המטבח

שלוש עדות, ארבע חרוסות: כך תעשו את זה בבית

כמה מטען רגשי וזיכרונות אנחנו מכניסים לתוך החרוסת שלנו, ממרח מתוק שאוכלים רק פעם אחת בשנה, אך טעמו לא נשכח ימים ושנים. אבל אף פעם אל תתווכחו עם אדם מהי החרוסת הטעימה ביותר שאכל - יש לשאלה הזאת רק תשובה אחת: של אמו או של אביו

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 20/4/2016 15:50
תגיות: המטבח של אפרת,כשר לפסח, ליל הסדר, חרוסת
הישראליות מורכבת מעשרות עדות וגוונים, כולם כבר התחתנו והתערבבו, כמו גם המתכונים. אחרי קריאת עשרות מתכוני חרוסת, טבלאות השוואה ומיני מחקר, הצלחתי לבחור ארבעה מתכונים שפשוט היה לי חשק וסקרנות לטעום. האם תעזו לשבור את המסורת המשפחתית ולהכין חרוסת שונה? ספק אם תעזו השנה. אבל אולי בשנה הבאה!

עוד כותרות ב-nrg:
- השינוי המדהים בחיי צעיר שכל פניו הושתלו
- מעילת ענק בבורסה ליהלומים: "תיק מסובך"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו  
חרוסת תימנית

אפרת ליכטנשטט
כמו בתחילת המאה. חרוסת תימנית אפרת ליכטנשטט

מתכון מאת בועז צאירי, שלמד מחמותה של אחותו. בועז מספר לי שהחרוסת התימנית משקפת את חומרי הגלם שהיו זמינים בתימן בתחילת המאה. את החרוסת היו מכינים בעלי ומכתש.

מצרכים:
½ חבילת תמרים בוואקום (250 גרם)
¾ כוס מים
100 גרם שומשום
80 גרם גפרורי שקדים
1 כפית זנגוויל טרי מגורר

אופן ההכנה:
1. במחבת קטנה קולים את השומשום עד שהוא מזהיב מעט וריחני, זהירות לא לשרוף.
2. מעבירים את השומשום לצלחת וקולים את השקדים.
3. שמים את התמרים והמים בסיר קטן ומחממים על אש קטנה תוך כדי ערבוב מתמיד. כשהתערובת רכה וחלקה מוסיפים את השומשום והשקדים ומערבבים היטב. אם התערובת סמיכה מדי אפשר להוסיף עוד כמה כפות מים.
4. מורידים מהאש ומוסיפים את הזנגוויל הטרי. מומלץ לגרר אותו במגרדת של מיקרופליין, כך הוא יוצא טחון דק ועדין. מערבבים היטב.

חרוסת טוניסאית - אפשרות א'

אפרת ליכטנשטט
''היה בלתי אפשרי לחכות עד הערב''. חרוסת טוניסאית 1 אפרת ליכטנשטט

מתכון מאת לימור כלפה שמואל, שלמדה מסבתה. לימור סיפרה לי שסבתה נהגה להכין הכול בעצמה: תבלינים, פיצוחים, יין, הכול תוצרת בית. "ביום הכנת החרוסת כל הנכדים התיישבו סביבה בזמן שהיא הייתה טוחנת ומרסקת במכתש ועלי ומכינה עבורנו את החרוסת הטעימה ביותר והבריאה ביותר. אני זוכרת שתמיד 'גנבנו' כף או שתיים, כי היה בלתי אפשרי לחכות לערב".

מצרכים:
½ כוס שקדים
¼ כוס קשיו
¼ כוס פיסטוקים
½ חבילת תמרים בוואקום (250 גרם)
¾ כוס יין אדום מתוק
½ כוס צימוקים
¼ כפית קינמון טחון
¼ כפית זנגוויל טחון
קורט כורכום
קורט כמון

אופן ההכנה:
1. שמים את השקדים, הקשיו והפיסטוקים במעבד מזון וטוחנים לפירורים קטנים. מוסיפים את התמרים המעוכים כף אחר כף אל תוך מעבד המזון, בעודו עובד.
2. מוסיפים את כל שאר החומרים: יין, צימוקים ותבלינים. טוחנים לממרח חלק ומוסיפים יין או מים לפי הצורך,
עד שנוצר ממרח שקל למרוח.

טיפ: בכל ימות השנה אפשר לגלגל את התערובת לכדורים.

חרוסת טוניסאית - אפשרות ב'

 

אפרת ליכטנשטט
נקודת אור. חרוסת טוניסאית 2 אפרת ליכטנשטט

מתכון מאת מתן שופן, שלמד מאמו ומסבתו. מתן מספר שהחרוסת הזו היא נקודת האור שלו בכל ליל סדר והוא ממשיך להכין אותה במשך כל החג.

מצרכים:
1 בננה
1 אגס
1 תפוח
6 תמרי מג׳הול
1 כוס אגוזי פקאן ואגוזי מלך
¼ כפית קינמון טחון
1/3 כפית פלפל שחור
קורט אגוז מוסקט טחון
1/3 כפית מי ורדים (או שני עלי ורדים בגרסת המקור)
¼ כוס יין אדום מתוק

אופן ההכנה:
שמים את כל החומרים במעבד מזון וטוחנים לתערובת חלקה.

חרוסת הולנדית

אפרת ליכטנשטט
מתכון של הדודה. חרוסת הולנדית אפרת ליכטנשטט

מתכון מאת יעל גרטי, שלמדה מדודתה אדית שפיץ. יעל מספרת לי על דודתה בהתרגשות רבה, שכן זו נפטרה לפני כשלושה חודשים בגיל 95. "החרוסת שלה הייתה אהובה עלינו מאוד. כשמישהו אחר ניסה להכין אותה, זה לא היה אותו דבר". אדית נולדה בהולנד וכשפרצה מלחמת העולם השנייה היא הצליחה לברוח לארה"ב. בתום המלחמה חזרה להולנד והתחתנה עם הארוס שלה שניצל מהמחנות, ומאוחר יותר עלו ארצה.  

מצרכים:
4־5 תפוחים מזן דלישס (צהובים)
מיץ מחצי לימון
½ כוס יין אדום מתוק
50 גרם גפרורי שקדים מולבנים
100 גרם שקדים שלמים טבעיים, קצוצים גס
100 גרם צימוקים שחורים
½ כפית קינמון טחון
(במקור יש גם סוכר אך לדעתי אין צורך)

אופן ההכנה:
1. מקלפים ומגררים את התפוחים בפומפייה גסה. שופכים עליהם מיד מיץ לימון כדי שלא ישחירו.
2. מוסיפים את היין ואת כל שאר החומרים ומערבבים היטב.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק