רפורמת המיסוי הירוק על כלי רכב יוצאת לדרך
שנתיים לאחר שהוצגה הרפורמה לראשונה היא תצא לדרך באוגוסט השנה. מס הקניה על כלי רכב יעלה ב-20% וכלי רכב "ירוקים" יקבלו הטבת מס. הטבת המס למכוניות היברידיות יישארו ללא שינוי וללא קשר למידת הזיהום שהן יוצרות. ובקרוב גם מוניות יהיו ידידותיות לסביבה
◄ טבלת ה"מדד הירוק"

תוכנית המיסוי הירוק על כלי רכב נהגתה במסגרת ועדה בין-משרדית בראשות נציגי האוצר, ועיקריה פורסמו כבר לפני קרוב לשנתיים. העיקרון החדש החשוב ביותר שאותו חידשה הועדה, גם ביחס למקובל בעולם, הוא קביעת "מדד ירוק" שמבוסס על שקלול כלל המזהמים שנפלטים מכלי רכב (להבדיל מפליטת פחמן דו-חמצני בלבד שמקובלת באירופה), דירוג כלי הרכב בהתאם למדד הזה, וקביעת דרגות מס קניה בהתאם לדירוג.
התוכנית המקורית קבעה מנגנון "קנס-פרס", כלומר שמכוניות מזהמות "ייקנסו" בסכום קבוע של כמה אלפי שקלים ומכוניות "ירוקות" יזכו בפטור ממס בשווי של כמה אלפי שקלים.
אלא שייעוץ משפטי שקיבלו אנשי האוצר קבע שלא ניתן "להעניש" את מי שלא ביצע עבירה, ולכן הוחלט להעלות את מס הקניה באופן גורף, ומן הרף הגבוה להעניק הטבות בהתאם למיקום כל מכונית ב"מדד הירוק".
עם זאת, העלאת מס הקניה על רכב מנוגדת לחלוטין למדיניות המוצהרת של כל ממשלות ישראל בעשור האחרון, לפיה יש להוריד את נטל המס שמוטל על כלי רכב במטרה לעודד את התחרות בשוק, לעודד יבוא של כלי רכב חדשים ובטוחים יותר ולצמצם את נזקיהם הבטיחותיים והסביבתיים של כלי רכב ישנים. בהתאם למדיניות זאת ירד בשנים האחרונות מס הקניה על מכוניות נוסעים מ-95% ל-72%.
כעת, לפי התוכנית הסופית מס הקניה על מכוניות יעלה בחזרה לרמה של 92%, ובהתאם לדירוג שלהן ב"מדד הירוק", מכוניות פחות מזהמות יקבלו הטבת מס. אנשי האוצר טענו אתמול שסך גביית מס הקניה מכלי רכב חדשים צפוי לגדול, כחלק מן הצורך להגביר את הגביה כדי לאזן את תקציב המדינה, אולם לטענתם בעיקר הנטל הנוסף יישאו כלי רכב גדולים ומזהמים.

תוכנית המיסוי הירוק החדשה צפויה להיכנס לתוקף כבר באחד באוגוסט השנה, ועלולה לגרור התייקרות של בין כמה מאות לכמה אלפי שקלים במחירי מכוניות חדשות. יחד עם זאת, היות שרבים מיבואני הרכב "תקועים" עם מלאי בלתי מכור של עשרות אלפי מכוניות, סביר מאד להניח שרבים מהם יספגו את תוספת המס בעצמם.
אחת ההמלצות המשונות ביותר של "הועדה למיסוי ירוק", לפיה נקבע שיעור מס מופחת למכוניות היברידיות, נותרה בעינה גם בנוסח הסופי של תוכנית המיסוי הירוק. "רכב משולב מנוע (היברידי)" ישלם לפי התוכנית 30% מס קניה, וזאת ללא כל קשר לרמת הזיהום האמיתי שהוא יוצר. זהו אחד משני החריגים היחידים שבהם מעניק האוצר הטבה לטכנולוגיה במקום הטבה בהתאם
החריג האחר הוא הטבה שתינתן למכוניות חשמליות, כמו מכוניות אשר ייובאו לצורך פרוייקט המכונית החשמלית של חברת 'בטר פלייס'.
למרות שהאנרגיה שדרושה להנעת מכוניות חשמליות מיוצרת בישראל ממקורות מזהמים (הבערת פחם ומזוט בתחנות כח מיושנות) מכוניות חשמליות ישלמו רק עשרה אחוזים מס קניה (לעומת 92% שישלמו מכוניות מזהמות).
הטבה ספציפית נוספת תינתן למכוניות בעלות מנועי דיזל שמצוידות במסנן חלקיקים, גם זה ללא קשר לרמת הזיהום שהן מייצרות בפועל, ואלה ינועו בין 1,500 שקל ל- 4,000 שקל בהתאם לסוג הממיר.
חידוש נוסף בתוכנית הוא הטלת מס קניה על מוניות, אשר עד היום היו פטורות ממיסי יבוא. לדברי אנשי האוצר, היות שמוניות הן כלי רכב שמבצעים קילומטראז' רב במיוחד יש מקום לעודד רכישה ושימוש בכלי רכב '"רוקים".
אחד משינויי המס החשובים ביותר בשוק הרכב צפוי בינואר 2010 עם הפסקת השימוש במודל "קבוצות שווי השימוש" שלפיו מחושב גובה המס שמשלמים בעלי מכוניות צמודות ממקום העבודה.
את מנגנון "מדרגות המס" יחליף מנגנון לינארי ומוגדר כ-2.35% ממחיר הרכב לצרכן. מכוניות היברידיות ומכוניות חשמליות יזכו להטבה נוספת בדמות הפחתת 500 שקל לחודש מסכום המס שמשולם בגינן. להבדיל ממס הקניה, ההפחתה של מש "שווי השימוש" תינתן ללא קשר לנפח המנוע או לדרגת הזיהום.