כלב מתוק: סכרת אצל ההולכים על ארבע
הכלב אוכל ושותה יותר? מצאתם עלייה במספר מנות השתן שלו? יכול להיות שהוא סובל מסכרת. בעזרת טיפול מתאים ניתן להגיע לאיכות חיים טובה. ד"ר סמדר טל מסבירה. שיחות על ארבע

מהי מחלת הסכרת?
כדי להבין את הבעיות הכרוכות במחלות הסכרת צריך להבין כיצד פועל חילוף החומרים של הגוף במצב תקין. הלבלב הוא איבר הנמצא סמוך למעיים ולקיבה בגוף ותפקידו להפריש אנזימי (חלבוני) עיכול והורמונים המווסתים את רמת הסוכר (גלוקוז) בדם. על מנת להתקיים דורשים תאי הגוף גלוקוז. הגלוקוז הוא תוצר הפירוק הסופי של המזון. הוא מתפנה מהדם לתאים בתיווך ההורמון אינסולין המופרש מהלבלב.
במחלת הסכרת קיים מחסור באינסולין או בעיה ביכולת התפקוד שלו, אשר בעקבותיו אין התאים מקבלים את הגלוקוז הדרוש להם. הרעבת התאים מאותת לגוף סימני מצוקה כאילו היה בצום ולכן מתחיל פירוק של עמילנים, חלבונים ושומנים. ניוד מאגרי אנרגיה זה מעלה את רמות הגלוקוז בדם אף יותר. בסופו של דבר עודפי הגלוקוז מפונים בשתן. כאשר הגלוקוז יוצא בשתן הוא מושך איתו גם מים לשתן. הדבר גורם לעליה בייצור שתן. על מנת לפצות על ייצור השתן המוגבר יש שתיה מוגברת. התאים בגוף אינם מקבלים אנרגיה מספקת ולכן הם משדרים לגוף להתחיל ולפרק את מצבורי השומן והשריר, במקביל הם משדרים למוח תחושת רעב. בסופו של דבר זה בא לידי ביטוי באכילה מרובה תוך כדי ירידה במשקל.
אחד מסיבוכי המחלה הינו הופעת קטונים בשתן. כאשר יש בעיה בהכנסת הגלוקוז לתאים הגוף מתחיל לפרק את מצבורי השומן. כאשר יש פירוק של שומן לגלוקוז עלולים להיווצר תוצרי לוואי הנקראים קטונים. מצב זה נקרא DKA (Diabetes Keto Acidosis). את הקטונים ניתן לאתר בשתן. הופעתם עלולה להיות מסכנת חיים ולפעמים אף דורשת אשפוז לצורך מתן נוזלים, תרופות לוריד, מתן אינסולין מסוג אחר ומעקב צמוד.
מה נראה כאשר נחשוד בסכרת?
אכילה מרובה, שתייה מרובה, עליה בייצור שתן, אובדן משקל ודלקות שתן- עודפי הגלוקוז בשתן מהווים מצע נוח לשגשוג של חיידקים בכלבים - המחלה יכולה לגרום לשינוים בעדשה של העין ולהיווצרות מהירה של קטרקט
כיצד מאבחנים?
האבחון מתבסס על לקיחת הסטוריה מפורטת מהבעלים בו הוטרינר ישאל שאלות לגבי הכלב או החתול ובהמשך יבצע בדיקה גופנית שלו. לאחר מכן יש לקחת בדיקות דם מלאות אשר יצביעו על רמת הגלוקוז בדם והתפקוד של איברים נוספים בגוף. חשוב לוודא שאין מחלה נוספת ברקע אשר גורמת לסכרת. ללא טיפול במחלה הנוספת במידה וקיימת לא ניתן יהיה להשתלט באופן מלא ומיטבי על הסכרת. בנוסף יש לקחת בדיקת שתן על מנת לראות מה רמות הסוכר שבשתן והאם קיימת גם דלקת בדרכי השתן.
טיפול
הטיפול בסכרת נעשה על ידי השלמת החסר באינסולין. את האינסולין יש לתת בזריקה תת עורית. השיטה איננה מסובכת והוטרינר שלכם יוכל להדריך אתכם כיצד לעשות זאת בבית. לעולם אין לשנות לבד את מינון האינסולין ללא התייעצות עם הרופא הוטרינר המטפל.
יש לשמור את בקבוק האינסולין במקרר מאחר והאינסולין מתפרק בחום. את האינסולין מומלץ לתת כחצי שעה לפני האוכל. לרוב יש לתת שתי זריקות (בתלות בסוג האינסולין) ביום ולעיתים מצליחים אף לרדת למתן של זריקה אחת
ניטור הסוכר בדם
מומלץ כל חודשיים - עד ארבעה חודשים לבוא למרפאה לבצע "עקומת גלוקוז" על מנת לוודא שלא חל שינוי ברמות הגלוקוז והאינסולין הנדרשות. על מנת לעקוב בבית על אחר רמות הגלוקוז מומלץ לבצע בדיקת שתן יומית. את הבדיקה אוספים בבוקר (לפני מתן האינסולין) ועל ידי "סטיק" (מקל) אשר טובלים בשתן ומשנה את צבעו ניתן לראות מה רמות הגלוקוז בשתן.
ניתן גם למדוד את רמות הגלוקוז בדם בבית בעזרת מכשיר גלוקומטר. בעזרת מכשיר זה דוקרים את בעל החיים באמצעות סיכה וטיפת הדם הניגרת מאפשרת את מדידת רמות הסוכר בדם. בניטור ביתי יש לנהל יומן ולציין בו את רמות הסוכר שנמדדו בבוקר, את זמן הארוחה, זמן מתן האינסולין והכמות שניתנה וכן את ערכי הגלוקוז שלאחר הארוחה. יש לזכור, מאחר ורמות הגלוקוז בדם משתנות במהלך היום, בדיקת דם נקודתית בבית לא מהווה תחליף לעקומת גלוקוז במרפאה.
מדידות פרוקטוזאמין - בדיקה זו משקפת את רמות הסוכר בדם בשבועות האחרונים ולא רק בזמן הבדיקה. היא אינה רגישות לתנודות בסוכר בדם כפי שניתן לזהות בבדיקות תכופות בגלוקומטר.
נורות אדומות
בכל חיה חולת סכרת יש צורך בביקורות ולעיתים שינוי מינוני האינסולין. אולם סימנים מסוימים מחייבים ביקור וטרינרי לפני מועד הביקורת שנקבע. למשל: אם נראה כי בעל החיים אינו מתנהג כרגיל, אם בעל החיים סובל מאובדן משקל, במידה ויש תאבון מוגבר או חוסר תאבון. אם נגלההחמרה בכמות השתייה או ההשתנה (ניתן לעקוב אחר כמות השתייה על ידי סימון שנתות בקערת השתייה של החיה), החיה נראית חסרת התמצאות או מטושטשת, נמדדו סוכר גבוה או קטונים בשתן, במידה ויש סימנים של נפילת סוכר, היפוגליצמיה, אשר בא לידי ביטוי בחולשה, רעידות ולעיתים אף עוויתות. יש לתת טיפול ראשוני בבית על ידי מריחה של דבש או תמיסת סוכר על החניכיים ולהגיע למרפאה.
חיה לא מאוזנת
במידה שהחיה שלכם יוצאת מאיזון באופן תכוף יש לבדוק מספר דברים:
מתן אינסולין נכון - הדגימו לווטרינר שלכם כיצד אתם מודדים את רמת האינסולין הנדרשת ומזריקים אותה לחיה; שימוש באינסולין שפג תוקפו; סוג האינסולין ותדירות נתינתו לא מתאימים; מתן תרופות כמו סטרואידים יכולים להפריע לפעילות האינסולין; הורמונים נקביים יכולים להפריע לפעילות האינסולין מומלץ לעקר לאחר הגעה לאיזון.
מחלת הסכרת הינה נפוצה בכלבים וחתולים אך בעלת טיפול. בסופו של דבר, בעזרת טיפול מתאים ניתן להגיע לאיכות חיים טובה והארכת חייו של בעל החיים שלנו.
הכותבת הינה וטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן. פרטים נוספים באתר. יש לכם שאלה לד"ר טל? פנו אלינו.