בבטן האדמה: מולטי יוטיליטי טאנל
מנהרת השירות החדשה שמוקמת ברחוב החלוץ בחיפה אמורה להפוך את עבודות התחזוקה לקלות יותר ולהגן על התשתיות. עכשיו רק צריך לקוות שהאזור ישוב לתחייה
מנהרות שירות יש הרבה. לביוב בירושלים, לחשמל באיילון. אבל זאת ברחוב החלוץ בחיפה היא רב תכליתית, או MUT ("מולטי יוטיליטי טאנל"). כלומר היא תספוג לתוכה את מיטב כיעורו של היום-יום. עמודי החשמל, ארונות הסעף, כבלים, צינורות המים. הכל ירד מתחת לפני האספלט.
"הירידה הזאת לא רק תייפה את חיינו", מסביר המהנדס מיקי זק, "היא גם תעשה אותם פשוטים יותר". אם כיום אספקת המים לא עובדת - צריך לקרוע את האדמה כדי להגיע לצינור. אבל בעולמו העתידני של מיקי, גלאי יזהה דליפה, עובד ירד למנהרה, יגיע בצ'יק למקום הנגוע וסוף לסיפור. אותו הדבר גם בחשמל. גם בכבלי תקשורת. גם בדליפת גז. מולטי יוטיליטי, כן?
זאת לא המנהרה הראשונה מסוגה בחיפה. יש אחת ברחוב בר יהודה בעיר (באורך 250 מטר) ברחוב העצמאות (500 מטר) אבל זאת ברחוב החלוץ תתמתח ל-1,960 מטר. אתה מהלך בה זקוף כבתוך צוללת.

המנהרות בחיפה, תחזוקה פשוטה יותר
צילום: יוסי אלוני
רצפת סורגי ברזל שכאילו סוגרת על חדר המכונות. נשאי הקווים שעל הדפנות נראים כמו מיטות אנשי הצוות. מה יקרה ביום של הפצצה? זק מבטיח שבחפירת שבעה מטרים מתחת לפני הכביש, עם תקרה בעובי שלושים ס"מ, הרבה לא יכול לקרות לתשתית המסתתרת. "זה עמיד נגד כל מה שזרקו במלחמת לבנון השנייה וגם נגד דברים מתקדמים יותר".
בן 49, מיקי זק. בוגר הטכניון שעלה בגיל ארבע מבואנוס איירס, "רחוק משפחה של עלמה זק" כלשונו. איש שמנסה להדביק
בלהט שלו בנות אולפנא שמציצות מהפתח פנימה. "עם כל הכבוד למנהרה", הן זורקות לו, "מתי כבר תהיה רכבת קלה?". העבודות גוזרות גסיסה מתמשכת על רחוב החלוץ. עכשיו אחת בצהריים והכל מת.
רוחות מדבר מנשבות בחנויות הנעליים, הבגדים, וכלי הבית. אין לועס ב"שווארמה אורי". טרקטור צהוב שסתם עומד, מקדח שעושה ניתוח קיסרי לכביש, בית מקולף טיח, בוץ עולם שלישי דליל. וכל זה בחיפה. השאלה היא אם אחרי הגסיסה תבוא התחייה.

המנהרות, יגנו על התשתיות
צילום: יוסי אלוני

.
צילום: יוסי אלוני