לא לקשישים בלבד...
לרגל יום הקשיש הבינלאומי התארחה ב nrg קהילות מירי קניאל, סמנ"כלית עמל סיעודית. ליקטנו עבורכם חלק מהשאלות שעלו באירוח. לגזור ולשמור.
על פי ההגדרה בחוק קשיש נחשב אזרח המדינה שמלאו לו 67 שנים או אזרחית מעל גיל 62. כיום חיים במדינה כ 700000 איש מעל גיל 65 שהם כעשרה אחוזים מהאוכלוסייה.
ש: לאן עלי לפנות כדי לקבל מידע על הזכויות שמגיעות לקשישים ? האם קיימת עמותה המספקת מידע ?
המוסד לבטוח לאומי מפעיל שירות יעוץ לקשיש. כמו כן ניתן לפנות לחברות הסיעוד כדי לקבל מידע על הזכאויות והקריטריונים לזכאות. רשויות הרווחה העירוניות באמצעות האגף לקשישים יתנו אף הם את המידע הנדרש.
מאחר וכל קשיש נמצא במצב שונה מרעהו וזקוק לצרכים שונים ומיוחדים לו, לא ניתן לתת תשובות גורפות ורשימת זכויות אפשרויות "נתפרות" לכל קשיש כמענה ייחודי לכל צורך.
ש: אילו זכויות יש לקשישים סיעודיים בארץ ? האם יש בדיקות מסויימות באשפוז רפואי שצריך לשלם עליהן ? ולא נכללות בסל הרפואי ?
מדינת ישראל הינה מדינת רווחה ומסייעת לקשישיה הסיעודיים. קשישים שנמצאו סיעודיים על פי הגדרת החוק זכאים לקבל עזרה בבית ע"י המוסד לבטוח לאומי במסגרת חוק הסיעוד. קשיש שנמצא סיעודי ולא יכול להיות מטופל בביתו יוכל להגיש בקשה למשרד הבריאות ולהיות מטופל בבית סיעודי שם יקבל טיפול והשגחה צמודים במהלך 24 שעות ביממה.
את הפרטים על תנאי הזכאות והפרמטרים לזכאות ניתן לקבל מהעובדים הסוציאליים במחלקות לשירותים חברתיים ובחברות הסיעוד .לגבי הבדיקות: קופות החולים והמוסדות המאשפזים יוכלו לתת תשובה פרטנית לפי סוג הבטוח הרפואי והטיפול הנדרש.

ש: האם זכותי לקבל טיפול סיעוד מותנית במבחן הכנסה כל שהוא?
לשם קבלת זכאות לגימלת סיעוד מהמוסד לבטוח לאומי יש לעמוד בין היתר גם במבחן הכנסות שמשתנה מעת לעת ונקבע בנפרד לבודד או לזוג.
ש: בלשכת הרווחה אמרו לי שאמא שלי צריכה לעבור מבחן ADL כדי שנוכל לקבל עזרה בטפול בה. מה זה המבחן הזה? מי אחראי עליו? מה קורה אם עוברים אותו או אם נכשלים? למי אני פונה כדי שאמא שלי תבל הזדמנות לעבור אותו?
מבחן ADL בודק את היכולת התיפקודית בביצוע מטלות היום יום כמו אכילה , רחצה , הלבשה וכו' .
המבחן מתבצע בבית הקשיש ע"י אחות בריאות הציבור מטעם המוסד לבטוח לאומי .
אם את חושבת שנעשה עוול ואין הצדקה לאי קבלת זכאות ניתן לפנות לעובדת הסוציאלית ברווחה ולבדוק אפשרות לערער על ההחלטה .
ש: כמה כסף ניתן לקבל מהמוסד לביטוח לאומי עבור טיפול באימי הסיעודית?
גימלת הסיעוד הניתנת ע"י המוסד לבטוח לאומי הינה גימלה בעין ולא בכסף . כלומר ניתן לקבל מטפל/ת ולא כסף עבור טיפול . אם אמך מתחת לגיל זכאות לחוק סיעוד ( 62 ) היא יכולה להגיש בקשה לקבלת שירותים מיוחדים (שר"מ) מהבטוח הלאומי - שירותים אלו ניתנים בכסף אך נקבעים באופן דיפרנציאלי בהתאם למצבה.
ש: אבי בן 58. למרות גלו הצעיר, הוא חולה באלצהיימר וזקוק למטפלת. האם מגיעה לו עזרה מהביטוח לאומי?
הזכאות לקבלת עזרה במסגרת חוק הסיעוד הינה מגיל 67 ומעלה לגבר. גימלה זו היא היחידה המאפשרת קבלת מטפל/ת לטיפול סיעודי בבית.
ניתן לפנות לבדיקת זכאות לקבלת שירותים מיוחדים
ש: איך מקבלים זכאות לדיור מוגן?
רוב הדיורים המוגנים הם פרטיים . עולים חדשים זכאים דרך משרד הקליטה לדיור באמצעות עמידר / עמיגור. ניתן לבדוק ברשויות הרווחה המקומיות במקרים של חוסר דיור או צורך אחר.
רוצים לראות את האירוח המלא? לחצו כאן