פואד מציג: כך נפתור את משבר המים בארץ
שר התשתיות הודיע כי יניח על שולחן הממשלה תוכנית חירום בסך 2 מיליארד שקל שמטרתה "להציל את משק המים בארץ ממשבר חמור"

בנאומו במדרשת הגולן בחיספין שבדרום רמת הגולן הציג בן אליעזר את עיקרי תוכנית החירום שהכינה רשות המים לאור משבר המים הנוכחי "שמועלם לא ידענו כמותו". מרבית הפעולות להגדלת היצע המים בטווח הקצר, המפורטות בתוכנית החירום ובהצעת ההחלטה לממשלה, הינן פעולות שגורעות מים מהאוגר "על חשבון העתיד".
בן אליעזר כינה את משבר המים הנוכחי כ"משבר מים שמעולם לא ידענו כדוגמתו", וציין כי החורף האחרון היה שחון באופן קיצוני וממוצע הגשמים הגיע ל-65% מהממוצע הרב שנתי בלבד. "המצב באגן הכנרת ובאזור ההר גרוע במיוחד – ממוצע הגשמים עומד על פחות מ-60% מהממוצע הרב שנתי", אמר.
"לשם המחשה, המוביל הארצי סגור החל מתחילת ינואר, ולמרות זאת עלה המפלס בשישה סנטימטר בלבד ונמצא כרגע פחות מחצי מטר מעל הקו האדום. ההסתברות לצרוף כזה של ארבע שנות בצורת רצופות עם שנה כל כך שחונה הינה של 2% בלבד, משמע פעם בחמישים שנה".
התוכנית כוללת מספר מרכיבים, ובהם פעולות חירום לעידוד החיסכון ולהגדלת היצע המים בטווח הקצר וקיצוץ במים לחקלאים בשנת 2009. בן אליעזר הדגיש כי הוא מודע לכך שמדובר ב"מוות לענף", אך "הממשלה תהיה חייבת לפצות את החקלאים שיאבדו את פרנסתם".
כמו הודיע שר התשתיות כי יוגדל היצע התפלת מי הים בהיקף חסר תקדים. היקפי ההתפלה יגיעו ל-750 מיליון קוב מים במתקני ההתפלה באשקלון, בפלמחים ובחדרה, שכיום מייצרים יחדיו 240 מיליון קוב בלבד. זאת בנוסף להקמתם של שני מתקני התפלה נוספים באשדוד ובנחל שורק, שייצרו כל אחד מהם 100 מיליון קוב מים.
בן
במקביל ישודרגו מפעלי טיהור השפכים ויוקמו מפעלי השבת קולחין שיגדילו את היצע המים בכ-100 מיליון קוב נוספים. בנוסף יותרו חסמים בפיתוח משק המים, בעיקר מול מינהל מקרקעי ישראל, בהפשרת קרקעות להקמת 21 אגמי מים.
יו"ר רשות המים, פרופ' אורי שני, תיאר בוועידה את מצבו הגרוע של משק המים הישראלי, ואמר כי הכנרת ומאגרי המים הגיעו כבר מתחת לקו האדום ומתקרבים לקו השחור – שמשמעו נזק תמידי ליכולת האיגום של מים במדינת ישראל.
"לפי המצב כיום, חסרים עדיין 290 מליון קוב מים למשק המים הישראלי", ציין. "באם החורף הבא יהיה שחון, ניאלץ בשנה הבאה לאסור השקיה של גינות ונאלץ לייבש את כל הדשאים. כלל המים לגינון במדינת ישראל עומדים על 180-200 מליון קוב מים בשנה, ולאור העובדה כי המחסור העיקרי במים במדינה הוא במים שפירים, צעד זה של ייבוש הגינות יהיה בלתי נמנע".