצף. מקרה הפטיש והקרמבו הוא רק דוגמה לתשוקה הישראלית העזה לממתק הביצים הזה, שלפעמים מדרדר אנשים אפילו לפלילים.

בשנת 2005 תפס מפקח מכס עירני במחסום קרני משלוח עצום של קרמבואים מזוייפים. על אריזות הקרמבואים נכתב שהם יוצרו במפעל באזור התעשייה ארז. בדיקה קצרה העלתה כי המפעל לא קיים. גם חותמת הכשרות, למהדרין לא פחות, הייתה מזוייפת. לא נתפסו האחראים וגם לא ידוע כמה משלוחים הצליחו לחמוק. אם אכלתם קרמבו של 'סמבו', אכלתם אחד מזויף. חבל.

קרמבו בראש הר מירון

עם השנים, חרג הקרמבו מגבולות מדפי הסופר והמכולות, וחדר אל כוחות הביטחון. מי שטייל באזור מירון ודאי הרים עיניים אל פסגת ההר וראה מתקנים צבאיים עם גגות בצורת כיפות מעוגלות. מרחוק, בעיקר כשהשמש מאחורי ההר, המתקנים האלו נראים כקרמבואים טריים. למתקנים האלו קוראים כמובן בשם המתבקש: 'קרמבואים'.

מתוך הסרט מבצע סבתא
מתוך הסרט מבצע סבתא .


בסרט הקאלט 'מבצע סבתא' מגלם רמי הויברגר קצין צה"ל חם מזג, המפקד על פלוגת מסתערבים. מתחת לשפם ולכאפייה נמצא אלון שכולם קוראים לו "קרמבו". הוא זכה לכינוי כשגנב מחדר האוכל של הקיבוץ עשרות קרמבואים וכדי להעלים את הראיות אכל את כולם בו במקום. רק את הביסקוויטים הוא השאיר, והם אלו שהסגירו אותו.

המתוק-מתוק של הקרמבו מוביל יותר מעשור גם את תנועת הנוער 'כנפיים של קרמבו'. בשנת 2002 חנכה עדי אלטשולר בת ה-16, מייסדת התנועה, את כפיר קובי, ילד עם שיתוק מוחין. הקשר ביניהם הוליד את תנועת הנוער המיוחדת שבה חברים ילדים ונוער עם צרכים מיוחדים והרבה מתנדבים טובי לב. האגדה מספרת שבתחילת ימי חייה של התנועה עדי קיבלה ארגזי קרמבו במקום תרומה כספית ועל שמם נקראה התנועה.

אבל יש גם הסבר עמוק יותר, וכך נכתב באתר התנועה: "קרמבו הוא מאכל אהוב שמזוהה עם ילדים ותמיד כיף לאכול אותו. אבל קרמבו הוא לא רק טעים, אלא גם עדין ושברירי ומסיבה זו נעטף במפעל בידיים של העובדים ולא על ידי מכונות. באופן דומה אנו עוטפים כל ילדה וילד בהמון אהבה, משקיעים בהם תשומת לב רבה ומאמינים ביכולותיהם, כך שיוכלו לפרוש כנפיים ולהגשים חלומות".

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום מתכונים -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים