עתירה: לחזור לשלם קצבאות לעובדים מעזה שנפצעו בישראל
זאת לאחר שבדצמבר אישר בנק ישראל לבנקים להפסיק את ההתקשרות עם מקביליהם ברצועה, ובעקבות כך עובדים שנפצעו בתחומי המדינה הפסיקו לקבל קצבאות נכות. ארגון עדאלה: "מניעת העברת הקצבה לזכאים מרצועת עזה מהווה הפלייה פסולה על רקע אתני ולאומי"

פלסטינים בבית קפה בעזה עוקבים אחרי הדיווחים על הבחירות בישראל צילום: רויטרס
בחודש דצמבר אישר בנק ישראל לבנק דיסקונט ובנק הפועלים להפסיק את התקשרויותיהם עם הבנקים הפלסטינים ברצועת עזה. כתוצאה ממהלך זה הפסיק הביטוח הלאומי לשלם גמלאות נכות לפלסטינים ברצועת עזה, אשר נפצעו במהלך עבודתם בישראל. בעתירה טוענת עדאלה כי ההפסקה הובילה לפגיעה מוחלטת בביטחון הסוציאלי של מקבלי הגמלאות, שכבר שמונה חודשים שלא קיבלו את מקור ההכנסה היחיד שלהם. לדברי הארגון, כל הצדדים טענו שהמוסד לביטוח לאומי מחפש דרכים חלופיות להעברת הקצבאות לזכאים בשיתוף עם משרד הביטחון, משרד האוצר והרשות הפלסטינית, אך חלפו יותר משמונה חודשים ולא קרה דבר.
בהודעה
שפירסם עדאלה נטען כי מדובר "בפלסטינים תושבי עזה שנפגעו בעת עבודתם בישראל, לאחר ששילמו מסים למוסד לביטוח לאומי ולגופים אחרים בישראל, כנדרש בחוק. בהתאם לכך, הם הגישו תביעות לקיצבאת נכות מהביטוח הלאומי בעקבות פציעות שחוו בעת עבודתם, כפי שמציין החוק, הם עברו את הבדיקות רפואיות והועדות הפנימיות הנדרשות, וזאת בהתאם לנהלי המוסד לביטוח לאומי. החוק קובע כי עם קבלת הזכאות לקיצבה מהמוסד לביטוח לאומי, קיימת חובה להעביר את הקיבצה, מידי חודש בחודשו, כאשר הפסקה או מניעת העברת הקיצבה נחשבת לעבירה על החוק. בהתאם לנתונים שמסר החשב הכללי של הביטוח הלאומי, מספר העובדים מרצועת עזה הזכאים לקבלת קיצבת נכות עומד על כ-700 אנשים".
עו"ד סאוסן זהר טענה בעתירה כי "בג"ץ קבע בעבר כי קצבאות הביטוח הלאומי הינן קניינם של הזכאים, והפגיעה בהם הינה פגיעה בזכות החוקתית לקניין ומנוגדת לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו". עו"ד זהר כי "העברת הקצבאות לזכאים ישראלים ומניעת העברתה לזכאים מרצועת עזה מהווה הפלייה פסולה על רקע אתני ולאומי".