כשהכלב סובל מכשל בכליות
חיות מחמד לא מעטות מאובחנות כסובלות מאי ספיקת כליות. סימני המחלה, זיהוי מוקדם ואמצעי המניעה. ד"ר סמדר טל, ווטרינרית הבית שלנו, מסבירה. שיחות על ארבע

קיימים שני סוגים של אי ספיקת כליות: אי ספיקת כליות כרונית אשר גורמת לירידה איטית בפעילות הכליות במשך תקופה ארוכה, כך שהסימנים הקליניים מופיעים בהדרגה. אי ספיקת כליות כרונית מופיעה כאשר הכליות אינן יכולות יותר להפריש תוצרי פסולת, לייצר הורמונים ולווסת את הרכב הכימיקלים בנוזלי הגוף - פעולות המתבצעות במקרה של תפקוד תקין של הכליות. פעילויות אלו חיוניות לשמירה על בריאות חיית המחמד.
ואי ספיקת כליות אקוטית, אשר מאופיינת בירידה חדה בתפקוד הכליות, אשר גורמת לשינויים בכימיה בגוף, כגון שינויים באיזון הנוזלים והמינרלים. שינויים פתאומיים אלו משפיעים כמעט על כל איבר בגוף. בשל הירידה החדה בתפקודי הכליות, הסימנים הקליניים דרמטיים יותר, מאשר באי ספיקת כליות כרונית.
הסיבה הנפוצה לכשל בכליות הינה "בלאי" כתוצאה מזיקנה. אי ספיקת כליות יכולה גם להיגרם על ידי חומרים רעילים, למשל אנטי פריז של רדיאטורים, תרופות מסוימות לשיכוך כאבים, וסוגי אנטיביוטיקה מסויימים. בנוסף, סוגי דלקת מסוימים גורמים לירידה בתפקוד הכליות.
סימנים קליניים לאי ספיקה מופיעים בדרך כלל כאשר יש למעלה מ- 75% נזק לכליות. הסימנים הבאים עשויים להצביע על כשל כליות. אם חלקם או כולם מופיעים, יש לגשת לבדיקה אצל הווטרינר בהקדם: שינה מרובה, השתנה מרובה, הקאות, ריח רע מהפה, חוסר אכילה יותר מיממה אחת, חולשה או חוסר קואורדינציה בזמן הליכה, דיכאון, אובדן משקל או אובדן מסת שריר.
אין מניעה מלאה
בעוד שלא ניתן למנוע את הסיבות הנפוצות לאי ספיקת כליות, לדוגמא אי ספיקת כליות כתוצאה מ"בלאי" בשל גיל מבוגר, ניתן לטפל בכשל כליות. כלבים וחתולים, החיים מחוץ לבית, נמצאים בסיכון גבוה יותר לכשל כליות, משום שיש להם סיכוי גבוה יותר להיות חשופים לחומרים רעילים לכליות.
לא קיימת דרך ספציפית למנוע כשל כליות, אולם קיימות המלצות כלליות, כגון מתן הזדמנויות תכופות להטיל שתן, אספקה שוטפת של מים טריים ומניעת חשיפה לחומרים רעילים בבעלי חיים, החיים מחוץ לבית.
שכיחות אי ספיקת הכליות עולה ככל שגיל חיית המחמד עולה.
כל גזעי הכלבים והחתולים עלולים לסבול מבעיות כליה, ולכן הווטרינר שלכם עשוי להמליץ על בדיקות דם בגיל צעיר, על מנת לקבל ערכי בסיס לחיית המחמד שלכם. ניתן להשתמש בערכים אלו לצורך השוואה בזמן מאוחר יותר, ולקביעה האם חיית המחמד שלכם סובלת מבעיות כליה או ממחלות אחרות.
בדיקות מעבדה הינן הכרחיות, בכדי לאבחן אי ספיקת כליות כרונית ואקוטית, ובכדי לשלול מחלות אחרות. הווטרינר ייקח בדיקת דם ושתן מחיית המחמד שלכם, על מנת לבדוק ערכי תפקוד שונים של הכליה ולוודא שהסיבה לסימני מחלת הכליה איננה דלקת.

הווטרינר שלכם ייקח בחשבון את ההיסטוריה של חיית המחמד, הבדיקה הפיזיקלית ותוצאות בדיקות המעבדה, בכדי לקבוע האם חיית המחמד שלכם סובלת מכשל כליות אקוטי או כרוני. לעתים אף נדרשת ביופסיית כליה, בכדי לתת פרוגנוזה מדויקת למצב חיית המחמד וצפי אורך חייה.
אי ספיקת כליות אקוטית וכרונית עלולות להיות מצבים מאוד רציניים, אפילו מסכני חיים שדורשים אשפוז. האפשרויות הטיפוליות כוללות: אינפוזיית נוזלים לווריד. מזון רפואי מיוחד בעל חלבון מופחת ורמת מלחים מופחתת, תרופות לייצוב לחץ דם (שהינו תוצר של אי ספיקת כליות), טיפול בהקאות ובבעיות מעיים העזרת מזון ותרופות, טיפול באנמיה - ירידה ביצירת כדוריות דם אדומות, תוספת אשלגן או אשפוז על מנת לתת טיפול תומך.
כאשר חיית המחמד שלכם יציבה מספיק, על מנת לשחררה מהאשפוז, יש לשים לב למצבה ולערוך בקליניקה בדיקות דם ושתן תכופות, שעל פיהן ייקבע בכל פעם המשך הטיפול. יש להקפיד על מתן התרופות להן נזקקת חיית המחמד. אם הדבר הכרחי, חלק מבעלי חיות המחמד יכולים לתת בעצמם נוזלים מתחת לעור בבית, על מנת לשמור על משק הנוזלים בגוף ולאפשר דילול של הצטברות רעלנים, כתוצאה מחוסר סילוקם על ידי הכליות החולות. כל אלו יתרמו לאיכות ואורך חיי חיית המחמד הלוקה בכשל כליות.
הכותבת הינה ווטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד
ברמת-גן. פרטים נוספים באתר.
יש לכם שאלות לד"ר טל? בימי שני מפורסם המדור "רק שאלה" בו היא עונה לשאלות הגולשים. אתם מוזמנים לפנות אלינו - yarok@nrg.co.il