צום קל: כך תעברו את הצום בשלום
צום של יממה הוא פעולה לא שגרתית לגוף. איך אפשר למנוע התעלפויות, כאבי ראש ורעב קשה ביום כיפור? מתכוננים מראש
לקראת הצום
לפני הצום, בארוחה המפסקת, ועוד לפניה, כדאי לאכול פחמימות מורכבות ומלאות כמו לחם מחיטה מלאה, אורז מלא או פסטה מחיטה מלאה, ולהעדיף פחמימות אלה על פני לחם לבן או חלה, תפוחי אדמה או אורז לבן. יתרונן של פחמימות מורכבות בכך שרמת הסוכר בדם נשמרת יציבה לאורך זמן רב יותר ואיתה תחושת השובע.

פחמימות מורכבות וטובות. פסטה ביתית
צילום מסך
לא צריך להכין סעודות שבת - נצלו את הזמן להכין פסטה ביתית
מה שותים בארוחה מפסקת?
כדאי לוותר בארוחה המפסקת שלפני הצום על שתיית משקאות ממותקים ומוגזים ולהסתפק במים. המשקאות המתוקים והתוססים גורמים לעלייה מהירה של הסוכר בדם ולתחושת שובע ומלאות, אך תחושה זו חולפת במהרה אחרי הארוחה.

לפני הצום - רק מים
צילום: שאטרסטוק
שילוב כל אבות המזון
מומלץ לשלב בארוחה המפסקת
פחות מתובל
מומלץ לא לתבל את האוכל שאוכלים בארוחה שלפני הצום בתבלינים חריפים ומפולפלים, כיוון שאלה גם עלולים לעורר את התיאבון וגם לגרום לתחושה לא נוחה אחרי הארוחה. גם תוספת רבה של מלח למזון או אכילת מזון המכיל כמות נתרן גבוהה, כמו חטיפים, רוטב סויה וכדומה עלולים לגרום לצמא מאוחר יותר. כדאי להפחית במלח בארוחה זו.

המלח יחכה לסוכות
צילום: שאטרסטוק
למלא את מצבורי המים בגוף
בימים הקודמים וביום הצום עצמו יש לשים דגש על כמות שתייה מספקת, על מנת לדחות כמה שיותר את הרגשת הצמא.
מומלץ להימנע מקפה ותה רגיל (אפשרי תה צמחים) כיוון שאלה גורמים לאיבוד מוגבר של נוזלים בשתן.
חוזרים לשגרה, לאט
לאחר הצום אין לאכול מיד ארוחה כבדה, אלא לתת למערכת העיכול להתרגל בהדרגה – להתחיל משתייה חמה עם פרוסת עוגה יבשה או צנימים, ולאחר כחצי שעה עד שעה ניתן לאכול את הארוחה הגדולה.
***
הכותבת עינת ששון היא הדיאטנית הראשית של צנטרום