עשור של עסקים ירוקים (ובלי להזכיר את אל גור)
בעשר השנים האחרונות עבר תחום העסקים הירוקים מהפכה של ממש ומנישה איזוטרית שלא עניינה הרבה אנשים הפך לאחד התחומים החמים ביותר בכלכלה העולמית. מי היה מאמין לפני עשר שנים שוול-מארט תדרוש מספקיה שקיפות סביבתית ושג'נרל אלקטריק תבין שלא רק הדולר ירוק. עסק ירוק
אם מישהו היה מתאר תרחיש שכזה בשנת 2000 היו חושבים שהוא מטורף או על סמים. היום זה סיפור חשוב, אבל אף אחד לא נופל מהכיסא כשהוא קורא את זה. בעשר השנים האחרונות עבר תחום העסקים הירוקים מהפכה של ממש ומנישה איזוטרית שלא עניינה הרבה אנשים הפך לאחד התחומים החמים ביותר בכלכלה העולמית.
המהפכה הירוקה של העשור האחרון לא היתה רק בתחום העסקים הירוקים. היא היתה גם תרבותית, פוליטית, חינוכית וטכנולוגית. קשה גם לנתק בין הדברים כי בסופו של דבר כולם חלקים של אותה רשת וקשורים ביניהם בקשרים מסועפים. עדיין, ננסה להתמקד בעסקים ירוקים ולהבין מה בדיוק קרה שם בעשר השנים האחרונות.

היו לא מעט רגעים מכוננים בעשור האחרון מבחינת העסקים הירוקים, אבל לדעתי החשוב ביניהם אירע ב-9 במאי 2005. באותו יום השיקה חברת ג'נרל אלקטריק את תוכנית Ecomagination. באירוע ההשקה, אמר מנכ"ל החברה, ג'פרי אימלט, כי "אקומג'יניישן היא מחויבותה של ג'נרל אלקטריק להתמודד עם אתגרים כמו הצורך במקורות אנרגיה יותר יעילים ונקיים, הפחתת פליטות ומים נקיים. "ואנחנו," הוסיף אימלט, "מתכוננים לעשות כסף תוך כדי כך. עבור עסקים יותר ויותר 'ירוק' הוא ירוק".
אי אפשר היה לנסח זאת יותר טוב וכשהדברים באו ממנכ"ל ג'נרל אלקטריק ולא ממנהל חברה שמוכרת סבונים מהמפ, או בגדים מכותנה אורגנית, הם קיבלו משמעות מיוחדת, שלא לומר עוד הרבה אזניים קשובות. זו היתה הפעם הראשונה שחברת ענק הודיעה בפומבי על מחויבותה לסביבה ועל כך שהיא מתכוננת להרוויח מכך כסף – ג'נרל אלקטריק העריכה כי היא תכפיל את מכירותיה ממוצרים ושירותים בעלי ערך סביבתי מעשרה מיליארד דולר ב-2004 ל-20 מיליארד דולר ב-2010. השנה דיווחה החברה כי ב-2008 המכירות ה'ירוקות' הסתכמו
ג'נרל אלקטריק אותתה למעשה לשוק כי מבחינתה השוק הירוק הוא הזדמנות עסקית שאמור לתרום לצמיחת החברה, לייצור מוצרים חדשים, הגדלת שווקים קיימים, הידוק הקשרים עם הלקוחות. במילים אחרות, מקור ליצירת ערך עסקי משמעותי עבור החברה. היו כבר כמה חברות גדולות שכבר אימצו תפיסה דומה למדי כמו דופונט או BP, אבל אף אחת לא הציבה את עצמה בקו החזית כמו ג'נרל אלקטריק לטוב ולרע.
ג'נרל אלקטריק לא נותרה שם לבדה הרבה זמן. חברות גדולות אחרות הבינו את ההזדמנויות העסקיות הטמונות במיזוג המרכיב "הירוק" בליבת העסקים שלהם והצטרפו בזו אחר זו. כמובן, שגם המודעות הגוברת והולכת בקרב צרכנים לנושא הסביבתי, סיום הוויכוח לגבי ההתחממות הגלובלית כן או לא ומי אחראי לה וההייפ סביב הנושא, תרמו להחלטות הללו.
חשוב גם להזכיר את הכניסה של וול-מארט לתמונה. לי סקוט הודיע כבר בסוף 2005 כי לוול-מארט שלוש מטרות עיקריות: שכל צריכת האנרגיה שלה תגיע מאנרגיה נקייה, לייצר אפס פסולת ולמכור מוצרים שתומכים במשאבים הטבעיים שלנו ובסביבה. "כאחת החברות הגדולות בעולם, עם נוכחות גלובלית גוברת, בעיות סביבתיות הן הבעיות שלנו", הוא אמר אז. הנוכחות של וול-מארט בגזרה, גם אם היא גרמה לרבים לעקם את האף בהתחשב בעבר וגם בהווה של החברה, נתנה לתחום הירוק הכשר מחמיר ביותר, דומה לזה של הבד"צ. אם גם וול-מארט שם, אמרו לעצמם רבים, כנראה שיש דברים בגו.
המהפכה לא התחוללה רק למעלה, אצל החתולים השמנים. גם בגזרת הסטארט-אפים הדברים השתנו בעשור האחרון בזכות המירוץ לפיתוח טכנולוגיות ירוקות. ב-1999 השקעות בטכנולוגיות אנרגיה נקייה הסתכמו בפחות מאחוז אחד מסך ההשקעות של קרנות הון סיכון. ב-2005 המספר הזה קפץ ל-4.2%, או 917 מיליון דולר וב-2009 הוא הגיע לכרבע מסך ההשקעות עם 4.85 מיליארד דולר, שמימנו 356 עיסקאות (השיא במונחי דולרים היה ב-2008 - 7.6 מיליארד דולר).
הגידול בהשקעות הירוקות מסמל את החיפוש אחרי הגביע הקדוש שמאפיין את העשור האחרון – הטכנולוגיה שתוכל לספק אנרגיה נקייה באופן מסחרי וכדאי מבחינה כלכלית. עם הזמן, ההגדרה הזו התרחבה גם לתחומים נוספים כמו מים לדוגמה. המשקיעים הפנימו בשנים האחרונות כי אנרגיה ומים הינם תחומים בהם המשאב הקיים צפוי להיות במחסור וכי מדובר כאן בשווקים של טריליוני דולרים שבהם נוצרות הזדמנויות לטווח הארוך.
קרנות הון סיכון כמו קליינר פרקינס, קושלה ונצ'רס, DFJ ואחרים ביחד עם משקיעים פרטיים, קרנות פנסיה וממשלות פיזרו את השקעותיהם בשורה ארוכה של טכנולוגיות, החל מסולאר ורוח, דרך דלקים על בסיס אורגני וכלה בפיתוח הרשת החכמה ומכוניות חשמליות. הטרנדים בתוך התחומים משתנים כל הזמן (עכשיו לדוגמה השקעות ברשת החכמה, אחסון אנרגיה ובמכוניות ידידותיות לסביבה תופסות תאוצה), וגם רמת ההתלהבות של המשקיעים שכבר היתה בממדים של בועת האינטרנט, צמחה למעמקים ושבה ומטפסת משם, אבל ההבטחה שמזינה את ההשקעות עדיין שם. עם זאת מי שמחפש אקזיטים ותשואות מרשימות על השקעה יאלץ כנראה להמתין לעשור הבא.
מימד חשוב של ההשקעות בטכנולוגיות ירוקות הוא הפיזור הגיאוגרפי שלהן. ב-2009, לדוגמה, 20% ממהשקעות היו מחוץ לארצות הברית ובעיקר באירופה. ההשקעות לא נעצרות שם ואפשר למצוא גם יותר ויותר מהן בסין, הודו ובמקומות אחרים שלא היו בכלל על המפה של המשקיעים לפני עשור. זו רק אינדיקציה אחת למגמה נוספת חשובה שאיפיינה את העשור הזה – גלובליזציה של תחום העסקים הירוקים.
הדומיננטיות האמריקאית עדיין כאן, אבל זה כבר לא מעצמת על ושאר העולם כפי שהיה פעם. רחוק מכך. דוגמה לכך אפשר למצוא במחקר שהתפרסם בחודש שעבר ומצא כי מתוך 1.05 מיליארד דולר שהשקיעה ממשלת ארצות הברית בטכנולוגיות נקיות, כחלק מחבילת התמריצים הכלכלית שאושרה בתחילת השנה, 84% הלך לחברות בתחום אנרגיית הרוח מחוץ למדינה. כלומר, גם כשארצות הברית כבר משקיעה היום בפיתוח אנרגיות נקיות, חלק משמעותי מהכסף זולג לחברות מחוץ לארצות הברית שמייצרות את הציוד ומפתחות את הטכנולוגיות.
הסינים בעיקר הפכו לכוח דומיננטי בשנים האחרונות, לא רק כמי שעכשיו מזהמים יותר מהאמריקאים, אלא כמי שגם נחושים לנצל את ההזדמנויות הירוקות כמנוף כלכלי עד תום. "סין נעה קדימה", הסביר האל הרווי מ-ClimateWorks בראיון לתומס פרידמן. "הם רוצים להיות מובילים בטכנולוגיה ירוקה..ויש להם את הפריסה האגרסיבית ביותר של אנרגיה מתחדשת בעולם מבחינת רוח, סולאר ואנרגיה גרעינית", הוא הוסיף. גם בממשל אובמה מזהים זאת ובמסמך פנימי הזהירו יועציו הכלכליים שאם ארצות הברית תיכשל באימוץ תוכנית להפחתת פליטות גזי החממה, היא תמשיך בתהליך של איבוד הדומיננטיות העולמית בתחום טכנולוגיות האנרגיה הנקייה.
אבל אם יש משהו שהאמריקאים טובים בו זו צריכה ובעשור האחרון הם היו המנוע שדחף גם התפתחות הצריכה הירוקה, החל בטויוטה פריוס שהתחילה להימכר בתחילת העשור והפכה עם הזמן לסמל סטטוס ירוק, שגם כוכבי הוליווד התגאו בו וכלה בתעשיית המזון האורגני שצמחה מנישה קטנה לתעשייה של 25 מיליארד דולר. במקביל, ציוד ופריטים ירוקים שפעם היו קשים להשגה ומאד יקרים הפכו בשנים האחרונות להרבה יותר נגישים (עיין ערך וול-מארט לדוגמה) וגם המחירים כבר לא כל כך בשמיים.
אז זהו, היה לנו עשור של מהפכה ירוקה עם שינויים בדינמיקה של עולם העסקים ושל הצרכנים כאחד. זה היה עשור שבו למעשה נוצקו היסודות בכל התחום המרתק הזה שנקרא עסקים ירוקים, אשר לפני עשר שנים היה בעיקר משאלת לב והיום הוא תחום דינמי ומשגשג. מה מחכה לנו בעשור הבא? בעיקר הרבה עבודה קשה ליצור את הסביבה העסקית, החקיקתית והתרבותית שתאפשר להתמודד עם כל האתגרים הקשים שמצפים לנו בהמשך הדרך מבחינה סביבתית וחברתית כאחד. שיהיה לנו בהצלחה!