יום ברציף הדייגים - החצר האחורית והמוזנחת של נמל אשדוד
לכלוך, הזנחה קשה וזוהמה, אלה התנאים בהם עובדים דייגי אשדוד. לדבריהם, חברת נמל אשדוד עושה הכל כדי לסלק אותם מהמזח ומצב הדגה הוא מהקשים בארץ בגלל המזהמים. כעת הם יוצאים למאבק. "זו לא המטרה, אבל לא נהסס לנקוט באמצעים חמורים", הם מזהירים

בשבוע שעבר פורסם שדייגי העיר פותחים במאבק נגד חברת נמל אשדוד. השבוע יצאנו לביקור בנמל, ונחשפנו למציאות הקשה שבה הם פועלים יום יום. "לדייגים יש דימוי בעייתי, אבל במבחן המציאות זה לא נכון. אנחנו אנשים שקטים שמבקשים להתפרנס בכבוד. זהו, נגמרו הימים שנמל אשדוד עושה ככל העולה על רוחו", מקדם את פני אחד הדייגים.
"אנחנו כאן כדי לעמוד ולשמור על זכויות הדייגים", אומר חבר הוועד חיים חג'ג, שהפך לדובר של חבריו. חג'ג, בחור מבושל ומחוספס. הוא דייג שלא מתפרנס מדיג. כיום הוא בעליו של גן אירועים.
העוולות שנגרמו ועדיין נגרמות לחבריו, גרמו לו להרים את הכפפה ולצאת למאבק של אנשים קטנים מול חברת ענק. אין להם אמצעים, אין להם סוללת עורכי דין, אבל יש להם כוח רצון, נחישות ואמונה שהצדק ינצח.
כבר כמה שנים שמתעלמים מדרישותיהם של הדייגים, אבל גם עכשיו, אחרי שהחליטו לפנות למאבק, חשוב להם להבהיר שזה ייעשה בדרך ראויה. בשלב הראשון הם ינסו ליצור הידברות. אם זה לא יעזור, הם כבר יגרמו לצד השני לרצות לשמוע את קולם.
"אנחנו לא
נוכחות עיתונאי ברציף הדייגים היא לא משהו שכיח. "אתה צריך לישון פה שבוע שלם רק כדי להבין עם מה אנחנו מתמודדים", אומר לי הדייג אלישע, "מה שקורה פה זה בושה וחרפה. אף אחד לא סופר אותנו. יש פה חולדות ויש פה מחלות. אין לנו יכולת להתמודד עם הבעיות. תראה סביבך, הכל מלוכלך, אף אחד לא סופר אותנו".
רק לפני מספר שבועות החליטו הדייגים שנמאס להם לראות כיצד רומסים את הזכויות שלהם. כפועל יוצא, הם החליטו על הקמת ועד פעולה שייצג אותם מול כל הגורמים הרלוונטיים.

"לכל כיוון שתסתכל, אני יכול לספר לך סיפור במשך שעה על איך דפקו אותנו", מעיר אחד מהם. הוא מצביע על המדרגה הגבוהה שנאלצים הוא וחבריו לרדת כדי להגיע לסירה שלהם. "בקלות אפשר להחליק", הוא אומר בתסכול כשסיגריה בוערת בין שפתיו.
"אני אפילו לא מדבר איתך על זה שבשנים האחרונות נמל אשדוד התרחב והתעצם בבניית היובל והארכת שובר הגלים. הדבר הזה שינה את כל שטחי העבודה והיציאה לדיג והאריך את נתיבי וזמן ההפלגה, ולכן העלויות שלנו הרבה יותר גבוהות. בקיצור - להיות דייג זה להזדמבר בשקט".
ואם לא די בקשיים שמערימים על הדייגים נמל אשדוד ומשרד החקלאות, מצב הדגה באשדוד רק מוסיף על הקושי. אם בארץ מציאות הדגה מוגדרת כלא קלה, בעיר הנמל הגדולה בישראל ניתן להגדיר אותה כקשה ביותר.
"מצב הדיג הוא בגדר אסון אקולוגי, עד כדי כך שלמעלה מ-75 אחוזים מסירות הדיג באשדוד לא פעילות", אומר חג'ג'. "למה? מהסיבה הפשוטה שאין דגים באשדוד. ברוב סירות הדיג היציאה לים אינה כלכלית. בחישוב פשוט עולה כי ההוצאות גבוהות הרבה יותר מההכנסות.
"אגב, פורסמו מאמרים רבים בעניין. למשל, מאמר שפורסם על ידי אגף הדיג במשרד החקלאות מחזק את הקביעה כי היציאה לדיג אינה כלכלית. ישנו גם סקר של אגף הדיג שהתפרסם ומוכיח ירידה של 73 אחוזים מפוטנציאל הדגה בארץ בכלל. לצערי הרב, באשדוד המצב חמור אף הרבה מעבר לכך".
זה משפיע על מחירי הדגים?
"לא. כיום רוב הדגים מיובאים, כך שזה לא משפיע על המחירים".
חג'ג' אומר כי באחרונה התפרסמו מחקרים שקושרים באופן ישיר את זיהום הים לדלילות הדגים באיזורי הדיג. "מציאות הדגה בארץ היא בגדר אסון, וזה בגלל זיהום הים", הוא אומר. "האיזור שלנו הוא אחד האיזורים המזוהמים ביותר בארץ, בשל הזרמת חומרים מזהמים על ידי מפעלים שונים. אגן כימיקלים למשל. ישנם גם את בתי הזיקוק והזיהום שנגרם מאוניות שעוגנות בנמל.
"הזיהום הגדול ביותר הוא השפדן. מספר קילומטרים בודדים צפונית לאשדוד ודרומית לקיבוץ פלמחים, מוזרמים באופן קבוע ושוטף הביוב הגולמי של אזור גוש דן בעומק של כמה קילומטרים בלב ים.
"זו הסיבה שמצב הים באשדוד הוא מהגרועים ביותר ביחס למציאות הקטסטרופלית שגם ככה קיימת. המציאות הזו הובילה באופן ישיר להפסדים עצומים ביותר. זו הסיבה שישנן סירות רבות שאינן פעילות. הדיג כבר לא משתלם".
אתה מתאר מציאות בלתי הפיכה. אולי כדאי שתוותרו?
"אני אראה לך מחקרים ודוגמאות של המכון לחקר הימים, שלקחו דגימות ופרסמו בכלי התקשורת, שמקור ההרס של הדגה הוא תוצאה של זיהום. למזלנו, בשנים האחרונות ישנה השתדלות מצדו של המשרד להגנת הסביבה להגביל את ההזרמה ולהפחית אותה.
"היום מצב הדגה הוא הסיכוי האחרון להציל את רצועת הים שלנו לדורות הבאים, אחרת אין מצב שבעוד שנה או שנתיים יהיו דגים בים. למעשה, אנחנו דואגים לדור ההמשך שיהיו דגים בים.
"הסיבה השנייה שגרמה לנו להשמיע את קולנו ולצאת למאבק היא העובדה שאין פיקוח מסודר על נושא הדיג. בכל הארצות הנאורות ואפילו ברוב מדינות העולם השלישי, כמו מצרים, סודן ומדינות אחרות באפריקה, יש הגבלות וויסות של איזורי דיג, בעיקר של ספינות המכמורתנים (ספינות שגוררות רשת בקרקעית הים וחורשות חריש עמוק את הקרקעית, מ"ג').
"תבין, במדינות האלה סוגרים אזורים שלמים לתקופות מסוימות לצורכי דיג. אבל במדינת היהודים זה לא היה מעולם. רק לאחרונה החלו לשקוד על תקנות דיג חדשות שכוללות הגבלות, סגירות וויסות דיג. שתי הסיבות שציינתי הן הסיבות המרכזיות שהובילו לקריסת הדיג".
אתם מתלוננים על משרד החקלאות. איך נכנס לתמונה נמל אשדוד?
"בשנים האחרונות נמל אשדוד מכביד ומנסה לצמצם את כמות הדייגים בנמל. הנוכחות שלנו לא מוצאת חן בעיניהם. הם מתרצים זאת בכל מיני בעיות בטיחותיות של הסירות הקטנות בתוך נמל תעשייתי ענק.
"לדעתנו, הסיבה האמיתית היא שהם רוצים להשתלט על רציף הדיג ולעקור את הדייגים מנמל אשדוד. לכן הם פועלים בכל מיני דרכים לצורך מטרה זו. כך למשל הם לא מוכנים לתת לדייגים לצרף עובד שאין לו רישיון דיג, למרות שהחוק לא מחייב שהמתלווה יהיה בעל רישיון דיג. זה מהווה בעיה קשה לדייגים.
"נמל אשדוד מחייב את הדייגים לעגון ברציף הפוספטים, כאשר ישנה הזרמה של הפוספטים לאוניות. כל סירות הדיג שעוגנות ברציף הזה מתמלאות בשכבות של פוספטים וכמובן שהדייגים נמצאים באותו זמן על הסירות שלהם. זה ממש לא תקין. הרי ידוע והתפרסמו מחקרים שהפוספטים מסרטנים. עד כמה שידוע לנו, אחוז התמותה של העובדים שנחשפו לפוספטים הוא גבוה בכל קנה מידה".

בשנים קודמות פעלו בנמל למעלה מ-56 סירות דיג, כיום נותרו בו 36 סירות בלבד, וכעת הדייגים מבקשים לנסות להסדיר את עבודתם השוטפת. כצעד ראשון הם החליטו, כאמור, להקים ועד עובדים מסודר שייצג את האינטרסים שלהם מול נמל אשדוד ומול שאר הגופים הרלוונטיים.
"רק לאחרונה הגענו למסקנה חד-משמעית כי ההזנחה והעוול שנגרם לציבור הדייגים באשדוד לא יגיעו לפתרון מאליהם", אומרים חברי הוועד. "זו הסיבה שהרמנו את הכפפה וכצעד מקדים שיגרנו מכתב להנהלת הנמל עם דרישותינו. יש כאן עבירות ופעולות בלתי חוקיות של נמל אשדוד כלפי ציבור קטן ודומם, שמדינת ישראל הרסה את מקור פרנסתו.
"לדייגים יש את האפשרות להשבית את הנמל בדיוק כמו עובדי הנמל, אבל אנחנו לא מעוניינים להגיע למצב הזה. נמל אשדוד מנסה לדכא את הדייגים כדי להעיף אותם מהנמל. אנחנו מרגישים שפשוט ממררים לנו את החיים".
לפני כשבועיים, שלחו חברי הוועד מכתב ארוך ומפורט להנהלת הנמל ולמחלקה המשפטית שלה, עם עותק למשרד החקלאות. במכתב פרסו הדייגים את מצב הדגה הקשה במדינה שנגרם, לטענתם, כתוצאה מסדרת מחדלים של ממשלות ישראל.
חברת נמל אשדוד היא רק חלק מהבעיה שלכם.
"מדינת ישראל הרסה את מקור פרנסתם של עשרות דייגים בארץ, שנקלעו לחובות והפסדים עצומים, ללא שום יכולת לשנות את המצב הזה. בנוסף להרס מקור פרנסת הדייגים, ישנה רשימה ארוכה של עוולות שהדעת לא סובלת. לא הגיוני שיפגעו בנו, הדייגים, שגם ככה המצב שלנו לא פשוט ומורכב, ואנחנו נשב בחיבוק ידיים".
אחת הבעיות המרכזיות איתן מתמודדים הדייגים היא הקפאת רישיונות עגינה. "בדרך בריונית, שרירותית ובלתי חוקית, נמל אשדוד מאיים באי חידוש רישיון עגינה לדייגים פעילים למעלה מ-20 שנים", הם קבלו במכתבם. "הם מנמקים את זה בכך שהסירה באפסנה, וזאת אחרי שדייגים שילמו כל השנים את תשלומי העגינה. בל נשכח שהיציאה לדיג ברוב הפעמים מותירה הפסד וחוסר כדאיות".
הדייגים בנמל אשדוד מחויבים בתשלום כניסה לעצמם ולמכוניותיהם. "האם יעלה על הדעת שעובדים ישלמו עבור כניסה למקום עבודתם?", תוהים חברי הוועד. "כל הדייגים בארץ בשאר הנמלים פטורים מתשלום כניסה, למעט הדייגים באשדוד. למנהל הנמל יש את הסמכות לפטור את ציבור הדייגים מתשלום כניסה".
חברי ועד הדייגים מלינים על כך שחברת נמל אשדוד מחלקת את צריכת החשמל של כל רציף הדיג לכלל הדייגים באופן שווה, על אף העובדה שישנם דייגים בעלי צריכת חשמל גבוהה יותר, בעוד שישנם אחרים שלא צורכים כלל חשמל.
"נמל אשדוד לא מוכן לחבר מוני חשמל, גם כאשר ישנה הסכמה של כלל הדייגים לחיבור מוני חשמל. מדובר בהחלטה שאינה חוקית", אומר חג'ג', שהגיש תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות בנושא נגד חברת הנמל.
הדייגים סיפרו השבוע, כי פעמים רבות הובטח להם על ידי אגף הדיג במשרד החקלאות כי ייבנו מחסנים לכלל הדייגים ויוסדר הרציף. "אגף הדיג התחייב לא אחת כי יוסדרו מחסנים במקום אלה הקיימים, שהם לא בטיחותיים ומהווים מפגע בטיחותי ותברואתי גם יחד", הם כתבו במכתבם.
בסיור שערכנו בין המחסנים, נחשפנו לצחנה, מזרונים מרופשים ולכלוך סביבתי. "זו מדינת ישראל", אומר הדייג אלישע, "עד שאתה לא יוצא למלחמות ומראה שאתה לא פראייר, אף אחד לא סופר אותך. אנחנו מתחילים את המאבק ברגוע, אבל אם נצטרך, כל המדינה תשמע עלינו".
"איך אמרת קוראים לך", פנה אלי בחור שקט שעד לאותו רגע לא דיבר. "כל מה שנאמר פה זה לא איום. אם יהיה צורך, אנחנו נהפוך את האיומים למציאות".
תגובת משרד החקלאות: "משרד החקלאות ופיתוח הכפר אינו אחראי על פעילות נמל אשדוד, אך פועל רבות לקידום רווחת הדייגים באיזור. המשרד מממן את הפעילות השוטפת של ניקיון הנמל ופועל לשיפור תנאי העגינה והשירותים הנלווים. במקביל, פועל המשרד בשיתוף פעולה עם הנהלת הנמל ובתקופה הקרובה מתוכנן להשקיע כספים נוספים בשיקום המחסנים והתשתיות בנמל.
"באשר ליחסים בין הנהלת הנמל לדייגים, כאמור, אין הדבר באחריות משרד החקלאות, אך המשרד דוגל ביחסי עבודה המחייבים מחד את הנהלת הנמל למתן השירותים הנדרשים לדייגים ומאידך את הדייגים בעמידה במחויבותם לשמירה על סדר וניקיון ולתשלום האגרות כנדרש".
מחברת נמל אשדוד לא נתקבלה תגובה.