מחלות בדרכי הנשימה של חתולים
כתוצאה ממחלות בדרכי הנשימה, החתולים עלולים לסבול ממגוון בעיות: התעטשויות, שיעול וצרידות. ד"ר סמדר טל מסבירה לנו על המחלות ועל דרכי הטיפול בהן. שיחות על ארבע

מדוע חתולים נמצאים בסיכון?
לרוב, חתולים הנגועים במחלה מגיעים ממכלאות, מהרחוב, או שהיו במגע עם הרבה חתולים אחרים. גורי חתולים נוטים לחלות יותר במחלה, מאחר והמערכת החיסונית שלהם לא בשלה. לחתולים פרסים יש נטייה לבעיות בדרכי הנשימה העליונות, הנובעות ממבנה הפנים הפחוס שלהם.
ההדבקה נעשית על ידי מגע עם ההפרשות מהאף או העיניים של החתול הנגוע. בנוסף, שימוש משותף בחפצים, כגון כלי אוכל או משחקים המזוהמים בהפרשות, עלול גם הוא לגרום להדבקה.
כמה זמן זה נמשך?
משך המחלה תלוי, בין היתר, בגורם האחראי למחלה. 90% ממחלות דרכי הנשימה העליונות בחתולים נגרמים מווירוס ההרפס (Feline herpes-1 ) או הקליצי (Calicivirus). וירוסים אלו אינם עוברים לבני אדם או לבעלי חיים אחרים.
המחלה לרוב נמשכת שבעה-עשרה ימים. חשוב לדעת, שהידבקות בהרפס חוזרת על עצמה לעיתים קרובות. המחלה תתפרץ בשנית, על פי רוב, בעקבות מתח כלשהו, כגון ניתוח, בעל חיים חדש בבית, מעבר דירה וכו'.
לעיתים קרובות המחלה מהווה מעין צינון טורדני בעבור החתול, אבל ישנם מקרים בהם המחלה עלולה להתפתח למצב חמור יותר. אם החתול חולה ברמה כזו, שהוא מפסיק לאכול או לשתות, יש צורך באשפוז עם טיפול תומך, עד אשר יתאושש. גורי חתולים, אשר מפרישים הפרשות רבות מהאף, עלולים אף להתייבש. כיבים כואבים עלולים להופיע בעיניים, באף או בפה. לעיתים עלול להופיע גם חום. בקרב גורים צעירים המצב עלול להתפתח לדלקת ריאות.
איך מאבחנים?
האבחנה נעשית על סמך ההיסטוריה הרפואית של החתול (חיסונים אשר קיבל, מגע עם חתולים אחרים וכו') וסימנים קליניים. אם לחתול יש אפיזודות חוזרות של המחלה, על אף שחוסן, או אם המחלה נמשכת זמן רב, מומלץ לבצע בדיקות למחלות הפוגעות במערכת החיסון של החתול,
איך מטפלים?
מאחר וחלק גדול מהמקרים מתרחשים בעקבות הדבקה בווירוסים, אין טיפול תרופתי יעיל כנגדם. עם זאת, ברוב מחלות דרכי הנשימה העליונות מטפלים באנטיביוטיקה, מאחר וישנה, לעיתים קרובות, מעורבות חיידקית משנית. לעיתים המחלה עלולה להוביל לסימנים כרוניים, כגון דלקות חניכיים, דלקות בלחמית העין (קונג'קטביטיס) ואף סתום.
לא משנה מה הוא גורם המחלה הספציפי, הטיפול הוא אותו טיפול: שמירה על ניקיון של העיניים והאף, יש לוודא שהחתול אוכל ושותה. כאשר מעברי האף סתומים, קשה לחתול להריח את האוכל ולכן הוא עלול להפסיק לאכול, שמירה על מקום מרבץ חמים ויבש, טיפול אנטיביוטי נגד זיהום חיידקי וטיפול מתאים בכיבים בפה ובעיניים.
האם ניתן להחלים?
רוב החתולים אשר נגועים בווירוס ההרפס או הקליצי, יהפכו להיות נשאים של המחלה. הכוונה היא, שהם לא יראו סימנים של המחלה, אך הם עדיין עלולים להדביק חתולים אחרים בה. חתולים הנגועים בווירוס ההרפס, יפרישו אותו בהפרשות שלהם רק במצבי מתח, כגון מעבר דירה, ניתוחים, המלטה וכו'. חתולים הנגועים בווירוס הקליצי ימשיכו לרוב להפריש אותו באופן רציף במשך מספר שנים.
האם יש דרך למנוע את המחלות על ידי חיסון?
החיסון המרובע השנתי אשר מקבלים החתולים, מגן מפני הדבקות בארבעה גורמי מחלה:
רינוטרכאיטיס (הרפס)- מחלה קשה, אשר פוגעת בדרכי הנשימה. המחלה גורמת להפרשות מהאף והעיניים, עיטושים בלתי פוסקים, חום גבוה ודלקת ריאות.
קליצי-וירוס- מחלה נגיפית, אשר פוגעת בדרכי הנשימה. המחלה גורמת להפרשות מהאף ומהעיניים, עיטושים, שיעול, קשיי נשימה ופצעים בפה ובלשון.
כלמידיה- מחלה הנגרמת על ידי טפיל
חתלתלת - מחלה קטלנית נפוצה מאוד, אשר גורמת להקאות ושלשולים, שגוררים התייבשות, ולאחר זמן קצר- למוות.
כפי שניתן להבין, מחלות דרכי נשימה עליונות נפוצות מאוד בקרב חתולים. טיפול מוקדם עשוי למנוע התדרדרות. לכן, אם החתול שלך סובל מהפרשות מהעיניים, או באף, או נראה שמתעטש או משתעל, מומלץ לקחת אותו לבדיקה וטיפול אצל הווטרינר.
הכותבת הינה ווטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן. פרטים נוספים באתר. יש לכם שאלה לד"ר טל? פנו אלינו - yarok@nrg.co.il