"יש קואליציה מקיר לקיר בהתנגדות להפרטת קרקעות המדינה"
כך אמר איש הימין פרופ' יוסי כ"ץ, בכנס נגד הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, שיצר חזית משותפת לסוציאליסטים, ירוקים, ציונים ואנשי דת. "סטודנט שהיה מגיש לי כזאת הצעה היה מקבל בלתי מספיק", אמר פרופ' ערן פייטלסון מהאוניברסיטה העברית, "אנחנו מדברים על העברת הון מסיבית". ח"כ דב חנין: "צריך רפורמה במינהל מקרקעי ישראל, אך השאלה היא אם זו הרפורמה הנדרשת"

היום התקיים באוניברסיטת תל אביב כנס נגד הרפורמה בקרקעות העתידה לעבור במסגרת חוק ההסדרים, תחת הכותרת "הרפורמה במקרקעי ישראל יוצאת לדרך - מי בעד?". את הכנס ארגנה האגודה לצדק חלוקתי. ההתנגדויות שהוצגו לרפורמה היו מרובות: החל מהסיכון בהפרטת הקרקעות להון הפרטי, דרך הסכנה הנשקפת לשטחים פתוחים, בעיות חוקתיות בהחלה, ועצם הניסיון להעביר רפורמה כה חשובה בחוק ההסדרים ולא בהליך חקיקה פתוח וגלוי.
"יש קואליציה מקיר לקיר, בין חוגי הימין לבין חוגי השמאל, בהתנגדות להפרטת הקרקעות", אמר בכנס פרופסור יוסי כ"ץ, הידוע כאיש ימין, "אנחנו צריכים לשכוח מכל שאר המחלוקות שלנו ולהתאחד כנגד הרפורמה הזו". כ"ץ, פרופסור באוניברסיטת בר אילן, העוסק בגיאוגרפיה היסטורית, אמר כי מאז ששמע על הרפורמה, שנתו נודדת. התנגדותו העיקרית לרפורמה אותה נשא בהרצאה נובעת מהציווי התנ"כי "הארץ לא תימכר לצמיתות".
"אני מתנגד באופן עקרוני להפרטות מנוסח ההפרטות המשוגעות. מה שיובא מאמריקה לא ניתן להנחיל למדינת ישראל", הסביר כ"ץ, "כתבתי מכתב לרב עובדיה יוסף. גיליתי שחברי כנסת עוד לא יודעים במה מדובר ואינם מבינים את הסיכונים הכרוכים בכך שהקרקעות יגיעו לידי ההון הפרטי בהתחלה, ומאוחר יותר לידי זרים. מדינת ישראל אינה יקרה כל כך, שלושה שיחיים סעודים קונים את המדינה הזו, ובסוף תהיה להם ריבונות על המדינה".
ערן פייטלסון, פרופסור למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית, ביקר גם הוא את הרפורמה. "סטודנט שהיה מגיש הצעה כזו היה מקבל בלתי מספיק", אמר פייטלסון בכנס. לדבריו, הרפורמה עתידה לעבור ללא דיון ציבורי, ללא הגדרת הבעיות עיקריות במצב הקרקעות כיום, וללא בחינת חלופות לרפורמה. "גם מי שרוצה לשפר את היעילות, ולהוריד את מחירי הקרקע, אזי הוא טועה ומטעה", הדגיש פייטלסון.
"הרפורמה המדוברת היא רפורמה מהותית, לא בשוליים", הוסיף פרופ' פייטלסון, "אנחנו מדברים על שינוי מהותי בשלוש רמות: הראשונה היא אידיאולוגית - יש מעבר מתפיסות
חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) נאם גם הוא בכנס: "צריך רפורמה במינהל מקרקעי ישראל, אך השאלה היא אם זו הרפורמה הנדרשת", הסביר, "בשנים האחרונות היה מהלך של דמוקרטיזציה של מנהל מקרקעי ישראל, אשר בא לידי ביטוי בבג"צ הקשת המזרחית, ובמהלכים ציבוריים משפטיים שהובילו ניסיון דמוקרטיזציה של המנהל. כרגע אנחנו רואים מהלך דרמטי של מהפכה בכיוון ההפוך. זהו מהלך של אנטי-דמוקרטיזציה של המערכת. הוא מכוון את המנהל לכיוון ההפוך, לכיוון של השוק, בו המנהל יתנהל לטובת המערכת הכלכלית, לטובת בעלי המאה".

חנין הוסיף כי המהלך עתיד לפגוע בשיקולים הסביבתיים, ולהעדיף את האינטרסים הכלכליים של הנדל"ן המופרט. בנוגע לטענה כי הרפורמה תפגע בבעלי הדיור הציבורי הדגיש כי כבר היום יש שחיקה מוחלטת של הדיור הציבורי, עם או בלי הרפורמה. חנין התייחס לדבריו של כץ על רכישת קרקעות בידי זרים, ואמר כי גם הוא מודאג מהפרטת משאב ציבורי לידיים זרות, לא משנה אילו ידיים זרות, וכי לדעתו משאב ציבורי צריך להישאר בידי הציבור החי בארץ. חנין הדגיש כי ברפורמה רב הנסתר על הגלוי, ודברים רבים אינם מובנים, גם לחברי הכנסת עצמם, ואמר: "יש כאן מהלך דרמטי אשר עובר בשתיקה מוחלטת".