כשלכלבה יש דלקת ברחם
הכלבה שלכם חלשה, חסרת תאבון ושותה הרבה? ייתכן והיא סובלת מפיומטרה. וטרינרית הבית, ד"ר סמדר טל, מסבירה. שיחות על ארבע

ללא טיפול, הכלבה עלולה למות צילום: SXC
המילה פיומטרה מקורה מלטינית, פיו=מוגלה, מטרה=רחם. רעלנים וחיידקים חודרים את קיר הרחם ועוברים לזרם הדם, מה שגורם להשפעה מסכנת חיים. ללא טיפול ראוי הכלבה תהיה בסכנת מוות.
מתי יחשוד הוטרינר בפיומטרה?
לרוב מדובר בכלבות בגיל ביניים, שש שנים ומעלה. כחודש - חודשיים לאחר הייחום האחרון. הכלבה לרוב תראה סימנים של חוסר תאבון, שתיה והשתנה מרובה. לעיתים אף הקאות ושלשולים. דלקת רחם היא מחלה רב מערכתית, המשפיעה בדרכים שונות על מערכות רבות בגוף.
במקרה ומדובר על פיומטרה פתוחה, צוואר הרחם פתוח ואז נוכל לראות הפרשות חומות, צהובות, שחורות או אדומות מוגלתיות ומסריחות מהנרתיק. במקרה של פיומטרה סגורה, צוואר הרחם סגור. במקרים אלו אין הפרשות מהנרתיק והאבחון קצת יותר קשה. בבדיקות דם נוכל למצוא במקרים רבים עליה בספירה של תאי הדם הלבנים. בצילומי רנטגן יתכן ונראה רחם מורחבת, אך לעיתים יש צורך בביצוע אולטראסאונד על מנת לאשש את האבחנה.
איך הכל מתחיל?
בכל מחזור ייחום של הכלבה דופן הרחם מתעבה לצורך הכנה להריון. בשלב כלשהו במצב פתולוגי חלק מהרקמה הולכת ומתעבה ומתמלאת בדם, מצב זה נקרא "ציסטיק אנדומטריאל היפרפלסיה",
רקמה זו מהווה מצע מצוין להיווצרות דלקת cystic endometrial hyperplasi. ההורמון פרוגסטרון מעורר גדילה של בלוטות מפרישות בדופן הרחם. כמו כן הוא גורם לסגירה של צוואר הרחם ולדיכוי של התכווצויות שריר הרחם. ברגע שיש כניסה של חיידקים מהנרתיק לחלל הרחם מתחילה הדלקת ובסופו של דבר הרחם מתמלאת במוגלה.
איך מטפלים?
הטיפול הנפוץ והמומלץ ביותר הינו עיקור. ויש להבין שלעתים מדובר ממש בניתוח חירום אם הכלבה בסכנת חיים. הניתוח מבוצע כמו עיקור אך הוא מורכב בהרבה מעיקור פשוט. יש להיזהר שתוכן הרחם המוגלתי לא ישפך לחלל הבטן, כמו כן יש להיזהר מפני דימומים, בשל כלי דם מורחבים באיזור.
חשוב מאוד להוציא את השחלות בניתוח על מנת לוודא שלא תהיה כל השפעה הורמונאלית בעתיד.
טיפול אנטיביוטי ניתן תוך כדי הניתוח ולאחריו, לעיתים יש צורך אף בשיכוך כאבים לאחר הניתוח. במקרים רבים ישנו צורך אף באשפוז במרפאה לאחר הניתוח על מנת לוודא שמצבה של הכלבה יציב.
יתרונות הטיפול כירורגי- הרחם הנגועה אשר גורם לסימני מחלה מוצא במהירות החוצה ואין סכנה לחזרתיות. חסרונות הטיפול כירורגי- לעיתים הניתוח מבוצע בבעל חיים אשר מצבו לא יציב.
האם יש אופציה אחרת לטיפול?
במצב של פיומטרה פתוחה ישנה אפשרות של טיפול הורמונאלי בשילוב אנטיביוטיקה. הטיפול ההורמונאלי עוזר לפתיחה של צוואר הרחם ומעודד כיווציות של הרחם, כתוצאה מכך התוכן המוגלתי יוצא החוצה.
במצב של פיומטרה סגורה יש לדאוג לפתיחת צואר הרחם על ידי הזרקת תשלובת תרופות ואז לטפל כפיומטרה פתוחה. יתרונות הטיפול התרופתי- אופציה להריון עתידי של הכלבה, יש לקחת בחשבון שלעיתים הרחם כל כך מצולק כך שהריון לא תמיד יהיה אפשרי, וכן שחזרתיות הפיומטרה כמעט ודאית. טיפולים מסוג זה מומלצים במקרה שאין אפשרות להרדמת הכלבה לצורך ניתוח.
מניעה
על מנת למנוע מצב מסכן חיים זה ההמלצה היא לעקר. פעמים רבות בעלים מתלבטים האם לעקר עקב החשש מההרדמה והניתוח אך יש לקחת בחשבון שפיומטרה הינה מחלה שכיחה ומסכנת חיים. העיקור, כמובן, מונע מחלות נוספות רבות וריבוי אוכלוסין ולכן מומלץ ביותר.
הכותבת הינה וטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן. פרטים נוספים באתר. יש לכם שאלה לד"ר טל? פנו אלינו.