הדרך לבריאות טובה מתחילה בכריך שלכם
אתם כבר יודעים שצריך להפחית בצריכת המלח אבל לא יודעים איך? לסיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים בלינסון יש עצה. תתחילו עם הכריכים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

התוצאות נלקחו מסקר לאומי שנקרא "מה אנחנו אוכלים באמריקה- "What We Eat In America" (WWEIA) בסקר נבדקו בין השנים 2009-2010 הרגלי הצריכה של האוכלוסייה הבוגרת בארה"ב. בסקר קבעו מהם 10 קטגוריות
בסקר נמצא כי כ-50% מהאמריקאים אכלו לפחות כריך אחד במהלך היום, נתון הגיוני כשמדובר באנשים שעובדים שעות רבות מחוץ לבית ונמצאים בדרכים. כמו כן, על פי המחקר תכולת הנתרן בכריך אחד נעה בממוצע בין 700-1000 מ"ג כשההמלצה היומית הינה 2300 מ"ג נתרן. מספר חוקרים שבדקו את הכריך כקבוצה נפרדת מצאו אותו בין התורמים העיקריים לכמות הנתרן היומית.
המלצות ארגוני הבריאות לאורח חיים בריא כוללות שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית, צריכת ירקות ודגנים מלאים, הגברת צריכת שומנים מהצומח והפחתת צריכת נתרן. בישראל למשל, במסגרת התוכנית הלאומית לשינוי אורח החיים, אחת המטרות היא הפחתת צריכת הנתרן באוכלוסייה.

בדקנו במספר חנויות נוחות אשר נמצאות בתחנות הדלק את הכריכים המוצעים למכירה ובחנו את ערכי הנתרן המצוינים על גבי התווית:
• סנדוויצ'ים עם פסטרמה- 920 עד 1120 מ"ג נתרן
• סנדויצ'ים עם גבינה בולגרית- 540 עד 1160 מ"ג נתרן
• סנדויצ'ים עם גבינה צהובה- 530 עד 1200 מ"ג נתרן
• בכריכים של חברה ידועה לממכר כריכים רוב הכריכים הם מעל 1000 מ"ג נתרן וישנם כמה מעל 2000 מ"ג ועד 3000 מ"ג נתרן.
במזנונים ומסעדות רבות אין בכלל סימון תזונתי כך שלא ברור מה יהיו ערכי הנתרן בכריכים אלו, עם זאת המגמה בארץ ובעולם היא לחייב מסעדות ומזנונים לסמן את תכולת הרכיבים התזונתיים ויש כאלו שכבר עושים זאת.
ברכיבי הכריך מעבר לגבינות והנקניקים שהם הרכיב העיקרי, ישנם גם רטבים וממרחים שונים המכילים כמות נתרן גבוהה, חמוצים ותוספת של מלח. אז מה ניתן לעשות על מנת להפחית את כמות המלח אם אופציית הכריכים היא המתאימה לכם ביותר לסדר היום:

• להצטייד בבית לפני: לרוב בכריכים ביתיים נוכל לשלוט ברכיבים יותר מאשר כריכים מוכנים.
• לבחור את הלחם בקפידה: מספר מאפיות בארץ כבר הורידו את כמות הנתרן במוצריהן וממשיכות להוריד באופן הדרגתי, זאת על מנת שלא תהיה פגיעה בטעמו ולהמשיך להתאים לחך הצרכנים. כדאי לפני בחירת לחם להשוות בין המוצרים ולבחור את הלחם עם כמות הנתרן המופחתת ביותר.
• ממרחים חלופיים: מומלץ להחליף ממרכים ורטבים מוכנים ותעשייתים באבוקדו מתובל בלימון, טחינה גולמית בהכנה עצמית, חביתה בייתית, גבינות רכות או קשות דלות יחסית בנתרן.
• ירקות הם התבלין הטוב ביותר- גזר, גמבה, עגבנית ועלים ירוקים כגון: אורגולה, רוקט, גרגר נחלים, בצל ירוק, בצל סגול- טעמים מודגשים אלה יקטינו את הצורך במלח.

ואם כבר קונים כריכים מוכנים ומסומנים תזונתית- ניתן להשוות בין הכריכים ולבחור את הטעם הרצוי עם תכולת הנתרן הנמוכה יותר. אם הכריכים אינם מסומנים- ניתן לבחור את הממרח מהרשימה שציינו ולהפחית את הרטבים המוכנים, לרוב כריכים מגבינות ואבוקדו הם הדלים יותר בנתרן. בנוסף, לימים ארוכים מחוץ לבית ניתן לקחת בנוסף לכריכים פירות, יוגורטים ואגוזים לא קלויים- אלה דלים מאד בנתרן.
אין ספק שקשה לנו להיפרד מהכריך שאנחנו כל כך אוהבים, לכן אם כבר החלטתם לחטוף משהו בדרך תנסו לבחור את האופציה הבריאה והדלה יותר בנתרן.
***
סיגל פרישמן היא דיאטנית קלינית, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים בלינסון