גן פרטי או גן עירוני? איך מחליטים?

הרישום לגנים בעיצומו והורים רבים מתלבטים: האם לחסוך בהוצאות ולרשום את העולל לגן עירוני במסגרת חוק חינוך חינם או שכדאי להשאירו במסגרת פרטית? כל מה שצריך לדעת לפני שמחליטים

שירית אביטן כהן | 17/1/2016 9:57
תגיות: רישום לגני הילדים, גן עירייה, גן פרטי

בימים אלו נפתחה ההרשמה לגנים העירוניים וזה הזמן שבו הורים רבים ברחבי הארץ צריכים לקבל החלטה האם להשאיר את הילד במסגרת הגן הפרטי או המעון שנה נוספת או להעביר אותו לגן עירוני. ראש תחום הגיל הרך במכללה האקדמית בית ברל, ד"ר רחל ידיד, מונה את היתרונות שבכל מסגרת וכן את השאלות אותן אנו צריכים לשאול בבואנו לבחור את המסגרת המתאימה לילדינו.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
שאטרסטוק
מתי הילד בשל לעבור לגן עירוני? שאטרסטוק
 
"שנתון הלימודים בגן הפרטי גמיש ולוקח בחשבון את הרמה המנטאלית והקוגניטיבית ולא רק את תאריך הלידה של הילד. רישום נקבע על פי התאריך העברי – כאשר בגן העירוני גבול השנתון הוא התאריך א' בטבת (חודש ינואר והתשובה מתקבלת רק ביולי של אותה שנה)", מסבירה ד"ר ידיד ומוסיפה כי "הבחירה של ההורים במסגרת חינוכית פרטית לא מוגבלת כמעט ונתונה לבחירת ההורים בלבד. לעומת זאת, ההחלטה לשלוח את הילד לגן עירוני שוללת מההורים את זכות הבחירה בשל העובדה שברוב הרשויות נעשה השיבוץ על פי אזורי רישום, אין להורים יכולת להחליט לאיזה גן לרשום את ילדם, להוציא את הבחירה בין גן דתי לחילוני".

בהתייחסה למספר הילדים והיחס המספרי בין ילד לגננת מסבירה ד"ר ידיד על היתרון בגנים הפרטיים לעומת העירוניים ואומרת כי "מספר הילדים  בגן הפרטי נע סביב 20 – 25 ילדים והיחס בין מספר הילדים למבוגרים 1:5 לעומת זאת בגן העירוני מספר הילדים המרבי עומד על 35 כאשר בדרך כלל יש גננת וסייעת אחת (יש רשויות שמוסיפים סייעת נוספת כאשר המספר 35 ילדים או בתוספת תשלום במימון ההורים). לכן יכולת הצוות החינוכי בגן העירוני מוגבלת בהיענות לצרכי הילדים".
 
צילום: רענן כהן
מה היחס המספרי בין ילדים לאנשי צוות? צילום: רענן כהן

מנגד במסגרות הפרטיות חסר הפיקוח על הצוות ותוכניות הלימודים, אומרת ידיד ומוסיפה כי "בעוד שבגן העירוני קיים פיקוח של משרד החינוך על הגננת, אך כאשר מתעוררת בעיה עם גננת קבועה קשה מאד לפטר אותה, בשונה ממסגרת פרטית בה להורים יש השפעה רבה יותר על הגננת. באשר לתוכנית הלימודים בגן העירוני היא מוכתבת ע"י משרד החינוך ומחייבת את הגננת".

נקודה נוספת הדורשת את התייחסות ההורים היא מבנה הגן והתנאים הפיזיים. "הגן הפרטי בדרך כלל לא נבנה כגן ילדים אלא היה בית פרטי שעבר שינוי יעוד, ולכן לא תמיד התנאים הפיזיים מתאימים (כמו: גודל המרחב הפנימי, גודל החצר וכדו') בעלי הגן נדרשים להוציא רישיון עסק המחייב אותם לעמוד בדרישות הבטיחות של הרשות המקומית", אומרת ידיד ומוסיפה "גן עירוני נבנה מלכתחילה לייעודו ונדרש לעמוד בקריטריונים נוקשים של בטיחות שקבע משרד החינוך והרשות המקומית. אך יש לציין שהגנים אינם מתאימים לילדים מאד צעירים שאינם גמולים אין אגנית רחצה ויש רק שני תאי שירותים שלא תמיד מתאימים לגובה הילדים".

הורים עובדים ימצאו יתרון משמעותי בגנים הפרטיים בהם לוח החופשות מצומצם יותר כאשר בגן הפרטי בד"כ שעות הפעילות  מ – 07:00 – 17:00 ולוח החופשות מצומצם מאד ונתון להחלטת הגננת. בגן העירוני לעומת זאת שעות הפעילות מ – 07:30 – 13:45 ולוח החופשות מקביל ללוח החופשות של בתי הספר. בנוסף ישנם גנים בהם מופעל צהרון עד לשעה 16:30 בתשלום של כמה מאות שקלים ובו צוות חינוכי שונה מצוות הבוקר.

לגבי ארוחות הילד בגן, אומרת ד"ר ידיד כי "בגן הפרטי הילדים מקבלים לפחות שתי ארוחות מלאות בוקר וצהרים ופרי או כריך אחר הצהרים ובגן יש מבשלת המכינה את האוכל. בגן עירוני הילד מביא את הכריך והפרי מהבית ואין ארוחת צהרים. כאשר ילד שנשאר בצהרון מקבל ארוחת צהריים בשעה 14:00 כשהוא כבר מאד עייף ורעב. חברה קבלנית שזכתה במכרז מספקת את ארוחות הצהרים לגנים בכל רשות מה שלא מבטיח שהמזון הוכן ברמה היגיינית ראויה".
 
צילום: שאטרסטוק
בגן פרטי ילדים אף פעם לא רעבים צילום: שאטרסטוק
 
בנוגע לסדר היום של הילד אומרת ד"ר ידיד כי "בגן הפרטי סדר היום גמיש ומתקיימים בו מגוון רב יותר של חוגים, לאחר ארוחת הצהרים יש את שנת הצהרים, הילד ישן על מזרן/מיטה משלו. בגן העירוני יש סדר יום קבוע ואין תנאים לשנת צהרים, זאת למרות שילד בגיל 3 עדיין זקוק לשנת צהרים, ולכן יש ילדים שלא מחזיקים מעמד ונרדמים על שטיח או באחת מפינות הגן. התוצאה הילד מגיע הביתה עייף מאד ולא רגוע". 

למרות הנקודות הרבות המצטברות לטובת הגן הפרטי, חוק חינוך חינם במדינת ישראל גורם לכך שהמסגרות העירוניות זולות באופן משמעותי להורים. כאשר בגן הפרטי העלות החודשית גבוהה ונעה בין 2000- 3000 שקלים ויותר, היא כוללת תזונה, חוגים יום לימודים מלא ומעט חופשות. בגן העירוני העלות מאד נמוכה ועומדת על כמה מאות שקלים בחודש.
השאלות שהורה צריך לשאול את עצמו לפיהן יגלה האם ילדו בשל לגן עירוני:

1.         האם ילדי גמול מטיטולים?
2.         האם ילדי לא מסוגל לדלג על שנת הצהריים?
3.         האם ילדי מסוגל לבטא את רצונותיו בבהירות ולתקשר עם הצוות החינוכי ובני גילו?
4.         האם ילדי בשל מבחינה רגשית לתפקד עם 35 ילדים בגן?
5.         האם ילדי עצמאי ובעל יכולת ללכת לשירותים ולשטוף ידיים, לאכול לבד, לשחק יחד עם בני גילו?

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק