חג מתן גבינה: האם גם לכלבים וחתולים מותר?
בארוחת ערב שבועות, כששולחן החג יתמלא בגבינות ומעדנים, חיות המחמד יזילו ריר. ד''ר סמדר טל על תזונה נכונה לכלבים וחתולים
הפעם נעסוק בנושא בריאותו של הכלב והחתול וכיצד היא מתבטאת בתזונתו. כדאי לדעת שהביטוי "אתה מה שאתה אוכל" נכון גם לכלבים ולחתולים.
בהתחלה:
גורים צעירים עד גיל גמילה, רצוי שינקו את חלב אמם. במידה ומדובר על גור יתום יש להאכילו בתחליף חלב המיועד לגורים.

רצוי לא לתת לגורים צעירים לשתות חלב פרה מאחר והוא לא מספיק מזין ולא מכיל את כל הערכים התזונתיים שעל הגור לקבל. בנוסף, חלב פרה אף עלול לגרום לגור הקטן לשלשולים עקב רגישות ללקטוז המצוי בחלב זה.
אחר כך:
לאחר שתקופת ההנקה הסתיימה, הכלבלבים והחתלתולים הצעירים מתחיל לאכול, לאט ובהדרגה, מזון מוצק. בתקופה זו חשוב להקפיד, שהם יאכלו מזון המיועד לגורים. הוא הרבה יותר עשיר ומכיל את כל הרכיבים התזונתיים שגור צריך על מנת להתחזק ולגדול להיות כלב או חתול בוגר ובריא.
עוד יותר אחר כך:
לאחר גיל שנה יש להעביר את הכלב או החתול למזון המיועדים לבוגרים. הם כבר סיימו את הגדילה שלהם בשלב זה ומזון הגורים עשיר מדי ומפוצץ בקלוריות ועלול לגרום להם להשמנה מיותרת.
הכי אחר כך:
הצרכים התזונתיים של כלבים משתנים עם השנים ולכן בסביבות גיל 7-8 מומלץ שוב להחליף את המזון. כעת כדאי להאכיל את הכלב או החתול במזון סניור (לכלבים מבוגרים). מזונות אלו מכילים ויטמינים ומינרלים החשובים עם הזדקנותו של הכלב והחתול.
לאחר גיל הגמילה אין צורך לתת לכלב או חתול, הגור, הבוגר או המבוגר תוספות ביתיות של מזון כמו חלב או יוגורט וכדומה.
ניתן לתת מעט צ'ופרים בתנאי שמקפידים כי התוספות הביתיות - באמת יהוו רק תוספת. חשוב לזכור שכלב או חתול אינם בני אדם קטנים ולכן חשוב שעיקר המזון שהם יאכלו באופן סדיר יהיה המזון המסחרי שלהם. מזון זה, מיועד להעניק להם את כל הרכיבים התזונתיים המספקים.
אסור:
אסור לתת עצמות, בייחוד לא עצמות של תרנגולות או עצמות בקר קטנות. העצמות נוטות להישבר לחתיכות קטנות מאוד העלולות לפצוע את מערכת העיכול ואף לגרום לחסימות מעיים.
אסור לתת מזונות המכילים בצל, שום, שוקולד, ענבים או צימוקים. מזונות אלו הינם בעלי פוטנציאל רעיל לכלבים וחתולים.
מומלץ לא
מומלץ לא לתת מזונות שהם שומניים מאוד מאחר וזה עלול לגרום גם כן לכל מיני תופעות לוואי.
פירות העונה הינם עסיסיים אולם יש לשים לב לא לתת את אלה שעלולים להוות בעיה עבור מערכת העיכול כדוגמת פירות טרופיים.
מותר:
מותר כמעט הכל. רבים המזונות שחיות המחמד שלנו יכולות לאכול מבלי להינזק. רק, חשוב שזה יהיה במידה ולא בכמויות מוגזמות.
במידה ונתתם מזון ביתי כלשהו ולאחר מכן הכלב או החתול מראים סימנים של שלשולים או הקאות יש להיוועץ עם הווטרינר וכמובן לא לתת את מזון זה בעתיד.
בשבועות:
מומלץ לא לתת חלב של פרה מאחר וזה עלול לגרום לשלשולים.
כמו לבני האדם, גם לכלבים ולחתולים עדיף להימנע מגבינות שמנות או מתובלנות מדי.
ניתן בהחלט לתת לכלב או לחתול ללקק מעט גבינה לבנה, יוגורט, לבן או קוטג'. מוצרים אלו יכולים להוות תוספת או צ'ופר קטן אם רוצים לפנק את הכלב או החתול. אך גם מוצרים אלו אינם מספיקים לארוחה שלמה ולכן חשוב תמיד לספק גם מזון מסחרי מאיכות טובה.
חלב עיזים ומוצרי חלב עיזים נחשבים היפואלרגיים (לא אלרגנים) וגם בהם ניתן להאכיל את חיות המחמד.
עוגות גבינה מכילות סוכר ומוצרי גבינה אשר עלולים לגרום לבעיות במערכת העיכול, ולפעמים אף צימוקים העלולים להיות רעילים לחיות מחמד.
פנקייק, בורקס ושאר בצקים מכילים שומנים רוויים בדרך כלל (בגלל השמן) ולכן אינם מומלצים במיוחד לחיות מחמד הסובלות מבעיות עור ומאלרגיות בעור. מוצרים אלה הינם כמובן עתירי קלוריות ואינם מומלצים לחיות הסובלות מעודף משקל.
פשטידות למיניהן עלולות להכיל בצל שהינו רעיל לחיות מחמד והן עתירות שומן בדרך כלל.
גבינות המכילות תוספות כגון בצל, עובש (כמו קממבר וברי), מלבד הסכנה בשלשול משום החלב שבהן, גם הן עלולות להיות רעילות לחיות המחמד.
חג שמח לקוראים ולבעלי החיים שלהם, באשר הם.
*הכותבת הינה ווטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן.