נחשולים: להיות בישראל להרגיש ביוון

לא צריך לעבור בנתב"ג כדי ליהנות מלגונות טורקיז יפהפיות, שמורות טבע ודגים טריים מהים. כל מה שצריך לעשות הוא לנסוע 40 דקות מתל אביב, אל נחשולים

יאיר קראוס | 18/1/2016 14:01
תגיות: נחשולים, שמורת תל דור,
כמה מקומות בישראל יכולים להציע לכם לגונות טורקיז יפהיפיות לצד מפרצי אהבה כמו בחופי יוון? חול זהוב ורך ומרבצי סלעים טבעיים? חוף דור\נחשולים עבר בשנים האחרונות מהפכה של ממש. במרחק עשרים צעדים בערך מכל הטוב הזה הפך המלון הקיבוצי "נחשולים" שהיה בשנות השבעים ל"בית מרגוע" במיקום שלא ניתן למצוא עוד כמוהו בארץ, לחוויה שמאפשרת כיום למשפחות ליהנות מהחדרים הפשוטים הסמוכים לים ועד לחדרי בוטיק מפנקים שיושבים בקו הראשון לחוף, מרחק של כמה עשרות מטרים בודדים מהכחול.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
יאיר קראוס
חול וכחול. שמורת תל דור יאיר קראוס

מדובר בכפר נופש ירוק וגדול שבו פזורים בתים קטנים ובהם חדרים בכמה רמות על רצועת החוף בים התיכון למרגלות הכרמל. במלון מוצעים 157 חדרים ברמות שונות כאשר גולת הכותרת הם חדרי הבוטיק החדשים שנחנכו לאחרונה ומציעים חוויה שלא מוכרת בישראל.

24 חדרי בוטיק הים המפנקים והמעוצבים, הנושקים לים, משלבים מזג ים תיכוני עם צדפות זכוכית מורנו שמקשטות אותן וריהוט באווירת הים, לצד מוטיבים אסיאתיים בדמות גן יפני מעוצב הכולל מקלחת חיצונית פרטית על מצע חלוקי נחל, מרפסת עם דק עץ איפאה ועליו ריהוט גן מול החוף, מכונת אספרסו ועוד. בחלק מחדרי הבוטיק ישנן בריכות פרטיות ביציאה מהמרפסת הצופות לחוף בקו נוף אפס למים הכחולים.

בביקורנו במקום סער בחוץ אחד מימי החורף הגשומים ביותר, הים געש ולא זכור לנו מחזה דומה לו, ועוד מתוך חדר מחומם ונעים. אם הים ניכר לעיתים במזג הזועף שלו הרי שבחופשה שכזו שום דבר לא יכול להרוס את השלווה. נו טוב, אולי למעט הגשם שלא ריחם בנסיונות החוזרים לצאת ולצוד מעט מהטבע שמסביב למלון.
 
אסף פינצ'וק
מפנק ומעוצב. אגף הבוטיק החדש בנחשולים אסף פינצ'וק

במרחק של קילומטר אחד נחשף עולם שמשתנה לכל כיוון שאליו תצעדו. מפרצי אהבה, חופים מיוחדים, אתרי עתיקות וארכיאולוגיה שטרם נחשפו והעיקר שקיעות וזריחות שאין דומות להן. שכשוך הרגליים בחוף ומבט לימין ושמאל יחשוף רק מים ונוף בראשיתי של סלעים, צמחיה ומבנים עתיקים בשל ההכרזה על האיזור 'תל-דור', כשמורת טבע שהבנייה אסורה בה.

במרחק הליכה קצרצר מהמלון אפשר לבקר גם במוזיאון המזגגה שיושב בתוך מפעל הזכוכית שהיה חלום הסטארט-אפ של הברון רוטשילד לייצור זכוכית מהחול הרך בחוף הסמוך בשנת 1981. המפעל נכשל לחלוטין בעקבות המלריות הקשות שהפילו את העובדים במקום בזה אחר זה וכיום מוצגות במוזיאון תערוכות שונות החל מתולדות המפעל וההיסטוריה של מקימיו אנשי העלייה הראשונה, לצד מוצגים ארכיאולוגים שהתגלו בחפירות בשמורת דור, ותערוכות מתחלפות של אמני זכוכית מ'בצלאל' שאמצו את המקום.

אבל את גולת הכותרת שאסור לפספס לוקח החוף והאוצרות הסודיים שהוא מסתיר בתוכו, שחלקם עוד טרם נחשפו. בכל שבת בשעה 11 מקיים הארכיאולוג קורט רווה, חבר הקיבוץ, סיור מרתק בשמורת העתיקות ובחוף הים. הוא מספר על עולמות נעלמים שנחשפים בלי מאמצים קשים מידיי, לצד סיפורי משעשעים על תגליות שחשף ומשמעויות גדולות של החוף וההיסטוריה שהייתה בו לתקופתנו אנו. "זה התל הכי גדול בארץ. לחפור ולגלות את סודותיו יקח אלף שנים" אומר לנו קורט בהתרגשות לא מוסתרת. הוא צועד איתנו לאורך המבנים הארכיאולוגיים שנחשפו בשנים עברו ומוסיף: "החומות היו כאן בגובה של 16 מטר ואף עם לא יכול היה לנצח את החומות האלה ולהפיל אותם מלבד פגעי הזמן שהטבע גרם להם. עדיין ניתן לראות חלקים מאותה חומה עתיקה".
 

יאיר קראוס
אוצרות סודיים. קורט רווה,תל דור יאיר קראוס

גלישה באינטרנט בגוגל וחיפוש הערך "תל דור" באנגלית מגלה מאגרי מידע עצומים באנגלית ובשפות זרות שמסרות על האתר המשמעותי שנמצא בשמורה. ד"ר קורט מסביר כי בישראל המקום פחות מוכר לציבור ולא בכדי: "אין כל פיקוח כמעט היום במדינה נגד גנבי עתיקות והמקום הזה חושף עוד ועוד עתיקות בכל סערה ובכל צלילה באזור ולכן אנחנו אוהבים את הסודיות הזו" הוא אומר בחיוך.

כבר עשרות שנים שהוא חופר וחושף עתיקות וממצאים מרתקים מצבאו של נפוליאון ואחרים והוא מספר גם בכאב על השינויים שהמקום עובר אל מול עיניו: "בעשור האחרון שישים אחוזים ממגוון הדגים ובעלי החיים הימיים שחיו כאן אבדו בגלל התחממות הים בשל שינויי האקלים".

לסיור על קו החוף והממצאים המעניינים קדמה גם ארוחת בוקר חלומית במסעדת החוף שמחופה בקירות זכוכית גדולים שנדמים כאילו אנחנו בתוך אקווריום בפתחו של הים. בארוחת הבוקר שמוגשת לאורחי המלון, והחל מהחודש, גם לכלל הציבור תמורת 85 שקלים מציעים ארוחה ים תיכונית של ממש (כמו בחופי יוון, כבר אמרנו?) שף המלון עופר בן גיגי משלב חומרי גלם טריים, מקומיים, עונתיים, ובהם שפע ירקות ועשבי תבלין טריים, שמן זית , גבינות צאן ובקר ייחודיות למלון ועוד. גם דגי ים מלוחים ומעושנים מדהימים אפשר למצוא בארוחה לצד לחמי שעור ולחמי מחמצת, קישים מגוונים, ריבות וממרחים, מאפים חמים ישירות מהתנור, ועוד פינוקים.
 
יאיר קראוס
לסיכום ארוחה חלומית. קינוח בנחשולים יאיר קראוס

איתי אשל, מנכ"ל המלון שהוביל את שיפוצי האגף החדש מצטרף אלינו ומספר כי למד לאהוב דגים רק בזכות אלו שנחשף להם בארוחות הבוקר במקום העבודה שלו, שניתן להכריז עליו בבירור כמקום החלומי ביותר שיש לעבוד בו. אנחנו מבקשים לדעת מהיכן הוא מביא אותם והוא מזמין אותנו להצטרף אליו לסיור באחד ממפעלי עישון ויישון הדגים מהאחרונים שנותרו בישראל.

מדובר במפעל קטן ומשפחתי בשם "שני דייגים" שבאזור התעשייה של קריית חיים המרוחק כחצי שעת נסיעה מהמלון. מייצרים בו סוגים רבים ומעניינים של דגים מעושנים כמו הרינג כבוש בשמן, רוסט סלומון, פרוסות פלמידה מעושנת ועוד. עזרא סלמה, אח אחד מצמד הדייגים שהקימו את המפעל מספר כי אביו הדייג העביר להם את תורת אהבת צייד הדגים וההמלחה שלהם "בדיוק במידה הנכונה. לא מלוחים מידיי כדי שטעם הדגים לא ייעלם" הוא מספר בהחלטיות.
 

יאיר קראוס
מדור לדור. עזרא סלמה 'שני דייגים' יאיר קראוס
 
בימים ראשון ועד חמישי מייצרים את הדגים במקום ובקדמת המפעל פועלת גם חנות מפעל. יש להם רשת חנויות מצומצמת בת 5 סניפים בנהריה, עכו, שוק לוינסקי, נתניה וזו שבקריית חיים. "יש כמה סוגי עישונים. חם וקר ואת כל הדגים אנחנו ממליחים כאן במידה מדוייקת תוך פיקוח צמוד כדי שהטעם של הדג לא ייעלם או יבלע בתוך המליחות" עזרא מרחיב ומספר כי הדגים מגיעים אל המפעל מהולנד, נורוורגיה, ארגנטינה ועוד: "לדגים הישראליים אין מספיק שומן בגלל שהמים כאן לא מספיק קרים ולכן אנחנו מייבאים את הדגים מחו"ל" הוא מייד מסביר מדוע המפעל נשען על תוצרת חו"ל.

טעימות בחנות המפעל סוגרות את הפינה של ארוחת הצהריים ורק נותר לקוות שהחוויה הצרובה, זו שמזכירה את הריזורטים של איי הים התיכון תצרב לנו בזכרון וכל זה במרחק של כ40 דקות נסיעה מתל אביב.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק