מש"ק הדת הגדיל ראש והפך ל"מש"ק יהדות"

והפעם במאחורי הקלעים של צה"ל: תפקידו של מש"ק הדת שודרג, ועתה יש לו תכנים נוספים, משמעויות חדשות וגם שם רענן: מש"ק יהדות. כתבה שנייה

אמיר בוחבוט | 28/8/2007 13:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"מאחורי הקלעים" - סדרת כתבות חדשה המציגה את שגרת היומיום של התפקידים האפורים בצה"ל. מדי שבוע יביא הכתב הצבאי שלנו, אמיר בוחבוט, את סיפורם של החיילים שתפקידיהם לא זוכים לתהילה או הכרה, אבל הם חשובים ובהרבה מקרים גם מצילי חיים. הפרק השני: מש"קי הדת בצה"ל שודרגו ל"מש"קי יהדות".
Get Microsoft Silverlight
וידאו: מאחורי הקלעים מש''ק דת nrgtv

- פרק ראשון: כך מחלצים את הטייסים מהאש

תפקיד מש"ק הדת בצה"ל נקשר לא פעם לעבודה קלה ולשירות נוח שכביכול אינו דורש שליחות אמיתית, אולם נראה כי עובדה זו, אם היתה נכונה מלכתחילה, עומדת להשתנות: הרב הצבאי הראשי, תת-אלוף אביחי רונצקי, ביצע עבודת מטה במהלכה החליט לשדרג את התפקיד, ליצוק לתוכו תכנים חדשים ואף לשנות את שמו ל"מש"ק יהדות".

המטרה העיקרית של התפקיד החדש היא ליצור חיבור עם החיילים בשטח לאו דווקא בנושא דת וחגי ישראל. מש"ק היהדות בבסיס האימונים של חטיבת הצנחנים, רב"ט נעם קרמר בן 21 מנתיבות, הוא אחד מתוך עשרות מש"קי הדת שפזורים בחטיבות השונות בצה"ל. נעם סיים טירונות כלל צה"לית בבסיס ניצנים ובסופה ביקש ממפקדיו "לתרום לקירוב לבבות", השיבוץ כמש"ק יהדות היה כמעט בלתי נמנע.
  
תשננו: מש"ק היהדות. צילום: דייגו מיטלברג, עריכה: שלומית חביב
לא לדתיים בלבד

"בעבר מש"ק דת היה עסוק בעיקר בחפשנות (כינוי בסלנג הצבאי לחייל מחפש כמה שפחות לתרום למערכת – א.ב.), לא עושה יותר מדי", מסביר רב"ט קרמר. "היום אנחנו מנסים לשנות לכיוון טוב יותר לחיזוק התודעה היהודית. יותר ימי עיון, יותר שיחות עם חיילים, קיום הרצאות. אנחנו כמש"קים מגיעים יותר לשטח ולא נשארים במשרד. מארגנים סיורים ברחבי הארץ כמו בעיר דוד, מנהרות הכותל".

לקרמר חשוב להדגיש כי ההרצאות הם לא על דת, אלא על ערכים ויהדות, הכוללים מורשת קרב ששמה דגש על מוטיבציה לשירות. "אני מזמין מפקדים מיחידות מובחרות כמו אגוז דובדבן וסיירות כדי להרצות בפני הלוחמים",

הוא מספר. "זה מרתק אותם".

נעם חדור מוטיבציה להעביר שורה ארוכה של מסרים ללוחמים שפועלים בשטח. "המטרה היא להסביר למה אנחנו פה, מי אנחנו?", אומר נעם שמתאר את השאלות עמם מתמודדים החיילים מדי יום. "למה אתה נלחם? איך אתה מתמודד עם המכשולים? מה אנחנו כעם יהודי עושים כאן? איך אנחנו קשורים לארץ הזו?".

המש"ק הצעיר מדגיש כי ההרצאות לא מיועדות לחיילים דתיים בלבד. "מדובר בהיסטוריה ובמורשת קרב", הוא מסביר. "זה מדבר לכל אדם עם נפש, אנחנו אחים. שחייל יאמר 'עכשיו אני מבין למה אני פה'. אני לא חושב רק על עצמי. אני כאן כדי להגן על העם כולו".

בני הישיבות יוצאים מהבועה

נעם דוחה את כל הסטריאוטיפים השליליים שנוצרו לגבי מש"קי דת. "כשרות?", הוא אומר בפליאה. "זה לא באחריות שלי. בשביל זה יש משגיח כשרות. אני מסייע לחייל אם הוא צריך ציצית, סידור, ושאר חפצי דת אבל זה לא העיקר. אנחנו יותר בשטח ומסתובבים גם בבסיס. כשמגיעים טירונים לבסיס הצנחנים אנחנו עוברים בין התחנות השונות, מחלקים זמני תפילות, מסבירים את הפקודות בצה"ל".

מפקדי הפלוגות והמחלקות רואים חשיבות רבה בתפקיד מש"ק היהדות שתורם לזמנם של כלל הלוחמים ולעתים אף נדרש לטפל בחיילים בעייתיים. "בכל טירונות יש תמיד "כוכבים" מותר לנו לתת למפקד אבחנה מי באמת צם ומי לא", מסביר המש"ק. "מי באמת לא מתגלח בספירת העומר כי הוא באמת ממלא מצוות ומי לא".

רב"ט קרמר מתמלא גאווה כשהוא מדבר על משימותיו בשטח ובבסיס. "הסיפוק האמיתי זה כשמגיעה השבת ויורדים לשטח", הוא מספר. "אני מסייע להם לבצע מסדרי עירוב. מעמידים את ספר התורה בשטח. יוצרים קשר לחיילים. כשהמ"פ מתקשר וצריך עזרה בעניין אנחנו תמיד כאם בשבילו ובשביל החיילים".

בין תחומי האחריות של מש"ק יהדות נמצאים גם בני הישיבות. "הבני"שים חיים בתוך בועה", מסביר נעם. "בישיבה הם רק לומדים כל היום ורואים רק בנים, עד שפתאום ביום אחד הם באים לכאן ורואים בנות. ועוד מד"סניקיות, או מש"קיות בתחומים שונים".

נעם מספר כי כשבני הישיבות נתקלים בבעיות הם פונים אליו ומקבלים תשובות. "הבנות כאן מקבלות יפה את הבני"שים", הוא מספר בגאווה. "הן מבינות מה זו צניעות ומה מותר להן לעשות. המטרה היא להנעים לאנשים את השירות בצה"ל".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''יהדות''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים